סביר להניח שאם אתם חושבים על ארוחת צוהריים בריאה ודיאטטית - סביח הוא לא בדיוק המאכל שעולה לכם לראש. ובכן, פה בדיוק מגיע הקטע שבו אנחנו אומרים לכם שמדובר באחד המאכלים המזינים ביותר שתוכלו לאכול, כלומר, אם תכינו אותו לפי הכללים הבאים.

חצילים אפויים
סביח טוב קם ונופל על איכות החציל. אם יש לכם תנור טוב, תוכלו להשיג תוצאה טובה לא פחות מזו שמתאפשרת ע"י טיגון. מרקמו של החציל ספוגי ויש לו נטייה לספוג הרבה שמן, ולכן עדיף לאפות אותו. יש לחתוך את החציל לפרוסות דקות ובאמצעות מברשת למשוח אותן בשמן משני הצדדים ולאפות בחום גבוה.
בין היתר, החציל מכיל אנתוציאנינים - נוגדי חמצון שמספקים לו את הפיגמנט האדום-סגול היפה ותורמים להאטת הזדקנות המוח והפחתת רמות הכולסטרול בדם.

חשוב: אל תוותרו על קליפת החציל. היא מכילה סיבים תזונתיים, עשירה בוויטמין B1  שחשוב להפקת אנרגיה מפחמימות ומסייע לאספקת אנרגיה לפעילות המוח ומערכת העצבים וגם מינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום שתורמים, בין היתר, לאיזון לחץ הדם.

חצילים מטוגנים (צילום: forden, shutterstock)
חצילים מטוגנים | צילום: forden, shutterstock

פיתה מחיטה מלאה
המרת הפיתה הרגילה בפיתה שעשויה מחיטה מלאה, מעניקה יתרונות בריאותיים משמעותיים. חיטה מלאה מיוצרת מהגרעינים שנטחנים בשלמותם יחד עם הנבטים והקליפות שעוטפות אותם. היא מכילה כמות גדולה של סיבים תזונתיים שחשובים לשמירה של פעילות מעיים סדירה, המפחיתים את רמת הכולסטרול בדם, מסייעים בשמירה על איזון רמות הסוכר בדם וגם תורמים לתחושת שובע לאורך זמן. בנוסף, החיטה המלאה מספקת לגוף ויטמינים ומינרלים חשובים כמו מגנזיום, מנגן, ויטמין B6 וויטמין B3.

ביצה
אפשר לכנות את הביצה כ"סופר פוד" של ממש. היא מכילה בסה"כ כ-80 קלוריות ו-7 גרם חלבון ביחידה בגודל בינוני, היא מקור מצוין לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, כלומר כזה שמספק לגוף את כל חומצות האמינו הדרושות לו עם איכות ספיגה מעולה. מעבר לחלבון, ביצה מכילה כ-13 ויטמינים ומינרלים שונים, בין היתר ויטמין ,D, 12B, פולאט, מגנזיום, סידן, סלניום וברזל. ויטמין חשוב ולא מספיק מדובר הוא הכולין - ויטמין מקבוצה B שחשוב לכיווץ שרירים, חשיבה וזיכרון. בנוסף, ביצה מכילה לוטאין וזאקסנטין - נוגדי חמצון שמגנים על תאי הגוף בפני רדיקלים חופשיים.

סלט ירקות
למרות המחשבה המקובלת לפיה חיתוך הירקות פוגע בוויטמינים ובמינרלים שבהם, למעשה רוב הערכים התזונתיים שבירקות דווקא נשמרים גם לאחר החיתוך. ירקות מכילים בין היתר מינרלים (כמו: מגנזיום, אשלגן, סידן וברזל), שערכם התזונתי נשמר בפעולת החיתוך. אומנם חלק קטן מהוויטמינים המסיסים במים (כמו ויטמין C) עלולים להיפגע מעט, אך מדובר באחוז קטן מהם ולכן בהחלט ניתן ליהנות מההשפעה החיובית של הסלט על הבריאות. כשמכינים סביח, מומלץ להעשיר את הפיתה בסלט ירקות טרי.

סלט עגבניות לקיץ (צילום: רותם ליברזון, mako אוכל)
תמיד טוב שיש ירקות | צילום: רותם ליברזון, mako אוכל


טחינה
בדומה לביצה, גם את הטחינה אפשר לכנות "סופר פוד".  לא משנה אם תבחרו בטחינה גולמית מלאה או רגילה, אם תשלבו אותה בפיתה שלכם, תרוויחו תוספת עשירה ב"שומנים הטובים" שעוזרים בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן ( A, E, D, (K וגם של נוגדי חמצון כמו ליקופן ונוגדי חמצון נוספים שנמצאים בעגבניות ובפלפלים. 2 כפות של טחינה גולמית מלאה מספקות כ-250 מ"ג סידן - כרבע מהכמות היומית המומלצת למבוגרים; והיא גם משמשת מקור מצוין למגנזיום, וגם בעלת השפעה חיובית על מצב הרוח שלנו. לכן, תוספת של טחינה לסביח לא רק משדרגת את הטעם, אלא גם תורמת לכך שנפיק ממנו את מיטב הרכיבים התזונתיים לגוף ולנפש.

בתיאבון!

שיר אלפי היא דיאטנית קלינית בכירה של הכללית במחוז דן – פ"ת