פירות יער נחשבים בין הפירות הכי בריאים בסביבה, בעיקר בשל כמות משמעותית של נוגדי חמצון שהם מכילים (שהם למעשה הפיגמנטים שמעניקים להם את צבעם העז) ובשל ערך תזונתי גבוה, כמו גם ערך קלורי נמוך. יש סיבה למה אוכמניות תמיד מככבות בתפריטים של דיאטנים קליניים - למעשה, יש כמה סיבות טובות לכך. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך

אוכמניות עשירות בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון - וכל זה עם ערך קלורי יחסית נמוך, מה שהופך אותן לנשנוש מעולה עבור אנשים ששומרים על המשקל. אוכמניות מכילות בין היתר אשלגן, לא מעט ויטמין K, ויטמין C וחומצה פולית - ורק 85 קלוריות. 

2. מפחיתות סיכוי למחלות לב

ממחקר שפורסם ב-2019 בכתב העת הרפואי American Journal of Clinical Nutrition, עולה כי צריכת אוכמניות מדי יום יכולה להפחית את הסיכון למחלת לב ואף לשפר את מצבם של חולים. החוקרים בדקו את השפעת אכילת אוכמניות על כ-140 משתתפים, הסובלים ממשקל עודף ומתסמונת מטבולית (אוסף גורמי סיכון שמנבאים מחלות לב וסוכרת - כמו יתר לחץ דם, כולסטרול וסוכר בדם). הם מצאו כי אכילת כוס אוכמניות ביום (כ-150 גרם), במשך שישה חודשים לפחות - יכולה לשפר משמעותית את תפקוד כלי הדם ולהפחית את הסיכון למחלות לב ב-12-15 אחוזים. אמנם מדובר במחקר קטן, שמומן על ידי עמותות חקלאיות - אך התוצאות מראות שלאוכמניות יש בהחלט פוטנציאל בריאותי לא קטן. 

אוכמניות (צילום: Brian A Jackson, Shutterstock)
הרבה ערכים תזונתיים, מעט קלוריות | צילום: Brian A Jackson, Shutterstock

3. מאזנות את הכולסטרול בדם

אוכמניות יכולות להפחית את רמות הכולסטרול מסוג LDL - "הכולסטרול הרע" שיכול להוביל לסתימת עורקים ולמחלות לב וכלי דם. אוכמניות מכילות פיטוסטרולים, תרכובות שנמצאו בעבר כי הן יכולות להפחית ב-8-10 אחוזים את את רמת הכולסטרול מסוג LDL במבוגרים בריאים. 

>> מצעד פירות היער הכי בריאים

4. עשירות בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון חשובים למניעת מחלות כרוניות, כמו גם תורמים להפחתת נזק לדנ"א ובכך מונעים הזדקנות מואצת של תאי הגוף. הן עשירות במיוחד בנוגד החמצון אנתוציאנין, פיגמנט שיכול להפחית את הסיכון לסרטן ולמחלות כרוניות. הן מכילות גם פטרוסטילבן, נוגד חמצון נוסף שנמצא כי ביכולתו למנוע סרטן שד ומחלות לב. 

5. טובות למערכת העיכול

אוכמניות בעלות רכיבים פרה-ביוטיים, שיכולים לשפר את תפקוד מערכת העיכול ולמנוע מחלות מעיים. פרה-ביוטיקה היא למעשה המזון של החיידקים הפרו-ביוטיים, כלומר החיידקים הידידותיים במערכת העיכול שלנו שחשובים בין היתר לספיגה יעילה של חומרי מזון, ביניהם ויטמינים ומינרלים. בנוסף לכך, כיוון שפרה-ביוטיקה מהווה מזון עבור החיידקים הידידותיים, היא תורמת לאיזון החיידקים במערכת העיכול ובכך מונעת עלייה בכמות החיידקים ה״רעים״ שיכולה להוביל להתפתחות של מחלות שונות במערכת העיכול. 

כאב בטן (צילום: Simikov, shutterstock)
יכולות למנוע בעיות במערכת העיכול | צילום: Simikov, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגל המגונה שהפך למסוכן יותר בזמן הקורונה
>> התחסנה והניקה במקביל – ועוררה סערה
>> 4 מזונות מאסט לתוחלת חיים ארוכה

6. מאזנות את לחץ הדם

צריכה יומיומית של אוכמניות יכולה להפחית את לחץ הדם. מחקרים קטנים שנעשו בשנים האחרונות הראו כי צריכת אוכמניות (אכילה או שתייה), מורידה את לחץ הדם באופן משמעותי, בהשוואה לקבוצות הביקורת. במיוחד בקרב נשים בשלב הפוסט-מנופאוזה שסובלות מלחץ דם גבוה. 

7. משפרות את תפקוד המוח

אמנם עד כה נעשו בעיקר מחקרים קטנים בנושא, אך התוצאות מצביעות על כך שאוכמניות בעלות פוטנציאל לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, שכולל בין היתר למידה, זיכרון, חשיבה ויכולת ריכוז. מחקר שפורסם בשנת 2011 הראה כי צריכת אוכמניות יכולה לשפר תפקיד קוגניטיבי בקרב מבוגרים שסובלים מהתדרדרות קלה בזיכרון. במהלכו, מבוגרים שתו מיץ אוכמניות מדי יום במשך שלושה חודשים ואילו קבוצת הביקורת קיבלה משקה דמוי פירות יער בתור פלצבו. הם מצאו כי אלו ששתו מיץ אוכמניות מראים שיפור בזיכרון שלהם. 

סלט פירות (צילום: SpeedKingz, Shutterstock)
סלט פירות | צילום: SpeedKingz, Shutterstock

8. נלחמות בזיהומים בדרכי השתן

כולנו יודעים שמיץ חמוציות יכול לעזור למנוע זיהומים בדרכי השתן. אבל כיוון שאוכמניות הן קרובות משפחה של החמוציות, הן למעשה בעלות מאפיינים דומים שתורמים במניעת דלקות בדרכי השתן. באוכמניות יש תרכובות שעוזרות למנוע מחיידקים מזיקים כמו אי.קולי להיצמד לדפנות שלפוחית השתן ולגרום לזיהום. אמנם כמעט ואין מחקרים בנושא זה, אבל בשל מאפיינים אלו וקרבתם לחמוציות, סביר שגם אוכמניות יכולות לסייע בזה. 

9. מסייעות לשרירים להתאושש לאחר אימון

אם אתם מתאמנים, אתם בטח יודעים שאימונים יכולים לגרום ללא מעט כאב ועייפות בשרירים, במיוחד באימונים קשים בעצימות גבוהה. הסיבה לכך היא עקה חמצונית ודלקות בשרירים. ממחקר קטן שנעשה על ספורטאיות, נמצא כי אוכמניות מסייעות להתאוששות לאחר אימון מפרך שמתמקד בשרירים הרגליים. אז למרות שההוכחות המדעיות אינן נרחבות מספיק, זה בהחלט לא יזיק לשלב אוכמניות בשייק שלאחר האימון.

יוגורט אוכמניות (צילום: Shutterstock)
כדאי להוסיף לשייק שאחרי האימון | צילום: Shutterstock

10. משפרות רגישות לאינסולין

אוכמניות יכולות לעזור לאנשים שסובלים מעמידות לאינסולין, כלומר אנשים טרום-סוכרתיים וחולי סוכרת מסוג 2. עמידות לאינסולין, המכונה גם תנגודת לאינסולין, מתרחשת כאשר הלבלב מייצר יותר מדי אינסולין והתאים בגוף נעשים פחות רגישים להורמון ולפיכך מפסיקים להגיב אליו בצורה תקינה. 

מחקרים קטנים שנעשו בנושא הראו כי צריכת אוכמניות יכולה לשפר את הרגישות לאינסולין בלפחות עשרה אחוזים. נוגד החמצון והפיגמנט אנתוציאנין שבאוכמניות הוא ככל הנראה האחראי לאפקט זה.