החורף כבר כאן, ואחד המאכלים הראשונים להתבשל במטבח הם כמובן המרקים. מרק יכול להיות צלול וזך או עשיר ברכיבי תזונה ולהוות תחליף לארוחה שלמה. אבל פרט למגוון הקולינרי שלו, האם מעבר לתחושת השובע יש למרק השפעה על כמות המזון שאנחנו אוכלים?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

למרק יש מספר דרכים בהן הוא עוזר בתחושת השובע:

לעומת שתיה של כוס נוזלים, חמים או קרים, את המרק אנחנו אוכלים עם כף. מחקר מצא שעצם האכילה עם כף עוזרת לתחושת השובע לעומת שתיה של כוס נוזלים בעלת אותו נפח, כך שגם אם הלכתם על מרק זך וצלול, כבר הרווחתם מנה מזינה יותר ומשמינה פחות.

מחקר בדק אם למרקם של המרק יש השפעה על תחושת השובע ביחס לכמות הקלוריות הנאכלת. נמצא שכל מרקם בין אם הוא צלול, מכיל ירקות חתוכים או טחון, עוזר לשפר את תחושת השובע ולהביא להפחתה של אכילה של מזון בארוחה בה הוא נאכל. האפקט הזה מופיע כאשר אוכלים כמות ממוצעת של כ 400 מ"ל מרק כמנה ראשונה ברבע השעה הראשונה של הארוחה.

אפקט נוסף של המרק על תחושת השובע, הוא שלרוב אנחנו אוכלים אותו בטמפרטורה חמה. מסתבר שגם לזה יש השפעה על הגברת תחושת השובע, כיוון שהגוף שואף לשמור על טמפרטורת גוף יציבה כשקר לו, ולכן יש אנשים שמדווחים שבחורף הם יותר רעבים. שילוב של מרק בעל ערך קלורי נמוך יכולה לעזור לנו לשמור על חום הגוף וגם למתן אכילה עודפת ממרקים עשירים באנרגיה. מרק עשיר בקלוריות או דל בקלוריות יחמם אותנו באותה המידה.

 עוד ב-mako בריאות:
>> למה אנחנו רעבים יותר בחורף?
>>פיגמנטציה: למה הכי טוב לטפל בה בחורף?
>>למה אנחנו יותר עייפים כשאנחנו שותים קפה?

מרק עוף (צילום: Montypeter, ShutterStock)
מרק עוף מחזק את מערכת החיסון | צילום: Montypeter, ShutterStock

הנפח של המרק אף הוא משפיע על תחושת השובע. בדפנות הקיבה יש קולטנים וכאשר היא מתמלאת במזון והדפנות שלה מתרחבות מועבר מסר למוח ומתחילה להופיע תחושה של שובע. כאשר המרק מכיל תוכן תזונתי כמו ירקות שונים, תוספת חלבון כגון קטניות, טופו או עוף אז תחושת השובע גוברת בשל הסיבים התזונתיים המגיעים מהירקות, החלבונים והפחמימות המורכבות המגיעים מרכיבי התזונה האחרים. השילוב הזה של אבות המזון במרק, יחד עם נפח גדול של הנוזלים, עוזר גם להרגיש תחושת שובע מהירה וגם לשמר תחושת שובע ארוכה יותר.

מה לגבי מרק עוף, האם יש לו השפעה מחזקת על הגוף או שזה רק מיתוס? מחקר שנערך במעבדה על תאי דם לבנים של מערכת החיסון מצא שמרק עוף ביתי הוא יותר מאשר תרופת סבתא יש לו יש השפעה אנטי דלקתית של ממש.

לסיכום, שילוב של מנה ראשונה של מרק בארוחה יכול לעזור לנו לדייק יותר עם כמויות המזון שלנו בארוחה. אם הוא נאכל כמנת ביניים הוא יכול לעזור לנו עם תחושת הרעב בין הארוחות, ובכל מקרה העיקר שנאכל אותו בכף וכך נאפשר לתחושת השובע להופיע.

ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית, אצל חלי ממן