פיצוי יתר לאחר כושר גופני

יש לנו נטייה לפצות את עצמנו ולהתפנק אחרי פעילות גופנית עם נשנוש של איזה חטיף טעים. יש לנו גם נטייה להניח ששרפנו יותר קלוריות במהלך אותה הפעילות, ממה שהיה הלכה למעשה. התוצאה? לא רק שאנחנו מיד מחזירים לגוף את הקלוריות ששרפנו, פעמים רבות אנחנו מכניסים לגוף עוד יותר קלוריות ממה ששרפנו.

לא ישנים מספיק 

חוסר שינה מאט את קצב חילוף החומרים, חוסר שינה גורם לתחושת רעב, חוסר שינה פוגע ביכולת להתמודד מול לחצים ומתחים. חוסר שינה בפירוש גורם לנו לאכול יותר ולשרוף פחות.

שתייה ממותקת 

אנחנו נוטים לחשוב על הקלוריות במזון ומתעלמים מהסוכר במשקאות הקלים, במיצי הפירות, בקפה ובתה. בכוס קולה כ-100 קלוריות, בכוס מיץ תפוזים כ-120 קלוריות ובכוס קפה ממוצע יש כ-40. הכלילו את הקלוריות מהמשקאות בספירה היומית והתייחסו אל משקאות אילו כאל מותרות. פינוק, פעם ב.

תצליחו להיגמל מזה? (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
הביאי אותו בחשבון | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אוכלים יותר מדי

גם הארוחה הבריאה ביותר יכולה להזיק אם אוכלים כמויות גדולות מדי. מחקרים מראים כי הקטנת הצלחות, אפילו במעט, מוריד את צריכת הקלוריות בכ-20 אחוז. נסו להפחית בהדרגה את גודל המנות ותראו איך המשקל מתחיל לרדת. 

אוכלים מעט מדי 

מעט מדי קלוריות, מעט מדי ערכים תזונתיים, מביאים את הגוף למצב בו הוא מנסה להגן על עצמו. הוא נכנס למצב הרעבה ומוריד מיד בקצב חילוף החומרים.

אנורקסיה (צילום: Marko Aliaksandr)
ממש הגזמת | צילום: Marko Aliaksandr

מטוטלת הגוף 

שבוע דיאטה, שבוע האבסה, שבוע אכילה נכונה, שבוע הרעבה, שבוע מוצרי דיאט ושבוע של שיפודיות וגלידריות. הגוף אינו מבין מה מצופה ממנו, קצב חילוף החומרים משתבש והשומן מתחיל להיאגר. אחרי כל מחזור של הרזיה והעלאה שוב במשקל, הגוף מתקשה יותר להכניס את עצמו למצב של הרזיה.

חוסר גיוון 

אימון כושר שחוזר על עצמו שוב ושוב גורם לנו לשעמום, גורם לנו לזלזל ומונע מאתנו את האתגר ואת העלאת הדופק להם אנו זקוקים בשביל ההרזיה.

אתם לא צריכים לרדת במשקל 

לא כולם חייבים לרזות. גם אם אתם תופסים את גופכם ככבד, גם אם אתם מסתכלים בראי ורואים צמיגים או כרס, יחתכן שמשקל גופכם תקין ושתרגילי חיטוב ועיצוב יסייעו לכן יותר מדיאטה של ממש.

שומן, שריר או נוזלים? 

משקל אינו משקף את הרכב הגוף ואפילו לא את השינויים החלים בו. איננו יודעים מה מסת השריר שלנו או כמה נוזלים הצטברו אצלנו ביום קיץ חם או אחרי אכילת מזונות מלוחים, למשל. 

עוד ב-mako בריאות:

>> מתברר שכל הזמן הזה ניגבתם לא נכון את הישבן
>
> חשוב לדעת: הסימן שמופיע חודש לפני התקף לב
>
> חוקרים: זו התזונה שמפחיתה סיכון למוות מוקדם

בעיות רפואיות

בעיות הורמונליות, שחלות פוליציסטיות, בעיות בבלוטת התריס הן רק חלק מהתסמונות הרפואיות הגורמות להשמנה ולקושי בירידה במשקל. בנוסף - רגישויות ואלרגיות למאכלים שונים, תופעות לוואי של תרופות ועוד יכולים בהחלט להאט את קצב חילוף החומרים ולפגוע בירידה במשקל.

אם אתם מתקשים לרדת במשקל, למרות נסיונות רבים, מומלץ לפנות לדיאטנית לייעוץ. בהתייעצות תעברו על התפריט השבועי שלכם, על שילוב נכון של כושר ותנועה ובאם יהיה צורך בכך תופנו לבדיקות רפואיות, שיסייעו לאבחן את מקור הקושי.

מאת חני סקאל,  דיאטנית ראשית לאומית שירותי בריאות