כדי לשמור על הבריאות שלנו, חשוב לא רק לוודא שאנחנו אוכלים את המזון הנכון, חשוב גם שנדע כיצד לטפל בו נכון. רובנו יודעים להקפיד על שטיפת פירות וירקות לפני אכילתם, נמנעים משטיפת עוף במים ומשתדלים לא להשאיר אוכל מוכן על השיש יותר מדי זמן, בייחוד בחודשי הקיץ. אבל עדיין ישנם כמה דברים לגבי היגיינת מזון שלא כולם יודעים. שימוש נכון בשום הוא אחד מהם. רבים לא מכירים את הקשר שבין שום לחיידק הקלוסטרידיום בוטוליניום ועד כמה שימוש לא נכון בשום עשוי להיות מסוכן לבריאות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הקשר שבין שום למחלת הבוטוליזם

קלוסטרידיום בוטוליניום (Clostridium botulinum) הוא חיידק המייצר נבגים ומצוי בטבע. בתנאים הנכונים, הוא מסוגל לייצר רעלן חזק במיוחד הנקרא בוטולינום. החיידק זקוק לסביבה לחה, לא חומצית, בטמפרטורת החדר וללא חמצן כדי להתרבות. נבגי חיידק הקלוסטרידיום בוטוליניום מצויים באדמה. כיוון שהפקעת של השום צומחת מתחת לאדמה, השום יכול בקלות להכיל נבגים של חיידק זה. החיידק אינו מהווה סכנה, עד שהוא מגיע לסביבה המתאימה לו לייצור הרעלן.

עוד ב-mako בריאות:

>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?

>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי

הרעלן שמיוצר על ידי החיידק עלול לגרום למחלת הבוטוליזם, המתבטאת בראייה מטושטשת, סחרחורת, קושי בבליעה ובדיבור ושיתוק. אם לא מטפלים במחלה בזמן, היא אף עלולה לגרום למוות. למרות שמקרים של מחלת הבוטוליזם הם יחסית נדירים, חשוב לדעת כי ישנה אפשרות להידבק בה, במיוחד אם לא שוטפים היטב את השום לפני שאוכלים אותו.

שום בשמן זית (צילום:  margouillat photo, shutterstock)
שמן זית מאפשר סביבה ללא חמצן לחיידק הבוטוליניום | צילום: margouillat photo, shutterstock

למה שום בשמן זית עלול להיות מסוכן?

השילוב של שום ושמן זית די נפוץ במטבח הישראלי, לכן חשוב לדעת מהי הדרך הנכונה להכין אותו, כך שלא תיחשפו לחיידק הקלוסטרידיום בוטוליניום. כשמכניסים שום ישירות לשמן זית, אתם  מאפשרים לחיידק לשגשג. השמן מונע חדירת חמצן ומאפשר לחיידק לייצר את הרעלן. ברגע שחושפים את השום לפני כן לאוויר (ובכך לחמצן) ושוטפים אותו היטב, מונעים סיכון של חשיפה לחיידק המסוכן.

ניתן גם לשמר שום בחומץ, שהסביבה החומצית שלו לא מאפשרת שגשוג של החיידק. ותמיד חשוב לשמור על שום במקרר. ואם אתם חוששים להכין בבית שום בשמן זית, קנו בקבוק מוכן, שכן היצרנים מחויבים להוסיף חומצות המונעות מהחיידק להתרבות.