החיים שלנו מלאים במערכות יחסים שונות עם הסביבה, עם המשפחה שלנו, החברים, הקולגות בעבודה, המשפחה של בני הזוג ועוד. אבל אחת המערכות יחסים המורכבות שיותר שיש לנו היא זו שאנו מנהלים עם האוכל שאנחנו אוכלים. רבים חושבים שהקפדה על תזונה נכונה קשורה רק לתפריט שלנו, אבל חלק מהותי נוסף בה הוא ניהול מערכת יחסים בריאה עם אוכל.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מערכת היחסים המורכבת שלנו עם אוכל מבוססת על תפיסות שיש לנו כלפי מאכלים מסוימים, שמתויגים כ"טובים" או "רעים". ג'אנק פוד ומאכלים מתוקים יתויגו לרוב כמאכלים "רעים", ואילו סופר-פודס ומאכלים לא מעובדים יתויגו כ"טובים". לפי קמיל ויליאמס, מהתוכנית להפרעות אכילה במרכז הטיפולי "טימברליין נולס", רבים מאיתנו נוטים להעריך את עצמנו בהתאם למאכלים שאכלנו. אם אכלתי מאכל "רע" – אז אני רע, אם אכלתי מאכל "טוב" – אז אני טוב.

תפיסה כזו של "שחור או לבן" יכולה ליצור תחושות של בושה ואשמה. "חלוקה של מאכלים לקטגוריות של 'טוב' או 'רע' יכולה לגרום למגבלות מנטליות ותחושות שליליות לאחר שאנחנו אוכלים 'מזונות רעים'", מסבירה אליסה ראמסי, מטפלת בתחום התזונה. זה יכול להוביל למעגל קסמים שבו ישנם מאכלים מסוימים שנחשבים "אסורים", אנחנו אוכלים אותם, מרגישים ייסורי מצפון על כך ואז שוב מנסים להימנע מהם ושוב אוכלים אותם וכן הלאה. כל זה יכול להשפיע באופן משמעותי על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו ולבסוף יכול לגרום גם לדפוסי אכילה משובשים.

אז אם נמאס לכם מתחושות האשמה שצצות אחרי שאכלתם מנת שווארמה או קינוח מושחת ואתם רוצים לפתח מערכת יחסים בריאה יותר עם המזון שאתם אוכלים, הנה כמה המלצות למה אתם יכולים לעשות כדי לשנות את זה:

אישה אוכלת פיצה (צילום: Jeremy Bentham, shutterstock)
מעגל קסמים שפוגע בכם נפשית ופיזית | צילום: Jeremy Bentham, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום
>> האם הבליטות הקטנות על הפנים מסוכנות לנו?

לנהל יומן אכילה

"הצעד הראשון הוא לזהות אילו מחשבות יש לכם כלפי אוכל וכיצד הן משפיעות עליכם", מסבירה ויליאמס. נסו להימנע מלתייג מאכלים כ"טובים" או "רעים" – שזה הבסיס למניעת תחושות אשמה ובושה. נכון שזו משימה לא קלה, בייחוד כשאנחנו רגילים לחיות שנים עם התפיסות הללו, אבל זה לא בלתי אפשרי. ראמסי ממליצה לכתוב ביומן האכילה לא רק מה שאכלתם – אלא איך המאכל גרם לכם להרגיש, מבחינה נפשית ומבחינה פיזית. שיטה זו תאפשר לכם לראות שחור על גבי לבן מה אתם באמת חושבים ואומרים לעצמכם ביחס למזון שאתם צורכים.

אישה כותבת (צילום: Svitlana Sokolova, shutterstock)
לכתוב מה אתם מרגישים כלפי האוכל שאכלתם | צילום: Svitlana Sokolova, shutterstock

לאמן מחדש את המחשבות

אחרי שהבנתם אילו מחשבות עוברות לכם בראש ביחס לאוכל שאתם אוכלים, הצעד הבא הוא לנסח אותן מחדש. חשוב שבזמן שאתם אוכלים תתמקדו ברגע, תנו לעצמכם להרגיש את הטעמים וליהנות מהם, גם אם מדובר במזון שתויג אצלכם כ"רע". לאחר הארוחה, אם אתם מרגישים בושה או אשמה, ראמסי ממליצה להתייחס לתחושות האלו לפני שהן הופכות לכדור שלג.

"אם אתם מרגישים אשמה על כך שאכלתם כמה עוגיות, במקום להתבייש חשבו למה עשיתם את זה. אולי לא אכלתם הרבה בצהריים והגיוני שהייתם רעבים מאוחר יותר. או שהייתם לחוצים. או אולי ממש רציתם את העוגיות האלו ונהניתם מהן באותו רגע – וגם זה בסדר. כשאתם עושים את זה, אתם יכולים להתחיל לשים לב לדפוסים, וזה עוזר הרבה יותר מאשר לשבת ולשפוט את עצמכם".

לבקש עזרה

אם ניסיתם את השיטות האלו במשך תקופה והן לא עזרו לכם לשפר את מערכת היחסים שלכם עם אוכל, כדאי לשקול לפנות לייעוץ אצל מטפל שמוסמך בטיפול בדפוסי אכילה. כאמור, שינוי דפוסים מחשבתיים של שנים זו משימה לא קלה וזה בסדר גמור אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לעזרה והכוונה. 

>> לרזות מהראש: 6 טיפים לחופש מאוכל