אם כששואלים אתכם איך אתם עם שוקולד אתם עונים "איטס קומפליקייטד", אתם לא לבד. אחוז גבוה באוכלוסייה מדווח על תשוקה וחשק לשוקולד, רבים אף מרגישים מכורים לכמה קוביות שוקולד אחרי הארוחה, שבדרך כלל מגיעות עם לא מעט רגשות אשמה.

בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים השופכים אור על אכילת שוקולד לסוגיו, וגישות רבות יוצאות נגד תיוג מאכלים לפי כותרות של אסור ומותר. אז איך אפשר ללמוד לחיות עם שוקולד בשלום והאם יש דבר כזה שוקולד בריא?

>> כל הסיבות לאכול שוקולד מריר מדי יום
>> האם אכילת שוקולד מריר באמת מומלצת לבריאות?

נתחיל מהסוף, כן.

בדיקות רבות מראות כי לשוקולד מריר תרומה לבריאות ומומלץ לשלב אותו בתזונה שלנו כל עוד שומרים על כמה כללי אצבע:

כמה שיותר מוצקי קקאו

הכלל הראשון הוא שככל שאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד גבוה יותר כך גדלים היתרונות הבריאותיים שבו. זהו אותו שוקולד שאנחנו מכירים כ"שוקולד מריר" המכיל מעל 70 אחוז מוצקי קקאו, וכאן נדגיש – כל המרבה הרי זה משובח. נכון, ככל שאחוז מוצקי הקקאו גבוה יותר כך תעלה גם המרירות של השוקולד, אבל שוקולד מריר איכותי הוא מעדן עם יתרונות בריאותיים משמעותיים.

קינוח טעים (צילום: nordwood-themes-unsplash)
אין אסור ומותר | צילום: nordwood-themes-unsplash

כמה שפחות שאר המרכיבים

הכלל השני שחשוב לשים לב אליו הוא ששווה לבדוק את שאר המרכיבים בגב האריזה כמו כמות שומן הטראנס, חומרי טעם וריח, צבע מאכל וכמובן כמות הסוכר. יש לזכור כי ככל שהשוקולד עובר תהליכי עיבוד רבים יותר כך נפגעים גם מרכיבים בריאים שבו, ולכן השאיפה שלנו צריכה להיות לשוקולד שמכיל כמה שפחות מכל אלה. 

לא להגזים

הכלל השלישי ואולי החשוב ביותר הוא כמובן הכמות – יש לזכור שגם השוקולד הבריא ככל שיהיה מכיל בסופו של יום כמות גבוהה של קלוריות ושומן, ושילובו בתפריט באופן שאינו מאוזן עשוי להביא להשמנה ואז כמובן יצא שכרו בהפסדו.

היתרונות הבריאותיים בשוקולד

אז מה יש בשוקולד שיכול להועיל לבריאותנו? נמצא כי לשוקולד המריר יש השפעה חיובית על מערכות הגוף השונות:

מגביר את בריאות הלב: נוגדי החמצון בשוקולד מריר הוכחו כמפחיתים את לחץ הדם, מפחיתים את הסיכון לקרישה ומגבירים את זרימת הדם ללב ובכך מורידים את הסיכונים לשבץ מוחי, מחלות לב ומוות.

מאזן את המערכת החיסונית: השוקולד תורם לתפקוד מערכת החיסון והוא מכיל אנטיאוקסידנטים המסייעים להילחם ברדיקלים החופשיים האחראים לחלק גדול מן המחלות שאנו מתמודדים איתן.

משפר את הרגישות לאינסולין: חוקרים מצאו כי רכיבים תזונתיים הנמצאים בשוקולד מפחיתים את רגישות התנגודת לאינסולין, מסייעים לשמור על רמות סוכר תקינות בדם, מפחיתים דלקתיות ובכך הם עשויים להפחית תחלואה בסוכרת.

מפחית מתח: אנשים שאכלו שוקולד מריר דיווחו שחשו פחות לחוצים, וחוקרים אישרו שלאחר אכילת שוקולד מריר היו רמות מופחתות של הורמון הסטרס קורטיזול. זה עשוי להיות קשור להשפעות של שוקולד מריר על בריאות הלב, שכן מתח הוא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם.

תפסיקו להרגיש אשמים

המחקרים מלמדים כי אנשים שמחברים את השוקולד עם רגש חיובי תורמים לשמירה מוצלחת יותר על המשקל מאשר אנשים הקושרים זאת עם אשמה. נוסף לכך נמצא כי אותם אנשים המרגישים אשמים מפתחים תחושות של חוסר אונים בכל הקשר לתזונה, התנהגויות אכילה לא בריאות, חוסר שביעות רצון מדימוי הגוף וכמשתמע מכך – ירידה באיכות החיים.

אישה אוכלת קינוח (צילום: aloragriffiths/unsplash)
תכננו את היום נכון | צילום: aloragriffiths/unsplash

באופן עקרוני תיוג כל מזון כ"אסור" מביא לחשקים מוגברים לאותו מזון ובסוף ל"נפילות" ולאכילה מוגברת וחסרת שליטה. 

נסו לפיכך להגדיר את מערכת היחסים שלכם עם השוקולד, למדו ליהנות ממנו במידה וללא רגשות אשם. שימו לב לתזמון האכילה ולאופן שילובו בתפריט וקבלו החלטות שקולות המאפשרות לכם שליטה. אם אתם יודעים שאתם צפויים ללכת למסעדה בערב שבה קיים קינוח שוקולד מיוחד, אולי תחליטו לוותר על מנת השוקולד היומית שלכם אחרי ארוחת הצהריים.

הכותב הוא עומר רוזנברג, מנהל בית הספר להכשרות מדריכים NEXT FITNESS