"אלכוהול זה משמין" - מי לא שמע את המשפט הזה? אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים להפסיק ליהנות ממנו, בטח עכשיו, בימי הקיץ, כשאנחנו מוזמנים למסיבות ולחתונות, יוצאים לבלות בפאב או יושבים עם החברים בחוף הים ומישהו מוציא שישיית בירות צוננת. אמנם בגרם של אלכוהול יש 7 קק"ל (לעומת 3 קק"ל בגרם פחמימה או חלבון ו-9 קק"ל בגרם שומן), אך גם יש לו כמה תכונות טובות שבזכותן כדאי לנו לשתות כוסית מדי פעם.  

לעוד מדריכים לדיאטה ותזונה נכונה – היכנסו לפורטל הרפואה Infomed

מה קורה לאלכוהול בגוף? 

רכיבי המזון שאנו מקבלים מהאלכוהול (המכונה אתאנול בשפה המקצועית) ומהמזון שצורכים איתו הופכים בצורה יעילה לשומן ופחות לאנרגיה זמינה. אגירת האתאנול בגוף היא מסוכנת ועלולה להוביל לפגיעה ברקמות. לכן, הגוף עובד מאוד קשה כדי להוציא אותו החוצה דרך השתן, ועדיף כמה שיותר מהר. הכבד, שמטפל באתאנול המגיע מזרם הדם, מפרק אותו ביסודיות בעזרת שני אנזימים חשובים. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אלכוהול דהידרוגנז (ADH) - אנזים זה מבצע את השלב הראשון בפירוק האתאנול, שבסופו נוצרת מולקולה חדשה שנקראת אצטיל אלדהיד. זוהי מולקולה רעילה ולכן השלב השני של המטבוליזם הוא קריטי, ועליו אמון אנזים נוסף שנקרא אצטיל אלדהיד דהידרוגנז (ALDH). תפקידו של אנזים זה הוא להפוך את המולקולה הרעילה למולקולה חדשה שנקראת אצטיל COA. 

אך התהליך הביו-כימי לא נשלם כאן. למולקולה החדשה שנוצרה יש תפקיד מפתח במעגל יצירת האנרגיה ובתהליך יצירת שומן. כאשר מולקולת האצטיל COA נוצרת היא יכולה "לבחור" באחת משתי דרכים: להצטרף למסלול ליצירת אנרגיה (ATP) הידוע כ"מעגל קרבס", או להצטרף למסלול ליצירת שומן, כלומר אגירת אנרגיה. האפשרות הראשונה - יצירת אנרגיה - היא העדיפה, כמובן, אך כדי שהיא תקרה יש צורך במולקולה נוספת שנקראת NADH. בלעדיה לא ניתן לייצר אנרגיה וכל מולקולות האצטיל COA שייווצרו יהפכו לשומן.

הבעיה היא שכל עוד הכבד עסוק בפירוק האלכוהול יש מחסור ב-NADH ולכן מולקולת האצטיל COA לא תיכנס למסלול יצירת האנרגיה אלא למסלול השני, לאגירת האנרגיה. כך האלכוהול הופך לרקמת שומן בגוף.

כמה קלוריות יש באלכוהול שאנחנו שותים?

מה בכל זאת טוב באלכוהול? 

האלכוהול אמנם עלול לגרום להשמנה, אך אל דאגה - מחקרים הוכיחו כי יש לשתייתו גם כמה יתרונות בריאותיים: 

1. שתייה של משקה אלכוהולי במהלך הארוחה יכולה להפחית את כמות המזון הנצרכת ובכך להפחית את הצריכה הקלורית. בנוסף, שתיית אלכוהול מאטה את קצב ריקון הקיבה מה שגורם לנו להגיע מהר יותר לתחושת השובע, ולכן גם לאכול פחות.

2. צריכה נמוכה של אלכוהול (שתי מנות לגברים ומנה אחת לנשים מדי יום) קשורה בירידת הסיכון לחלות במחלות לב. 

עוד ב-mako בריאות:
>> האם שמירת נידה זה באמת בריא?
>> מצחצחים במקלחת? טעויות שהורסות את השיניים
>> מישהו אמר אוכל בחינם? ולמה אנחנו לא יכולים להגיד לו לא?

3. צריכה מתונה של אלכוהול מעלה את רמות ה-HDL ("הכולסטרול הטוב") בדם.

4. מחקר רחב היקף מצא כי שתייה מתונה של אלכוהול הפחיתה בכ-30% את הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2.

5. מחקר שבדק נשים חולות בלימפומה (סרטן בקשרי הלימפה) מצא כי נשים ששתו יין אדום בכמות יחסית גבוהה במהלך חייהן היו בסיכון נמוך יותר לתמותה ולהישנות המחלה.

6. שתייה מתונה של אלכוהול נמצאה קשורה לירידה בסיכון לאבנים בכיס המרה.

האלכוהול מסוכן לגוף, אין על כך עוררין. כחצי מהתאונות הקטלניות בארצות הברית מתרחשות כתוצאה משתיית אלכוהול. הוא גם פוגע בכבד וגורם לאלימות, ושתייתו במהלך ההריון גורמת נזק לעובר. אך, כאשר שותים במידה - האלכוהול יכול להיות נפלא, כיף ואפילו גם בריא. 

_OBJ
>> בלי לחץ: 10 סימנים שאתם בסטרס