אם היינו עושים סקר פופולריות של אבות המזון, ככל הנראה פחמימות היו מקבלות את האחוזים הגבוהים ביותר במדד זה. כולנו אוהבים פחמימות, איך אפשר שלא? הן טעימות ומנחמות והן חלק בלתי נפרד מהתזונה היומית של כולנו. אבל כמו כל אב מזון בפירמידה, גם פחמימות צריך לצרוך במידה וכשאנחנו מגזימים עם כמות הפחמימות שאנחנו אוכלים – הגוף שלנו ידאג לאותת לנו על כך. מעייפות ועד לאקנה, עצירות ועלייה במשקל, הנה כל הסימנים שאכלתם יותר מדי פחמימות.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חסרי אנרגיה

מכירים את העייפות הזאת שנופלת עליכם אחרי שאכלתם צלחת של פסטה? העייפות הזאת יכולה לקרות אחרי שאתם אוכלים פחמימות מעובדות, כלומר קמח לבן, אורז לבן, תפוח אדמה, פסטה, פתיתים ועוד. סוג זה של פחמימה דל בסיבים תזונתיים ולמעשה הסוכרים שבו נספגים מהר יותר בדם, מה שמוביל לעלייה חדה של רמת הגלוקוז בדם. זה אמנם נותן לכם בוסט של אנרגיה באופן מידי, אך מהר מאוד רמת הסוכר בדם יורדת ואז אתם חווים "ירידת מתח" שגורמת לעייפות מוגברת.

אז אם הרגשתם עייפים יותר לאחרונה ואין סיבה אחרת לכך, ייתכן מאוד שכדאי להסתכל על כמות הפחמימות שאתם צורכים מדי יום. יש לציין כי פחמימות מורכבות (חיטה מלאה, קינואה) מכילות יותר סיבים תזונתיים ולכן הן לא מקפיצות את רמת הסוכר בדם ופחות מובילות לעייפות.

פצעונים בעור

פתאום התחילו להופיע לכם פצעונים בעור, אחרי שנים שלא היו לכם פצעונים כלל? פצעונים בעור הפנים יכולים להופיע בשל סיבות שונות, אחת מהן היא צריכת פחמימות מעובדות. כבר שנים שנחקר הקשר שבין אקנה לתזונה וחוקרים מצאו כי אכן צריכה מוגזמת של פחמימות מעובדות יכולה להוביל להתפרצויות של אקנה.

אקנה  (צילום: shutterstock| By Denis OREA)
פחמימות יכולות לגרום להתפרצויות של אקנה | צילום: shutterstock| By Denis OREA

נפיחות ועצירות

כאמור, פחמימות מעובדות מכילות מעט מאוד סיבים תזונתיים, אז אם צרכתם הרבה מהן ולא אכלתם מספיק ירקות ופירות או מזון אחר עשיר בסיבים, זה עשוי לגרום לבעיות בעיכול, כמו עצירות ותחושת נפיחות. סיבים תזונתיים מהווים מזון לחיידקים הידידותיים במעיים ובכך משפרים את תפקודם. מכיוון שהם חלק בלתי נפרד מתהליך העיכול, מחסור בסיבים יכול לפגוע בעיכול ולפיכך להוביל לבעיות. בנוסף לכך, פחמימות מעובדות מוסיפות לתחושת הנפיחות כיוון שהן נוטות להוביל לאגירת נוזלים בגוף. פחמימות מורכבות לא יובילו לאגירת נוזלים וגם לא לבעיות בעיכול, כיוון שהן מכילות כמות מספקת של סיבים תזונתיים.

חשק מוגבר לסוכר

כשאתם אוכלים סוכר, המוח שלכם משחרר דופמין, הורמון ממכר שמשרה הרגשה טובה. כך שככל שתאכלו יותר סוכרים, כך הגוף ישחרר יותר דופמין, מה שבהחלט יכול להוביל להתמכרות. אז אם הרגשתם לאחרונה שיש לכם יותר חשקים למתוקים, ייתכן שזה בגלל שאכלתם קצת יותר מדי פחמימות. במאמר שפורסם בכתב העת הפסיכולוגי Frontiers in Psychology בשנת 2018, נכתב כי התמכרות לסוכר היא כמו התמכרות לסמים, תהליך של הביטואציה (התרגלות) שתרם למגפת ההשמנה בעולם.

עצירות (צילום: Kittisak Jirasittichai. shutterstock)
מחסור בסיבים תזונתיים עלול לגרום לעצירות | צילום: Kittisak Jirasittichai. shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> "הכיתי באגרופים וברגליים על המכשיר"
>> רופאת עור: אלה 3 האזורים שאתם חייבים לסבן
>> פיתוח ישראלי: עגבנייה שנאבקת במחלות

כולסטרול גבוה

עשיתם בדיקת דם לאחרונה וגיליתם שהכולסטרול שלכם גבוה? הסיבה לכך עשויה להיות צריכה מרובה של פחמימות. "צריכה מוגזמת של סוכר יכולה להוביל לדלקות בגוף ואף יכולה להזיק לדפנות העורקים ולהעלות את הסיכון למחלות לב", מסבירה איימי גורין, דיאטנית קלינית. ככל שתאכלו יותר מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה (כלומר פחמימות מעובדות שגורמות לספיגה מהירה של סוכר בדם) – כך גם רמת הכולסטרול מסוג LDL (המכונה הכולסטרול "הרע") תהיה גבוהה יותר. כולסטרול גבוה יכול להגביר את הסיכון שלכם למחלות לב ולכלי דם.

חורים בשיניים

מאחר שפחמימות מתפרקות בגוף שלנו לחד-סוכרים, עליכם להתייחס לצריכת פחמימות כמו צריכת סוכר. זה אומר שהפסטה שאכלתם לארוחת צהריים יכולה לגרום לכם לחורים בשיניים לא פחות מממתקים. אז אם לפתע החלו להופיע לכם יותר חורים בשיניים ולא אכלתם הרבה ממתקים, ייתכן מאוד שזה בגלל הלחם, הפסטה או פחמימות אחרות שצרכתם לאחרונה.

כאב שיניים (צילום: ShutterStock)
גם חורים בשיניים יכולים להיגרם מצריכה מוגברת של פחמימות | צילום: ShutterStock

ערפול מוחי

האוכל שאתם אוכלים משפיע לא רק על הגוף, אלא גם על המוח. מחקר שפורסם השנה בכתב העת PNAS הראה כי תפריט דל בפחמימות, כמו בתזונה הקטוגנית, יכול להוביל לרמות יציבות יותר של פעילות מוחית, בהשוואה לאנשים שאכלו תזונה רגילה, כזו שהגוף שורף גלוקוז ליצירת אנרגיה. אז אם הרגשתם בתקופה האחרונה שהתפקוד המוחי שלכם לא במיטבו והזיכרון שלכם פחות טוב מבעבר, ייתכן שזה קשור לכמות הפחמימות שאתם צורכים.

עלייה במשקל

אחד הסימנים הידועים ביותר להשפעה של צריכה מוגברת של פחמימות הוא כמובן עלייה במשקל, במיוחד אם אכלתם הרבה פחמימות מעובדות. פחמימות מעובדות מכילות יותר קלוריות מפחמימות מורכבות. כוס של אורז מבושל תכיל כ-170 קלוריות ו-37 גרם פחמימה – ואילו כוס של גזרים מבושלים תכיל רק 55 קלוריות ו-13 גרם פחמימה.