כולנו מכירים את המושג  'רדיקלים חופשיים', אבל רק מעטים מאיתנו ממש מבינים איך הם נוצרים בגוף ולמה הם כל כך מסוכנים. הנזקים של תהליכי החמצון בגוף משפיעים כמעט על כל מערכת בגוף שלנו – ממראה עור הפנים ועד להתפתחות תאים סרטניים. האופן שבו נתגונן מפניהם, יקבע במידה רבה את מידת התפקוד שלנו ככל שנתבגר.

כל תא ותא בגוף שלנו מורכב מקרום ובו שורה ארוכה של מולקולות חלבון. כל עוד מספר האלקטרונים במולקולה נשמר, היא נותרת יציבה. למרבה הצער, לאורך השנים, ובעיקר כשהגוף חשוף באופן קבוע לרעלנים, המולקולה עלולה לאבד אלקטרון. המולקולה המורעבת הזו, מתחילה לחפש אחרי אלקטרון שישיב לה את היציבות ופונה אל מולקולות בריאות. כתוצאה מכך, נוצרת תגובת שרשרת שמאיצה את תהליך החמצון וגורמת לפגיעה בתפקודי תאים בשלל מערכות גוף. כל מולקולה בלתי יציבה כזו מכונה גם "רדיקל חופשי" ותהליך ההתדרדרות מכונה "עקה חמצונית".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כיצד נוגדי החמצון מונעים עקה חמצונית?

ברמה הכימית, מדובר בתהליך הזהה לריקבון או להצטברות חלודה על מתכת. כאן נכנסים לתמונה נוגדי החמצון, המשמשים כצבא ההגנה של הגוף נגד הרדיקלים החופשיים. מזונות רבים עשירים במולקולה הנושאת אלקטרון אחד עודף. כשמולקולות אלו נפגשות בנוגד חמצון, הן יכולות להעביר אליו את המולקולה החסרה ולייצב אותו, בלי להפוך לרדיקל חופשי בעצמן. כך נפסקת תגובת השרשרת ההרסנית.

השוק מוצף כיום בתוספי תזונה עם שמות מפוצצים ומחירים שערורייתיים שמבטיחים להעניק לגוף את כל נוגדי החמצון שיזדקק להם. המציאות הפשוטה היא שיש המון מזונות טעימים וכיפיים שבטח בכלל לא ידעת שעשירים בנוגדי חמצון. אלו 7 מהמזונות העשירים ביותר שיהפכו כל ארוחה לחלק מתוכנית ההגנה נגד הרדיקלים החופשיים.

עוד ב-mako בריאות:
<<עצות הבריאות הכי גרועות שקיבלתם אי פעם
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שנת צהריים
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

ארטישוק – אנטי דלקתי

לארטישוק יש היסטוריה ארוכה כצמח מרפא. כבר בימי העת העתיקה השתמשו בעלי הארטישוק לניקוי רעלים ולטיפול בצהבת. הארטישוק עשיר בחומצה כולורוגנית. מעבר לעובדה שמדובר בנוגד חמצון עוצמתי, היא גם מעכבת תהליכים דלקתיים. מחקרים מצאו שצריכה קבועה של חומצה כלורוגנית עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים ובמחלות לב. כדי למצות מהם את המיטב, עדיף לאכול אותם חיים או מאודים.

נוגדי חמצון (צילום: unsplash)
צילום: ali hassan | צילום: unsplash

אגוזי פקאן – שומן בריא מיוחד

אגוזי פקאן הם מקור מעולה לחומצות שומן חיוניות ושלל מינרלים וחומצות אמינו. בנוסף, הם מכילים כמות גבוהה של נוגדי חמצון. מעבר לריכוז הגבוה של נוגדי החמצון בפקאן, הרכב המינרלים שבו יכול לסייע בשימור רמות נוגדי החמצון הקיימות בדם. מה שכן, על אף שמדובר בשומנים בריאים, יש בפקאנים לא מעט מהם והערך הקלורי שלהם מאוד גבוה. לכן, חשוב שנצרוך אותם בזהירות. ארבעה פקאנים נחשבים למנת שומן ויהיו שווי ערך לשבעה שקדים, כף טחינה או כפית שמן.

סלק אדום – לשמירה על מערכת העיכול

מעבר לעובדה שמדובר בירק עם טעם משגע ועשיר בברזל, סיבים ואשלגן, מדובר בפצצה של נוגדי חמצון המכונים בטאלאינים. מחקרים מצאו קשר הדוק בין צריכת בטאלאינים ובין מניעת סרטן במעי הגס ובמערכת העיכול. גם אם סלט סלק הוא לא בדיוק הקטע שלך, תמיד אפשר לזרוק סלק אחד לשייק הבוקר שלך וליהנות מכל היתרונות שבו. 

אוכמניות – טובות ללב

הן מזינות, טעימות בטירוף, הצבע המשגע שלהן הופך אותן לכוכבות בלתי מעורערות באינסטגרם ועכשיו מתגלה שהן גם פשוט מפוצצות בנוגדי חמצון. במספר מחקרים שנערכו לאחרונה נמצא שאוכמניות מכילות את הכמות הגבוהה ביותר של נוגדי חמצון מבין כל הפירות והירקות. נוגדי החמצון הייחודיים שבאוכמניות, המכונים אנתוציאנינים, מעכבים ירידה בתפקוד המוחי ומפחיתים את הסיכון למחלות לב ולחץ דם גבוה.

גוג'י ברי – תרופה ישנה חדשה

על אף שהגוג'י ברי מככבים בסלטים ובשייקים של מדינות המערב רק בשנים האחרונות, הם שיחקו תפקיד משמעותי ברפואה הסינית המסורתית במשך יותר מ-2,000 שנים. כמו האוכמניות, גם הגוג'י ברי מכילים נוגדי חמצון ייחודיים המכונים פוליסכרידים. מחקרים רבים מצאו קשר מובהק בין צריכת נוגדי חמצון אלו ובין עיכוב הזדקנות עור הפנים ומניעת מגוון סוגים של סרטן. כמו הפקאנים, גם המינרלים והוויטמינים בגוג'י ברי מסייעים בשימור ריכוז נוגדי החמצון בדם.

כרוב אדום – לאדות או להרתיח?

למרות שאצלנו בארץ הוא מככב בעיקר בפלאפליות, אפשר לעשות פלאים עם הירק הזה. לא צריך לעשות הרבה איתו, גם צלייה ארוכה בתנור יכולה  למצות ממנו טעם משגע ומרקם כיפי. אם נבחר לשלב אותו יותר בתפריט, נוכל ליהנות ממקור מעולה לוויטמין C, K ו-A ובנוסף, מגוון רחב של נוגדי חמצון. הכרוב האדום מכיל פי 4 יותר אנתוציאנינים מאשר הכרוב הלבן. הם אלו שמעניקים לו את הגוון הסגול החזק שנוכל למצוא גם באוכמניות ובתותים. מעניין לדעת שדווקא הרתחת הכרוב במים, תגביר את פרופיל נוגדי החמצון שלו יותר מאשר אידוי, שלרוב נחשבת לטכניקה הטובה ביותר לשמירת הערך התזונתי.

נוגדי חמצון (צילום: unsplash)
זהירות! ממכר | צילום: unsplash

בשורה משמחת לשוקוהולים – הקקאו הוא מלך נוגדי החמצון

קקאו הוא אחד מנוגדי החמצון הכי עוצמתיים בטבע. 100 גר' שוקולד מריר, בעיקר עם אחוזי קקאו גבוהים, יספקו לנו את ריכוז נוגדי החמצון מהגבוהים שניתן לקבל ממזונות טבעיים.

כפי שראינו, כדי לעכב תהליכי חמצון ולמנוע את נזקי הרדיקלים החופשיים, אין צורך לשבור קופת חיסכון בבית הטבע. ישנם המון מוצרי מזון נפוצים שיאפשרו לנו לקבל מנה עשירה של נוגדי חמצון, ואפילו ליהנות מזה.