אלצהיימר היא אחת הקטלניות הקשות בעולם, שלא נמצאה להן תרופה. ממחקר שנעשה בקופת החולים מכבי ופורסם בשנת 2017, נמצא כי מספר המאובחנים באלצהיימר גדל בעשור האחרון ב-35 אחוזים. אמנם גיל הלוקים גם כן עלה, מ-72 ל-80, אך העלייה בתוחלת החיים צפויה להוביל גם לעלייה בחולים. בעקבות זאת, חוקרים רבים מנסים להתחקות אחר הגורמים למחלה, במטרה למצוא לא רק תרופה, אלא גם כדי למנוע אותה ולהפחית את כמות הלוקים בה. ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי לאורח חיים ותזונה נכונה יש השפעה משמעותית על הסיכוי ללקות באלצהיימר. אך אנשים רבים עדיין לא מספיק מודעים לכך. הבעיה היא, שאחד הדברים הטובים ביותר לבריאות המוח שלכם, סובל ממוניטין מפוקפק שהוצמד לו במהלך השנים.

ד"ר מארק היימן, המתמחה ברפואה פונקציונלית כותב ל-mindbodygreen כי שיגעון השומן שהתחיל בשנות ה-60 של המאה הקודמת, הביא יותר נזק מתועלת לבריאות שלנו. מזה שנים ששומן נחשב לאחד מאבות המזון הפחות בריאים בפירמידה – וסוכר תפס יותר מקום בתזונה שלנו. סוכר מעובד וקמח לבן כבר שנים שנוכחים יותר בצלחות שלנו, בעיקר כי צריכה מועטה של שומן גורמת לנו להרגיש רעבים יותר. ההשמנה הפכה עם הזמן למגפה וסוכרת מסוג 2 למחלה מסוכנת ונפוצה יותר מתמיד. כמו גם מחלות לב, שבץ ויתר לחץ דם. אז מה אתם צריכים לעשות כדי לשמור על הבריאות של המוח שלכם? לאכול יותר שומן בריא.

השומן הבריא שאתם לא אוכלים מספיק

אנחנו יודעים מה אתם חושבים, שאכילת שומן תגרום לכם להשמין. אבל לא אם אוכלים את הסוג הנכון, בכמות הנכונה. למעשה, אכילת שומן בריא נמצאה במחקרים כדרך טובה לא רק לשמור על בריאות הגוף, אלא גם על המוח. "הסיבה לכך היא כי 60 אחוז מהמוח שלכם מורכב מ-DHA, שומן מסוג אומגה 3 המצוי בדגים שמנים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, אגוזי מלך ואצות", מסביר ד"ר היימן. EPA הוא סוג נוסף של אומגה 3 שחשוב לבריאות המוח שלכם ויכול לסייע לשפר בין היתר את התפקוד הקוגניטיבי, מצב הרוח, ויסות המטבוליזם ומניעת סוכרת ודלקות.

שומנים בריאים (צילום:  Craevschii Family, shutterstock)
לאכול את השומן הנכון, בכמות הנכונה | צילום: Craevschii Family, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> מחקר חדש: עישון נרגילה גורם להשמנה
>> מתים להיפטר מהכרס? זה מה שאתם צריכים לעשות
>> יש לנו מנצח: איזה צבע פלפל הכי בריא?

עם זאת, ישנם שומנים מסוימים שחשוב להתרחק מהם כמו: שמן קנולה, שמן זרעי ענבים, שמן תירס, שמן חמניות ושמן סויה. נוסף על כך, כדאי להימנע לחלוטין משמנים מוקשים, כיוון שהם תורמים להיווצרות של דלקות ולהתפתחות של מחלות מסוימות.

ד"ר היימן ממליץ לאכול לצד מאכלים המכילים שומן בריא, מזון מן הצומח בעלי ערך גליקמי נמוך שעשירים בערכים תזונתיים ובסיבים, אך לא מעלים את רמת הסוכר שלכם בדם. עלים ירוקים כהים, כרובית, פלפל, בצל, אספרגוס, סלרי, צנון, פטריות ואוכמניות. כל הירקות והפירות הללו יספקו לכם פחמימות בריאות לתזונה שלכם. הוא מוסיף כי צריכת שומן בריא לצד מזונות אלה מסייעת לספיגת ויטמינים חיוניים כמו ויטמין A, D, E וK. מזונות המכילים שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, זרעים, שמן זית וקוקוס יכולים לסייע לכם לשפר משמעותית את תפקוד המוח שלכם ולשמור עליו מפני התדרדרות קוגניטיבית.

והנה דוגמה לתפריט יומי של ד"ר היימן:

בבוקר: שייק ירוק המכיל אבוקדו, חלב קוקוס, תרד ותה מאצ'ה.

בצהריים: סלט גדול המכיל ארוגולה, סלמון, אגוזי מלך, שומר, מלפפונים, שמן זית, בלסמי ומלח.

בערב: צלחת גדולה מלאה בירקות (לא עמילניים) קלויים, מנה קטנה של בטטה או דלעת ועוף צלוי או קציצות הודו.