פחות זה יותר: יש כאלו שבשביל לרדת במשקל בוחרים לדלג על ארוחה עיקרית אחת (בוקר/צהריים/ערב) ולהמשיך לאכול את שאר הארוחות בשעות הרגילות במטרה לקזז את כמות הקלוריות היומית. לטווח הארוך, הנוהל הזה יכול להשיג את התוצאה ההפוכה.

כשאנחנו רוצים לרדת במשקל, הגוף לא רק מחשב "מה" אנחנו אוכלים אלא "מתי" אנחנו אוכלים. יש לא מעט סיבות שגורמות לנו לפספס ארוחות בין אם בשל יום עמוס בעבודה, אכילת נשנושים רבים לאורך היום, ארוחת ערב במסעדה או באירוע הגורמת לנו לחשב מסלול מחדש ולרצות לדלג על ארוחת צהריים לטובת ארוחה עשירה וחגיגית בערב וכמובן, רצון לחסוך בקלוריות בכל מחיר. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ירידה איטית במשקל ופגיעה באיכות השינה

מחקרים רבים נעשו בנושא בשנים האחרונות ומצאו כי ישנה השפעה פיזיולוגית לא טובה על הגוף כאשר בוחרים לוותר על ארוחת צהריים, או לאכול אותה בשעה מאוחרת יותר. זמן האכילה הוא  גורם משפיע על סבילות לגלוקוז, הצטברות רקמת שומן בגוף, ויכולת איבוד מסת שומן. בגלל ההורמונים המופרשים לגוף בהתאם לשעות הערות והשינה, בחירה זו פוגעת במטרה העיקרית שלנו - ירידה במשקל.

סקירה שפורסמה בעיתון Nutrients ב-2019 בדקה את השפעת הדילוג על ארוחת צהריים על חילוף החומרים והמנגנון המטבולי. נמצא, כי זמני אכילה המנוגדים ל"שעון הפנימי" של הגוף גורמים לתוצאות הפוכות מהרצוי:

  • אכילת ארוחת צהריים מאוחרת (אחרי השעה 14:00) גרמה לירידה איטית במשקל או אי ירידה במשקל עקב "פיצוי" ואכילת ארוחה גדולה יותר בהמשך.
  • אכילת ארוחה בעלת כמות קלוריות זהה בשעה מוקדמת הפחיתה עליה במשקל בהשוואה לאכילת ארוחה זהה בשעה מאוחרת.
  • אכילת ארוחת צהריים מאוחרת מובילה לאכילת ארוחת ערב מאוחרת, מה שפוגע באיכות השינה, ומגביר תחושת רעב ביום שאחרי.
  • ישנה תחושת שובע לזמן ממושך יותר כאשר אוכלים צהריים בשעה מוקדמת.
  • השפעות מטבוליות שליליות. אלו שאכלו בשעה מאוחרת (14:30 בהשוואה ל-13:00) עיכלו פחות טוב פחמימות, היו בעלות סבילות נמוכה יותר לגלוקוז, ו"שרפו" פחות קלוריות באותו יום.
חזה עוף בלימון (צילום: istockphoto)
חזה עוף בלימון | צילום: istockphoto

אנשים המתקשים להקפיד על ארוחת צהריים קבועה בשל תחושת כבדות, עייפות או קושי טכני בזמן העבודה, מומלץ להם להכניס לסדר היומי ארוחה קטנה על מנת לא לפגוע במנגנונים הטבעיים של הגוף  כמו סנדוויץ' קל, פרי, או יוגורט.

כמו כן חשוב לבחור הרכב נכון של ארוחת צהריים. ארוחה עשירה בחלבון, קטניות או דגנים מלאים, שומן שאינו רווי ממקור צמחי וירקות - יסייעו להגברת תחושת השובע ולירידה במשקל.

דוגמאות לארוחת צהריים מגוונת ומאוזנת:

1. סלט חי עם כוס עדשים שחורות (לאחר בישול), ביצה קשה, קוביות בטטה אפויות ברוטב שמן זית ולימון

2. פילה דג + כוס אורז בר (לאחר בישול) + ברוקולי וכרובית מאודים

3. חזה עוף + 4 כפות פסטה מקמח מלא + עגבניות קלויות ברוטב פסטו

4. סלט ירקות + טונה + פרוסות תפוחי אדמה אפויים 

רותם אטיאס, דיאטנית קלינית, מאוחדת מחוז דרום