אם תחפשו בגוגל "לחם מחמצת", תמצאו שלל מתכונים שונים ומדריכים להכנה ביתית. בשנים האחרונות לחם מחמצת (או בשמו המלא – "מחמצת שאור") הפך לטרנדי בקרב חובבי תזונה נכונה ונחשב ללחם בריא יותר מלחם לבן. אבל האם הוא באמת טוב יותר?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לחם מחמצת עשוי קמח ומים בלבד, אך צורת העשייה שלו שונה מלחם רגיל – שמרי בר המצויים באופן טבעי בקמח, יחד עם חיידקים מותססים, בשונה מלחמים אחרים שמותפחים בעזרת שמרים רגילים. מקור טעמו הייחודי והחמצמץ הוא בחומצה הלקטית הנוצרת על ידי אותם חיידקים שלוקחים חלק בתהליך התסיסה. זה גם מה שעוזר ללחם המחמצת להחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר.

ערך תזונתי

ערכו התזונתי של לחם המחמצת משתנה בהתאם לסוג הקמח. לחם מחמצת מקמח לבן יהיה פחות בריא ולפיכך בעל ערך תזונתי נמוך יותר. עם זאת, לחם מחמצת כוסמין או שיפון מלא – יהיה מזין יותר. אך לרוב, פרוסה בינונית של לחם מחמצת (50 גרם) תכיל כ-120-160 קלוריות, 32 גרם פחמימה, 2-4 גרם סיבים תזונתיים, 6 גרם חלבונים ו-2 גרם שומן. בנוסף לכך, לחם מחמצת מכיל גם חומצה פולית, סלניום, מנגן, סידן ומעט ברזל.

לחם מחמצת, תסיסה (צילום:  Zagorulko Inka, shutterstock)
חומצה לקטית שנוצרת בתהליך תסיסה | צילום: Zagorulko Inka, shutterstock

טוב לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול

חלק מהגלוטן בלחם המחמצת מותסס בתהליך הכנתו ואלה חדשות טובות לאנשים שסובלים מבעיות בעיכול, כמו תסמונת מעי רגיז. הסיבה לכך היא שאצל אנשים עם בעיות עיכול, הגלוטן מותסס במעי הגס, מה שמוביל לנפיחות ולעתים לשלשולים. מכיוון שבלחם מחמצת הגלוטן מותסס מבעוד מועד, הוא נחשב טוב לאנשים עם בעיות עיכול, במיוחד אם זה קורה לכם לרוב אחרי צריכת לחם רגיל. מובן שאם אתם סובלים מבעיות בעיכול – מומלץ להיוועץ ברופא או דיאטן קליני לפני הצריכה – וכדאי לאכול בכמויות קטנות ולהיות ערניים לתסמינים.

מזין יותר

כאמור, ללחם מחמצת יש ערך תזונתי די גבוה, אך מה שהופך אותו למזין במיוחד, זה שהוא מאפשר ספיגה טובה יותר של מינרלים בגוף. כמו כל לחם שעשוי דגנים מלאים, גם בלחם מחמצת יש פיטטים – חומרים שנקשרים למינרלים במזון שלנו ולמעשה מפחיתים את היכולת שלנו לספוג אותם כמו שצריך. עם זאת, תהליך התסיסה הממושך של לחם המחמצת מפרק את רוב הפיטטים הללו, כך שהמינרלים המצויים בלחם נספגים בקלות רבה יותר בגוף – וכך הוא למעשה קצת מזין יותר בהשוואה ללחמים אחרים.

לחם מחמצת חיטה מלאה (צילום: Chuah Chiew See, shutterstock)
לחם מחמצת חיטה מלאה | צילום: Chuah Chiew See, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הפעילות הזאת יכולה להגן עליכם מפני הקורונה
>> המזון הזה מוריד את מפלס החרדה ומעלה את מצב הרוח
>> חוקרים: תרופה קיימת יכולה לחסום את הנגיף

מכיל פחות סוכר

לחמים רבים מכילים לא מעט גלוקוז (במיוחד לחם לבן) – שגורם לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם. אבל לחם מחמצת מכיל משמעותית פחות גלוקוז, מכיוון שמרבית הגלוקוז מתפרק בתהליך ההתססה, במהלכו הגלוקוז הופך לחומצה לקטית.

טוב למערכת העיכול

לחם מחמצת מכיל חיידקים מסוג לקטובצילוס (או אצידופולוס), חיידקים פרוביוטיים המצויים באופן טבעי במערכת העיכול. חיידקים אלה נחשבים לידידותיים והם אלה שמבצעים את תהליך התסיסה שהופך את הגלוקוז לחומצה לקטית בלחם המחמצת. כמו כן, הם מצויים במזונות נוספים שנחשבים טובים למערכת העיכול, כמו יוגורט וקפיר. "אמנם זה לא סביר שחיידקים אלו יגיעו למעי הגס שלנו, שם מתרחשים תהליכים פרוביוטיים ומאחר שכל לחם מחמצת יהיה שונה בהרכבו, אי אפשר להוכיח יתרון בריאותי בכך, אבל חיידקים ידידותיים אלה יכולים לתרום לאוכלוסיות החיידקים בפה ובגרון", מסבירה סופי מדלין, דיאטנית, למגזין Netdoctor.