1. הפחמימות בתזונה מתחלקות לשתי קבוצות: פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות. אז מי אלו הפחמימות הפשוטות אתם שואלים? אלו למעשה סוכרים (המתחלקים לדו-סוכרים וחד-סוכרים) שמצויים בטבע ובמזונות שאנו אוכלים.

2. הסוכר הלבן שאנו מכירים הוא הסוכרוז: דו סוכר שמורכב מפרוקטוז וגלוקוז, הוא נמצא באופן טבעי בקני סוכר ובסלק סוכר, ואותו מעבדים לסוכר הלבן הנפוץ.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

3. לכל סוכר דרגת מתיקות שונה: הפרוקטוז, סוכר הפירות הוא המתוק ביותר, ואחריו הסוכרוז, הגלוקוז והלקטוז: סוכר החלב אשר נמצא במוצרי החלב השונים שאנו אוכלים.

צלחת פירות בבריכה (צילום: Alena Ozerova, shutterstock)
סוכר הפירות הוא המתוק ביותר | צילום: Alena Ozerova, shutterstock

4. גלוקוז הוא חד הסוכר הנפוץ ביותר בגופינו – הוא מופק בתהליך הפוטוסינתזה, ומשחק תפקיד מרכזי בהפקת האנרגיה בגוף האדם.

5. מלטוז הוא דו סוכר המורכב משתי מולקולות של גלוקוז ונקרא גם סוכר לתת – ממנו מכינים, בין היתר, בירה שחורה.

6. גם את הסוכרים הפשוטים ניתן לחלק לשתי קבוצות – סוכרים טבעיים וסוכרים מעובדים.

עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום
>> האם הבליטות הקטנות על הפנים מסוכנות לנו?

 7. הסוכרים הפשוטים הטבעיים נמצאים במזון שאנו אוכלים באופן טבעי. למשל, אפשר למצוא את הפרוקטוז, הסוכרוז והגלוקוז בפירות, ירקות ודבש ואת הלקטוז במוצרי החלב. במזונות אלו מצויים גם רכיבי תזונה חיוניים כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים וחלבונים.

מוצרי חלב (צילום:  New Africa, shutterstock)
לקטוז הוא סוכר המצוי במוצרי חלב | צילום: New Africa, shutterstock

8. הסוכרים הפשוטים המעובדים אלו סוכרים אשר לא מצויים בצורה טבעית במזון שאנו אוכלים, אלא הוספו לו, והם מופקים על ידי האדם.

9. על פי ארגון הבריאות העולמי, יש להגביל את צריכת הסוכרים המעובדים המוספים למזון שאנו אוכלים לשיעור של עד 10% מצריכת הקלוריות היומית כדי למנוע תחלואה והשמנה.

10. המפתח, כמו בכל דבר אחר בחיים, הוא איזון. אפשר לאכול הכל - אבל במידה. בסופו של דבר, תזונה נכונה היא תזונה המשלבת את כל אבות המזון: שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים וכן - גם פחמימות וסוכרים!  

המידע בכתבה מובא על ידי מירי חדד, תזונאית קלינית