אנחנו יודעים שאתם מאוד דואגים לבריאות שלכם ותמיד מקפידים שבמקרר שלכם יהיו ירקות לסלט. (ואם לא, כדאי שתתחילו), אבל מתברר שיש טעות קריטית שרובנו עושים עם המלפפון, והיא קשורה לאותם פרחים דבלוליים שנמצאים בקצה שלו.

"לפני שמכניסים את המלפפון למקרר חשוב להסיר ממנו את הפרחים היבשים שנמצאים בסופו", מציעה ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית. "באופן כללי, כל דבר במרקם דק עלול לגרום לריקבון מהיר יותר של הירק, ולכן מוטב להפריד ביניהם".

לעומת זאת, דווקא את הצד השני של המלפפון שכולל את הגבעול כדאי להשאיר שלם: "הגבעול הזה נועד להגן על המלפפון. ברגע שחותכים אותו, הסיכוי שהירק יתקלקל גדול יותר", מסביר ד"ר יוחנן ערבות, טכנולוג מזון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

וזה לא הכל: גם גודל המלפפון חשוב: "עדיף לקנות מלפפונים קטנים יותר, כי אלה נוטים להירקב פחות, והכי טוב לבחור במלפפונים קטנים שמגיעים במארז סגור", מסבירה ד"ר תמיר. לדבריה, צורת האריזה הזאת שומרת עליהם ומעניקה להם חיי מדף ארוכים יותר.

מלפפון (צילום: AN NGUYEN, Shutterstock)
כמה שיותר קטן - עדיף | צילום: AN NGUYEN, Shutterstock

מעבר לכך, ד"ר תמיר מסבירה שגם מיקום הקנייה עשוי להשפיע על טיב הירק: "ההמלצה היא לקנות ירקות ברשתות גדולות, שבדרך כלל מקפידות יותר על בדיקות, וחייבות לעמוד בתקני איכות והדברה מחמירים יחסית. לעומת זאת, כשמדובר באורך חיי המדף של המלפפונים, צריך להביא בחשבון שדווקא ברשתות כאלה נהוג לשמור אותם במקררים, לעתים כמה ימים לפני שהם נמכרים לצרכן. בניגוד לזה, דווקא אצל הירקן לרוב אין אמצעי קירור, ולכן סביר יותר למצוא שם מלפפון טרי יותר, שאורך חיי המדף שלו ארוך יותר".

עוד ב-mako בריאות:

>> אזהרת מאכל: זה המזון הכי מסוכן בעולם
>> לפחות אדם אחד מתאבד מדי יום בישראל
>> חוקרים: 2 מילות הקסם שיעזרו לכם בדיאטה

לא מנקים מלפפון בסקוץ'

אם אתם נוהגים לשפשף את המלפפון בספוגית ניקוי, כדאי שתפסיקו. ד"ר תמיר מסבירה: "ניקוי בדרך כזאת עלול לגרום לחתכים קטנים במלפפון, וכך בעצם להחדיר את הלכלוך לתוכו. האופציה הטובה ביותר היא לשטוף אותו היטב במים ובמעט סבון ייעודי לשטיפת ירקות ופירות. דרך נוספת היא להשרות אותו במים עם מעט לימון. הסביבה החומצית תקטין את הסיכוי להתפתחות של חיידקי מעיים, בעיקר אי קולי".

ואם כבר שטפתם, עדיף לעשות את זה ממש רגע לפני האכילה: "אחסון ירקות ופירות שטופים במקרר אינו מומלץ, כיוון שסביבה לחה תורמת להתפתחות חיידקים ועלולה לגרום לריקבון מהיר יותר. אם בכל זאת שוטפים, רצוי לנגב היטב לפני שמכניסים למקרר", מציעה ד"ר תמיר. וד"ר ערבות מוסיף שטמפרטורת האחסון האופטימלית למלפפון היא 4-8 מעלות.