חוקרים הראו כיצד צריכה מתונה של ביצים יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ על ידי הגברה של כמות המטבוליטים הבריאים ללב. המחקר התבסס על מחקר משנת 2018 שמצא שאלו שאכלו ביצה אחת ביום היו בסיכון נמוך משמעותית למחלות לב ושבץ, בהשוואה לאלו שאכלו ביצים בתדירות נמוכה יותר. המחקר כלל כ-500,000 מבוגרים בסין. מחברי המחקר החדש ביצעו מחקר מבוסס אוכלוסייה כדי להבין טוב יותר כיצד הביצים משפיעות על התהליכים בגוף.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

צוות המחקר בחר ב-4,778 משתתפים מהמחקר המקורי. מבין אותם אנשים, 3,401 סבלו ממחלת לב וכלי דם ו-1,377 לא. הם השתמשו בטכניקה שנקראת תהודה מגנטית גרעינית ממוקדת כדי למדודד 225 מטבוליטים בדגימות פלזמה שנלקחו מדמם של המשתתפים. מתוך מטבוליטים אלו, הצוות זיהה 24 שהיו קשורים לצריכת ביצים.

כמה ביצים מומלץ לאכול כל יום?

ביצים קשורות לעלייה בכולסטרול הטוב

הניתוח מצא כי אנשים שדיווחו על אכילת כמות מתונה של ביצים (עד אחת ליום) היו בעלי רמות גבוהות יותר של חלבון בדם הנקרא אפוליפופרוטאין A1, שהוא אבן בניין של ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL), הכולסטרול הטוב. לאנשים אלו היו יותר מולקולות HDL גדולות בדמם, שעוזרות לנקות כולסטרול מכלי הדם ולהגן מפני חסימות שעלולות להוביל להתקפי לב ושבץ.

הצוות גם זיהה 14 מטבוליטים הקשורים למחלות לב ומצא כי אלו שאכלו פחות ביצים היו עם רמות נמוכות יותר של מטבוליטים מועילים ורמות גבוהות יותר של מטבוליטים מזיקים בדמם, בהשוואה לאלו שאכלו ביצים באופן קבוע יותר. מטבוליט הוא חומר שנוצר כאשר הגוף מפרק דברים כמו מזון ורקמת שומן. תהליך זה, המכונה חילוף החומרים של הגוף, מייצר את החומרים הדרושים להתפתחות, רבייה ושמירה על הבריאות.

"רק מעט מחקרים בדקו את התפקיד שממלא חילוף החומרים של כולסטרול בפלזמה בקשר בין צריכת ביצים לסיכון למחלות לב וכלי דם, אז רצינו לעזור להתמודד עם הפער הזה", הסביר החוקר הראשי לאנג פאן, מהמחלקה לאפידמיולוגיה, אוניברסיטת פקין, בייג'ינג.

ביצים מהוות מקור עשיר לכולסטרול תזונתי לצד מגוון של רכיבי תזונה חיוניים. הן מהוות מקור מעולה לחלבון, שומן בריא, ויטמיני B, סלניום, חומצה פולית, ויטמין A - והן גם מכילות גם לא מעט ויטמין D, ויטמין E, סידן ואבץ. הביצה, שמכילה בסה"כ כ-80 קלוריות ו-7 גרם חלבון ביחידה בגודל בינוני, מהווה מקור מצוין לחלבון איכותי ומלא.