כשזה נוגע לתזונה בריאה ולירידה במשקל בפרט, אחת ההמלצות הנפוצות ביותר בקרב דיאטנים – היא לשלוט בגודל המנות. אז אנחנו יודעים בערך כמה פחמימות, חלבונים, פירות וירקות אנחנו אמורים לאכול ביום, אבל כשאנחנו מגיעים לשלב שבו אנחנו מכינים לעצמנו ארוחה, אנחנו נאבדים בדרך. כמה מותר לאכול ממנת הפסטה? איזה גודל סטייק הוא הבריא ביותר? ומה זה באמת אומר "מנה של גבינה"? אז כדי לעשות לכם סדר בראש ובצלחת – בדקנו בדיוק איך נראים הגדלים הבריאים והמומלצים של כל מנה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"במשך 20 השנים האחרונות, גודל מנות נעשה גדול יותר וקטן יותר – ובמקרים מסוימים כמעט הכפיל את עצמו", מסבירה הלן בונד, דיאטנית קלינית ל-netdoctor. "זו תחבולה של חברות המזון – ככל שתאכלו יותר, כך תקנו יותר מזון וכך הן ירוויחו יותר כסף".

הבעיה היא, שבמקרים רבים, גודלם של מוצרי מזון שונים, בין שהם נמכרים בסופרמרקט או מוגשים לכם במסעדה, אינם מותאמים לגודל המנות המומלץ על ידי דיאטנים ומומחים. תזונה מאוזנת היא חלק בלתי נפרד משמירה על אורח חיים בריא והיא בהחלט חשובה אף יותר לאנשים שמעוניינים לרדת במשקל. "אם אכפת לכם מהבריאות שלכם, אתם צריכים לחשב מחדש את גודל המנות שלכם", אומרת בונד. אז איך עושים את זה ברמה המעשית מבלי לשבור את הראש? הנה מדריך מסודר שיעזור לכם במשימה.

דג שמן = פנקס צ'קים

"שתי מנות של דג שמן, כמו מקרל או סלמון, מדי שבוע, זו הכמות האידאלית", ממליצה הלן.

סלמון מול פנקס צ'קים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

חמאה = כפית

"לחמאה יש מוניטין רע, אבל כשצורכים אותה במתינות, מדובר במקור בריא לשומן", מסבירה הלן.

פסטה/אורז = כדור טניס

חשוב לציין שמדובר כאן בפסטה/אורז מבושלים, אז הביאו בחשבון שהם מתרחבים בזמן הבישול.

כדור טניס ופסטה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

גבינה = קופסת גפרורים

"ואם אתם מגרדים גבינה, זה שווה ל-4 כפות", אומרת הלן.

גבינה וקופסת גפרורים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

פרי = אגרוף

אבל אם אתם אוכלים פירות יבשים, מנה אחת שווה לכף.

שוקולד = 4 ריבועים קטנים

שוקולד חלב (צילום: shutterstock By Brian A Jackson)
שוקולד חלב | צילום: shutterstock By Brian A Jackson

תפוח אדמה = עכבר מחשב

ועדיף שיהיה אפוי ולא מטוגן.

עכבר ותפוח אדמה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

בשר = חפיסת קלפים

"בשר לא מעובד בריא יותר, אז העדיפו סטייק על פני נקניקייה", מסבירה הלן.

סטייק וקופסת קלפים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

חטיף צ'יפס = כוס

"ואל תנסו לדחוס שקית שלמה של צ'יפס לתוך כוס – אתם רק מרמים את הבריאות שלכם", מזהירה הלן.

צ'יפס מטוגן = 10 חתיכות

100 גרם שווה לכ-10 צ'יפסים סך הכל. העדיפו צ'יפס עבה יותר, כיוון שהם הרע במיעוטו, בהשוואה לצ'יפס דק ואקסטרה קראנצ'י. ולא להגזים עם המלח.

צ'יפס (צילום: Christian-Fischer, shutterstock)
רק 10 בלבד! | צילום: Christian-Fischer, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> להתרחק ומהר: זאת הפחמימה שהכי פוגעת בדיאטה
>> זאת תדירות הסקס שתשמור על הבריאות שלכם
>> אתם משתמשים בחפץ הזה כל יום והוא מסכן אתכם

גלידה = כף

נסו לאכול מקערה קטנה יותר, שתעזור למנה להיראות משביעה יותר.

גלידה שווה (צילום: Shutterstock - By HeyDesign)
כף גלידה אחת! | צילום: Shutterstock - By HeyDesign

אגוזים = כף

"אגוזים טבעיים, לא ממולחים הם הסוג הבריא ביותר. או כף חמאת בוטנים", מסבירה הלן.

ירקות = קערת דגנים

מדובר במזון היחיד שאתם יכולים לאכול בלי הפסקה, מבלי להרגיש רע לגבי זה, כיוון שהם עשירים בערכים תזונתיים ובעלי ערך קלורי נמוך. הלן ממליצה להשקיע בסלטים עשירים ומגוונים ולא להסתפק בכמה ירקות בתור קישוט נחמד לצלחת.

שמן זית = כף

הוא עשיר בשומן חד בלתי רווי (הסוג הטוב) ומכיל לא מעט נוגדי חמצון, כמו ויטמינים A ו-E ופוליפנולים.

פיצה = 1/3 צלחת

זה כמובן תלוי בתוספות שעל הפיצה ובגודל המשולש. "מלאו את שאר הצלחת בסלט – וכך תוכלו ליהנות מפיצה מבלי להרגיש מקופחים", אומרת הלן.

פיצה (צילום:  Olha Tkachenko, shutterstock)
פחות מומלץ לרדת על מגש שלם לבד | צילום: Olha Tkachenko, shutterstock

סוכר = כפית

ההמלצה הרווחת היא לא יותר מ-30 גרם סוכר ביום. "זה כולל מקורות בריאים יותר כמו מיצי פירות ודבש", מוסיפה הלן.

יוגורט = כוס / אגרוף

"יוגורט הוא מקור טוב לסידן, אך היזהרו מיוגורט עם תוספת סוכר", ממליצה הלן.