הוא נקרא "הורמון האהבה" או "הורמון המונוגמיה", ויש שקוראים לו "סם האמון", משום שהוא ידוע ביכולתו להגביר רגשות של אמון וביטחון בין בני זוג. הכוונה היא להורמון האוקסיטוצין – הורמון המופרש מהמוח ונחשב למרגיע ומקל על התמודדות עם מתח, מוריד רמות לחץ דם, משרה תחושת ביטחון, מרומם מצב רוח ומעניק תחושת שמחה ושביעות רצון ומגביר את רמת הגירוי המיני. האוקסיטוצין מגיע לשיאים בגוף בזמן אורגזמה הן אצל הגבר והן אצל האישה, והוא גם זה האחראי להתאהבות שחשה האם הצעירה כלפי הרך הנולד. אז תגידו אתם, מי לא ירצה את כל הטוב הזה?

ביצת עין בצורת לב (צילום: Lonnia, Istock)
מה לאוכל ולאהבה? תכף תגלו | צילום: Lonnia, Istock

לטענת החוקרים, הורמון האוקסיטוצין הוא זה שגורם לגבר להישאר מונוגמי. מבחינה ביולוגית טהורה, גבר ירצה לקיים יחסים עם כמה שיותר נשים כדי להפיץ את מטענו הגנטי, אלא ששחרור ההורמון מגביר את תחושת הסיפוק והתגמול שלו ממערכת היחסים, ומתמרץ אותו להישאר עם אישה אחת.

עוד באוכל טוב:

 איך השפים שותים את הקפה של הבוקר?

10 אפליקציות שצריך בכל מטבח

מתכון: בראוניז שוקולד-גבינה עם קרם תות

בניסוי שנערך הביעו הגברים שקיבלו אוקסיטוצין משיכה עזה יותר לבנות זוגם. יותר מזה, למראה תמונות של בנות הזוג נדלקו אצלם החלקים במוח שאחראים על עונג ותגמול ופעלו ביתר שאת. למראה הנשים האחרות, לעומת זאת, הם חשו תחושה הפוכה של דיכוי תחושת עונג. שזה, אתם חייבים להודות, די מדהים. מה שמדהים לא פחות הוא שלאחרונה מצא מחקר חדש שההורמון יכול לסייע לאנשים הלוקים באוטיזם או בסכיזופרניה לשפר את תפקודיהם החברתיים ולהתגבר על קשיים רגשיים.

לפני שאתם רצים לבקש מרשם, חכו רגע. רצוי שתדעו שעודף אוקסיטוצין עלול לגרום לרגישות יתר לרגשותיהם של האחרים, או בשפת העם – יגרום לכם להיות ריגשי. כמו בכל תחום אחר, גם עם ההורמון הזה חשוב לשמור על מידה, לקבל אותו באופן טבעי דרך המזון ולגרות את שחרורו דרך התנהגות. הבנתם נכון – יש מזונות ופעולות שמגבירים את שחרור האוקסיטוצין, וזאת הסיבה שאנחנו כאן.

אז איך מעלים את רמות האוקסיטוצין?

בגלל שנוכחות אסטרוגן מגבירה את שחרורו של האוקסיטוצין, מזונות המכילים חומר דמוי אסטרוגן יסייעו לעליית הרמות שלו בגופכם. מה למשל? שעועית, פולי סויה, זרעי פשתן וזרעי שומר, תפוחים, ג'ינג'ר, שום ואורגנו. גם מזונות עשירים בחלבון ובשומן כמו דגים, ביצים ואגוזים עשויים לסייע לעליית רמות האוקסיטוצין.

אבל מסתבר שאם אתם רוצים שהורמון האהבה יזרום בגופכם בהנאה, חשוב לא רק מה תאכלו, אלא גם איך תאכלו. והתשובה היא: תוך שיתוף והתחלקות. חוקרים בגרמניה פרסמו לפני כמה שבועות מחקר מרתק שמצא כי שימפנזים שחלקו את מזונם הרגישו טוב יותר והפרישו כמויות כפולות של אוקסיטוצין. למעשה, גם אלו שחלקו ממזונם וגם אלו שקיבלו מזון מהאחרים הפגינו רמות גבוהות יותר של ההורמון מאשר אלה שאכלו בחברותא מבלי לחלוק. כנראה שלא סתם אומרים שהדרך אל הלב עוברת בקיבה. מסקנת החוקרים הייתה ששיתוף במזון הוא בעל תפקיד מכריע ביצירת קשרים חברתיים.

בקיצור, הנה קיבלתם עוד הוכחה שלא בריא להתקמצן. אז יאללה, תתחילו לכבד.

שימפנזה (צילום: Handout, GettyImages IL)
שימפנזים. מסיבה גדולה של אוקסיטוצין | צילום: Handout, GettyImages IL

מלבד שיתוף באוכל, הנה עוד כמה פעילויות שיעלו את רמת האוקסיטוצין בגופכם:

- מבט אל תוך העיניים של האדם שאיתו אתם משוחחים.
- החזקת ידיים.
- נשיקות – מכל סוג!
- חיבוקים. לשחרור מיטבי של ההורמון על החיבוק לארוך כ-20 שניות. מומלץ להתחבק 8 פעמים ביום לפחות.
- עיסוי גוף – מקצועי או על ידי מישהו אהוב. כל מגע כזה יקפיץ את רמות הורמון האהבה.
- ליטוף בעלי חיים.
- הענקת מתנות. לא חייבים משהו יקר או גדול, פעולת הקבלה או הנתינה היא זו שעושה את העבודה.
- ריחות נעימים. עוד סיבה להיכנס למטבח ולהכין תבשיל שמפזר ניחוחות.
- מגע מיני. כזה שנעשה מתוך אינטימיות ומשיכה כמובן.

רוצים לשלב כמה שיותר אלמנטים יחד? הכינו תבשיל שיפזר ניחוחות בבית, העניקו אותו במתנה יחד עם חיבוק ונשיקה ושתפו את הסובבים באכילה. בהנחה שאתם בטוחים שתוכלו לעמוד בכמויות כאלה של אהבה, כמובן.

פיסטוקים (צילום: istockphoto)
מישהו כאן חגג הלילה! | צילום: istockphoto

תבשיל שעועית אזוקי עם כוסברה, זרעי שומר ותערובת אגוזים

ימלא את האווירה בניחוחות של בית, בטוח שתתאהבו.

מה צריך?

2 כוסות שעועית אזוקי, מושרית ללילה
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
1 שן שום, כתושה
1 כף שמן זית
1 כוס תערובת אגוזים גרוסים: אגוזי מלך, פקאן, אגוזי לוז, מקדמיה
1 כף רוטב סויה
1 כף מיץ לימון טרי סחוט
1 כפית מייפל טבעי
רבע כפית מלח ים
רבע כפית פלפל שחור
חצי כפית פפריקה מתוקה
חצי כפית זרעי שומר טחונים
חצי כפית כורכום
2 גזרים, מגוררים
צרור קטן של עלי כוסברה, קצוצים דק (אפשר להחליף בפטרוזיליה)

אופן ההכנה:

1. מסננים את השעועית ממי ההשריה ומבשלים 40 דקות במים בסיר מכוסה. מסננים את המים ומניחים את השעועית בצד.

2. מאדים את הבצל והשום במחבת גדולה עם שמן זית כ-5 דקות.

3. מוסיפים את השעועית המבושלת, האגוזים וכל חומרי התיבול ומקפיצים 4-5 דקות.

4. מורידים מהאש ומוסיפים את הכוסברה והגזר המגורד. מערבבים היטב ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

תבשיל שעועית אזוקי עם כוסברה, זרעי שומר ותערובת אג (צילום: דרור קליש)
תבשיל שעועית אזוקי עם כוסברה, זרעי שומר ותערובת אגוזים. ניחוח עז של בית | צילום: דרור קליש

קינוח של תפוחים ואגסים מוקפצים ברוטב ג'ינג'ר

טעים, דל בקלוריות ומלא באהבה.

מה צריך?

3 תפוחים, חתוכים לקוביות
2 אגסים, חתוכים לקוביות
חצי כף שמן קוקוס
1 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, מגורד
2 כפות דבש
1 כף קוקוס טחון
1 כפית תמצית וניל טבעית
חצי כפית קינמון

אופן ההכנה:

1. ממיסים את השמן במחבת, מוסיפים את הג'ינג'ר, הדבש, האגסים והתפוחים ומקפיצים כ-3 דקות.

2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומקפיצים 3 דקות נוספות.

3. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

קינוח של תפוחים ואגסים מוקפצים ברוטב ג'ינג'ר (צילום: דרור קליש)
קינוח של תפוחים ואגסים מוקפצים ברוטב ג'ינג'ר. המון בריאות ואהבה | צילום: דרור קליש

* פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר דיברנו על כמויות המלח שאנחנו צורכים