ממבט ראשון זה אולי ייראה לכם שאין הבדל מהותי בין ירק מבושל לטרי, אבל מתברר שיש הבדלים לא קטנים. לכל ירק יש יתרונות וחסרונות כשהוא מבושל או טרי, אבל אם אתם מחפשים יתרונות מסוימים וחומרים מזינים שחסרים לכם, כדאי לדעת אילו ירקות מבושלים מציעים לכם יותר.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

תרד

לתרד יש יתרונות גם כשהוא נאכל מבושל וגם טרי, אבל נראה שלגרסה המבושלת יש יתרונות משתלמים ביותר. הגוף יספוג יותר ויטמין A וויטמין E, חלבון, סיבים תזונתיים, אבץ, תיאמין, סידן וברזל. כמו כן, קרוטנואידים חשובים כמו בטא-קרוטן, לוטאין וזהאקסנטין נספגים טוב יותר כשהתרד מבושל.

קייל

אז נכון שהקייל הפך למרכיב מאסט בקרב חובבים של סלטי בריאות ולרוב נאכל טרי – אבל מתברר שדווקא ממש כדאי לשלב אותו בתבשילים. קייל מבושל לא רק פחות מר מקייל טרי, אלא הוא גם מספק יותר סיבים תזונתיים ומפחית כולסטרול.

קייל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טעים ובריא יותר כשמבושל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גזר

כולם יודעים שגזר טוב לעיניים, אבל האם אתם יודעים למה? הסיבה לכך היא תרכובת שנקראת בטא-קרוטן, שמעניקה לגזר את צבעו הכתום. בטא-קרוטן הופך לוויטמין A בגוף, שחיוני לראייה טובה, מערכת חיסונית חזקה ועור בריא. ממחקר שנעשה ב-2002 עלה כי בישול גזר מעלה את כמות הבטא-קרוטן שהגוף מסוגל לספוג.

עוד ב-mako בריאות:
>> הטיפ הסודי של קים יעזור לכם לירידה במשקל
>> אחת ולתמיד: כמה כוסות קפה כדאי לשתות ביום?
>> "אם יובל לא היה מגיע בזמן לבי"ח, הוא היה מת"

עגבניות

אנחנו רגילים לאכול עגבניות בסלט, אבל אם אתם מסתפקים רק בזה – דעו שאתם ככל הנראה מקבלים רק כ-4 אחוזים ליקופן, נוגד חמצון חזק ביותר שמחקרים הראו כי הוא מונע הזדקנות העור ומפחית סיכון למחלות כמו סרטן ומחלות לב וכלי דם. לעגבניות טריות תאים בעלי דופן עבה שמקשה על ספיגת הליקופן בגוף. כשהן מבושלות, הרבה יותר קל לגוף לספוג את הליקופן, כך מסבירה וונדי בזיליאן, דיאטנית קלינית ל-Prevention.

מרק עגבניות (צילום:  Olga Miltsova, shutterstock)
מרק עגבניות כבר ניסיתם? | צילום: Olga Miltsova, shutterstock

אספרגוס

נראה שהירק אהוב על ידי שפים ברחבי העולם לא רק כי הוא נראה יפה על הצלחת. באספרגוס יש לא מעט ערכים תזונתיים, כמו ויטמין A, ויטמין C וויטמין E, שעוזרים למנוע סרטן, כמו גם חומצה פולית, המפחיתה סיכון למחלות לב וכלי דם. אך מאחר שלגוף שלנו קשה לספוג אותם כשהאספרגוס טרי, מומלץ תמיד לבשל אותו.

גם אופן הבישול חשוב

כשזה קשור לבישול ירקות, גם אופן הבישול משפיע משמעותית על ספיגת החומרים המזינים, הנה כמה טיפים שיאפשרו לכם לבשל את הירקות בלי לאבד את ערכם התזונתי:

1. השיטה הטובה ביותר היא אידוי. מרבית הירקות מכילים חומצה פולית וויטמין C, שלא מחבבים חום. "לכן ירקות שומרים יותר על ערכם התזונתי כשהם מבושלים במהירות ולא במים", מסבירה לינדזי פיין, דיאטנית קלינית ל-Women’s health.

2. לבשל אותם שלמים. רגילים לחתוך את הירקות לפני שאתם מכניסים לסיר? כדאי לכם להיפטר מההרגל הזה. מתברר שבישול ירקות שלמים יספק לכם עד 25 אחוז יותר חומרים מזינים מאשר ירקות חתוכים.

3. להוסיף קצת שומנים. יש סיבה טובה לכך שאנחנו אוהבים סלט עם שמן זית. בחלק גדול מהירקות ישנם חומרים מזינים שנספגים טוב יותר בגוף כשיש לצדם שומן בריא, כמו שמן זית או שמן אבוקדו.