בתקופה האחרונה נחשפנו כולנו לשינויים עצומים בחיי השגרה. תקופת הבידוד וההסתגרות הארוכה שנכפתה על אנשים רבים יצרה אתגרים רבים – תעסוקתיים, חברתיים ומשפחתיים וכמובן – אתגרים בריאותיים. כעת נראה שהחיים מתחילים לחזור לשגרה. לשמירה על חוסן נפשי ובריאות איתנה יש חשיבות גדולה בהתמודדות עם המצב.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אוכל ותזונה טובה הם חלק חשוב מההתנהלות היומיומית, ועבור רבים הפכה התקופה של שהייה ממושכת בבית לתקופה של בישולים וחיפוש אחר גיוון במטבח הביתי. הרפואה הסינית קושרת בין תזונה טובה לבין בריאות פיזית ונפשית. בישול והכנת מזון ביתי גם יכולים לסייע ולתרום להרגשה טובה ולתחושת חיוניות ובריאות. על כן, אספנו עבורכם 3 מתכונים טעימים – מתכון לכל ארוחה ביום. המתכונים מחזקים ובריאים על פי הרפואה הסינית, ומתאימים לתקופה ולעונת השנה. את המתכונים ניתן לבשל ממצרכים פשוטים ונגישים, ונעשה בהם שימוש בירקות שנשמרים היטב (כמו בטטות וירקות שורש), ובמזון יבש, שניתן לאגור ולשמור למשך תקופה ארוכה במזווה – כדוגמת גריסים, דפי אורז ופתיתי שיבולת שועל.

ארוחת בוקר: דייסת קוואקר – פשוטה או משודרגת

ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום, על פי הרפואה הסינית. זוהי ארוחה בשעות פעילות השיא של הקיבה, והיא חשובה להנעת מערכת העיכול מחדש, לאחר שנת הלילה. מומלץ לאכול עד שעתיים משעת הקימה.

דייסת שיבולת שועל (קוואקר) היא דייסה פשוטה להכנה, טעימה ובריאה מאוד. שיבולת שועל היא דגן בעל ערך גליקמי נמוך, וערכים תזונתיים טובים. מומלץ להשתמש בפתיתי שיבולת שועל שלמים, ולא טחונים או "אינסטנט קוואקר" ולבשל את הדייסה במשך כמה דקות על אש קטנה. המתכון הבסיסי כולל פתיתי שיבולת שועל ומים, וכל מצרך אחר הוא שדרוג ותוספת.

דייסת שיבולת שועל (צילום: virtu studio, shutterstock)
שדרגו אותה | צילום: virtu studio, shutterstock

מה צריך:

 (1-2 מנות)

כוס פתיתי שיבולת שועל
כ-2 כוסות מים
תוספות אפשריות:

תמר מג'הול מגולען
אגס / תפוח מגורר או חתוך לקוביות קטנות
כף שבבי קוקוס טחון
חופן אגוזי פקאן או שקדים טבעיים שבורים גס
כף מייפל אורגני / דבש

מה עושים

בסיר קטן מביאים לרתיחה כוס מים וכוס פתיתי שיבולת שועל. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל, תוך כדי בחישה. מוסיפים מדי פעם מעט מים, על מנת שהדייסה לא תישרף. מבשלים כך בין חמש לעשר דקות. בישול ארוך יותר הופך את פתיתי שיבולת השועל לרכים ונימוחים, ויוצר דייסה רכה יותר. בישול קצר יותר משאיר חלק מהפתיתים נגיסים ו"קראנצ'יים". במהלך הבישול מומלץ להוסיף תמר קצוץ או שלם, כף שבבי קוקוס וחתיכות פרי. בגמר הבישול – מעבירים לקערה ומקשטים בפרי טרי, אגוזים, שקדים ואפשר גם זילוף של חצי כפית עד כף מייפך נוזלי. ניתן לבשל את הדייסה עם חלק או ללא תוספות כלל. כמו כן, אפשר להסב את הדייסה לדייסה מלוחה, ולהוסיף מני תוספות לפי הטעם – מעט מלח גס, כורכום, גרדת גזר או קישוא חי ושקדים שבורים.

ארוחת צהריים: חגיגה של ירקות כתומים וגריסים

ירקות שורש וירקות כתומים מחזקים את מערכת העיכול ומעלים את רמת האנרגיה והחיוניות. לארוחת צהריים טעימה ומחזקת:

בטטות בתנור – הכניסו לתנור בטטות שלמות בקליפתן, לאחר רחיצה במים. אפו את הבטטות במשך 30 דקות בחום גבוה (220 מעלות). כדאי להניח את הבטטות בתוך תבנית או על גבי נייר אפייה, מאחר שהן מתקרמלות ומגירות נוזל קרמלי דביק במהלך האפייה. מוציאים מן התנור כאשר מתפשט ריח טוב והבטטות רכות בנעיצת מזלג. מוציאים מן התנור, מקררים מעט, מקלפים ואוכלים. ניתן למעוך למחית בעזרת מזלג, ולהוסיף מעט תבלינים וחצי כפית שמן זית.

הכינו במקביל תבשיל גריסים. הגריסים מזינים מאד, בעלי אינדקס גליקמי נמוך (אינם מעלים משמעותית את רמת הסוכר בדם), ומכילים סידן, ברזל, אשלגן וחלק מוויטמיני B. הגריסים, ברוח התקופה, מתאימים על פי הרפואה הסינית לניקוז ליחה, לחות וחום.

בטטה בתנור (צילום:  AS Food studio, shutterstock)
מחוץ לתמונה: גריסים | צילום: AS Food studio, shutterstock

מה צריך:

 (לשתי מנות)

כוס וחצי של גריסי פנינה (אין צורך בהשריה מוקדמת)
1 בצל גדול קצוץ
1 גזר קלוף ומגורר או חתוך לקוביות קטנות
3-4 גבעולי סלרי יפים וחתוכים
2 חופנים של עלים ירוקים שטופים וקצוצים (פטרוזיליה, כוסברה לפי הטעם)
תבלינים – מלח, כורכום, כמון
2 כפות שמן זית

מה עושים:

מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן עד שהופך שקוף. מוסיפים את קוביות הגזר ומערבבים משך מספר דקות. לאחר כחמש דקות מוסיפים את גבעולי הסלרי והגריסים, תבלינים וכוס וחצי מים. בוחשים, מביאים לרתיחה ומעבירים ללהבה קטנה. מבשלים עוד כארבעים דקות על אש קטנה. בוחשים מדי פעם, ומוודאים שנותרו מים בסיר. אם לא, מוסיפים, על מנת שהתבשיל לא יישרף ויתייבש. לאחר כחצי שעה מוסיפים את העלים הירוקים. לאחר 40 דקות מסירים מן האש, מחלקים לקערות ואוכלים.

ארוחת ערב: ספרינג רולס אסיאתיים רעננים

מנה עם קסם ושילוב טעמים, שבה ניתן לשחק ולהיות יצירתיים. את הספרינג רולס עוטפים בדפי אורז, ובתוכם משלבים, על פי הטעם, ירקות מאודים וחיים, עלים ירוקים, נבטים, טופו וכל מה שאוהבים.

ספרינג רול מדפי אורז (צילום: OlegD, Shutterstock)
כל מה שאוהבים | צילום: OlegD, Shutterstock

מה צריך:

(מנה אחת או יותר – הגדילו כמויות בהתאם למספר הסועדים)

5-10 דפי אורז בגודל בינוני לכל סועד
גזר מקולף ופרוס לרצועות דקות (אפשר בעזרת קולפן)
קישוא פרוס לרצועות דקות וארוכות
בטטה פרוסה לרצועות דקות
רבע כוס נבטים סיניים
פרחי ברוקולי קטנים
שעועית ירוקה שלמה
את כל הירקות הללו מאדים כ-10 דקות בכלי יעודי או במסננת מעל סיר עם מים רותחים.

מכינים גם:

נבטים מכל סוג שאתם אוהבים (נבטים סיניים לבנבנים, נבטי חמניה, אלפלפא וכדומה)
ירקות עלים רעננים קצוצים – כוסברה, פטרוזיליה, נענע, סלרי וכדומה.
מלפפון/גזר/חסה/סלק – חתוכים לרצועות דקות. 

מה עושים:

מאדים את הירקות או מקפיצים בבישול מהיר בכף או שתיים של שמן. מניחים על גבי מגש/צלחת.

מכינים צלחת עמוקה עם מים חמימים ובה טובלים דף אורז למשך מספר שניות. מעבירים את הדף למשטח נקי ויבש, מניחים על הדף ירקות מאודים, ירקות טריים, נבטים וכל מה שאוהבים. מגלגלים את דף האורז: את הבסיס הקרוב אליכם מגלגלים על ערמת הירקות, מקפלים את שולי הדף מימין ומשמאל על הערמה שבמרכז, מגלגלים עד שמתקבל סיגר שמנמן מאורך.

ממשיכים לגלגל כך את כל דפי האורז.

אוכלים בהנאה!

* מאיה נאור היא מטפלת מוסמכת ברפואה סינית במכון הגסטרו במרכז הרפואי שיבא תל השומר.