הזמנתם אורחים לשישי בצהריים, אבל אין לכם חשק לבשל, ואפילו ביקור בסופר גדול עליכם. איזה מזל שתמיד אפשר לשלוף כמה מוצרים מהפריזר ולהכין מהם ארוחה בן רגע: נקניקיות, צ'יפס או המבורגר טעימים ומשביעים, ובינינו, מי צריך יותר מזה בחיים?

אז תשמעו, זה לא שאנחנו נגד נוחות מקסימלית חלילה, ובכל זאת, נשאלת השאלה: האם על נוחות משלמים בבריאות? ובכן, מתברר שברוב המקרים התשובה לשאלה הזאת היא "כן".

בעזרת ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית ומומחית לתזונה מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, ריכזנו את רשימת המוצרים הקפואים האהודים ביותר, ודירגנו אותם בסדר יורד: מהגרועים ביותר למומלצים. ולגבי הרגלי האירוח שלכם, נדבר כבר בהזדמנות אחרת.

קפואים, המצעד (צילום: Niloo, shutterstock )
אז מה כדאי? המצעד | צילום: Niloo, shutterstock

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

נקניקיות, קבבים וג'חנון: גרועים ביותר

נקניקיות: אחד המאכלים הפופולריים ביותר הוא גם זה שממש לא כדאי להחזיק במקפיא. "מדובר בבשר מעובד, עתיר בשומן שלעיתים גם מכיל חומרים משמרים רבים", מציינת ד"ר רז. בשר מעובד הוא אחד הגורמים שעלולים להעלות את הסיכון לסרטן, ובעיקר לסרטן המעי הגס. בקיצור, להתרחק כמו מאש.

קפואים, להתרחק כמו מאש (צילום: Chin Kit Sen, shutterstock)
להתרחק כמו מאש | צילום: Chin Kit Sen, shutterstock

קציצות בשר: המבורגר, קבב או קציצות בקר שנמכרים קפואים לרוב מכילים כמות גדולה של שומן וגם נכנסים לקטגוריית ה"מעובדים" הלא מומלצת. מעבר לכך, הם עתירים במלח, ולעתים רבות מכילים שפע של חומרים נוספים כמו: מעכבי חמצון, סוכר, חומרי טעם וריח ושלל חומרים שנועדו לשפר את הטעם ולהאריך את חיי המדף של המוצר. בקיצור, ממש לא משהו.

קפואים, ממש לא (צילום: phloen, shutterstoc )
ממש ממש לא | צילום: phloen, shutterstoc

בשר טחון קפוא: מכיל בדרך כלל כמויות גדולות של שומן רווי. והנה עוד בעיה: "על בשרים כאלה בדרך כלל לא מצוין סימון תזונתי, כך שקשה לדעת מה אחוז השומן שהם מכילים. לכן, כשמדובר בבשר, עדיף לבחור בנתח רזה, ולבקש שטחינתו תעשה בנוכחותם. חשוב לציין שבשר כשר מכיל יותר מלח, ולכן אם בוחרים בכזה, עדיף להפחית במינון רכיב זה בעת ההכנה בבית".

ג'חנון ומלאווח: תודו שלא הייתם מתנגדים לביס שמנוני וחם מאחד מאלה, בייחוד אם הוא מגיע בתוספת קטנה של רסק עגבניות בצד. ועדיין, מדובר באחד מסוגי הג'אנק פוד המזיקים ביותר: הם עתירים בשומן, שבתהליך ההכנה חלקו עלול להפוך לשומן טראנס, הידוע כמזיק במיוחד. שומן זה מעלה את הכולסטרול הרע, מוריד הטוב וגם מעלה את הסיכון לסרטן.

ג'חנון (צילום: ChameleonsEye, ShutterStock)
זהירות, שומן טראנס | צילום: ChameleonsEye, ShutterStock

בורקס: מדובר במאכל המכיל כמות גדולה של שומן (חלקו טראנס, אלא אם מצויין הרכב שונה על האריזה). חשוב לבדוק שהמוצר מכיל עד 0.5 אחוז שומן, ובכל מקרה מומלץ להמעיט בצריכתו. מעבר לשמן, מכיל הבורקס גם כמות גדולה של נתרן - שני רכיבים שגורמים לו להיות "ממכר". המלצה שלנו: במקום לנסות להסתפק באחד ולהיכשל בגדול, ותרו על העניין מראש.

כיסונים (קרפעלך): לכאורה, המאכל האשכנזי המסורתי הזה, דווקא לא מאוד גרוע: הוא מכיל מעט בצק, בשר ושומן. "הבעיה במוצרים הקפואים האלה נובעת מכך שלרוב הם מכילים כמות גדולה של נתרן, מה שאולי מעניק להם טעם משובח, אך גם עלול לפגיע בבריאות. ובכל זאת, כיוון שמדובר במאכל שלרוב עובר תהליך של בישול ואינו מטוגן, הוא פחות גרוע בהשוואה לקודמים".

שניצל, צ'יפס ופיצה: לא כדאי אבל לא נורא

מוצרים מהצומח: בעיקר במוצרים מוכנים על בסיס סויה, תירס, קטניות ועוד. כיוון שבמקרה הזה מדובר בקטגוריה רחבה יחסית, חשוב להבין שבחירת מוצר איכותי יותר תעשה את ההבדל בין ארוחה סבירה מבחינה תזונתית לבין ארוחה שאינה מומלצת. באופן כללי, אין מניעה לשלב בתפריט מוצרי מזון צמחיים קפואים, אבל עדיף לבחור באלה המכילים כמות גדולה יותר של חלבון וירקות, ופחות במוצרים המכילים כמויות גדולות של נתרן, שומן וכאלה שמצופים בפירורי לחם, הסופגים שומן ומעלים את הערך הקלורי של המוצר.

נוסף לכך, יש להביא בחשבון שככל שרשימת הרכיבים ארוכה יותר, כך סביר יותר שמדובר במוצר שעבר תהליכי עיבוד רבים יותר, ולכן עדיף לבחור במוצר שמכיל מעט רכיבים או מוצר שעליו מצוין "מרכיבים טבעיים בלבד". 

שניצל: גם מוצרי השניצל למיניהם יכולים לתפוס מקום ראוי בקטגוריית ה"פעם ב". באופן כללי, העוף עתיר בחלבון והוא יכול לשמש כארוחת צהריים טובה. הבעיה היא הפירורים הפריכים שמצפים אותו, שלרוב מהווים חלק נכבד מכמות המוצר וגם מעלים את ערכו הקלורי. כמו כן, ד"ר רז ממליצה לבחון את אחוז השומן במוצר. אם הוא מכיל יותר מ 10 אחוזים, כדאי לוותר.

צ'יפס: נפתח בחדשות משמחות עבור אוהדי התפודים: אם צ'יפס קפוא זה מה שעושה לכם את זה, אתם בהחלט יכולים לפרגן לכם כמה תפודים מחוממים מדי פעם בתנור. אבל שימו לב להמלצות של ד"ר רז בעניין: "רצוי לבחור במוצר שמכיל 4 אחוז שומן ולא באחד המכיל 6 אחוז. כמו כן, אין צורך להוסיף שמן נוסף בעת החימום בתנור או בטוסטר אובן. רצוי לבחור במוצר שמיוצר במפעל מוכר, בתקווה שצעד זה יבטיח את איכות השמן שבו משתמשים להכנתו".

קפואים, דווקא לא נורא (צילום: bigacis, shutterstock)
דווקא לא נורא | צילום: bigacis, shutterstock

פיצה: בואו נבחן רגע מה יש לנו פה? קצת בצק, קצת רסק עגבניות ומעט גבינה צהובה או מוצרלה: לכאורה, מדובר במנה די סבירה. במקרה הזה, הבעיה לדברי הד"ר היא בעיקר בכמות. ובואו נודה בזה: מי באמת יכול להסתפק משלוש? מעבר לכך פיצות קפואות עשויות מקמח לבן, שהוא כידוע לא ממש מכיל ערכים תזונתיים חיוניים ובאופן כללי, פחות מומלץ לבריאות.

פיצה (צילום:  ADfoto, Shutterstock)
מי באמת יכול להסתפק במשולש? | צילום: ADfoto, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> 8 דברים מגעילים שהגוף עושה בבוקר
>> נכון או לא נכון? בדקנו 19 מיתוסים על דיאטה
>> מחדל חמור בניתוח אף לחיילת משוחררת

ירקות, קטניות ופירות: המומלצים ביותר

אחרי ההשמצות, הגיע הזמן לציין את המוצרים שדווקא מאוד כדאי לשמור באופן קבוע בפריזר: "ירקות, קטניות ופירות – כל אלה אינם מאבדים מערכם התזונתי בעת ההקפאה. יתרה מכך, שיטת הייצור שבה הם מיוצרים, כוללת הקפאה מיד בתום הפעלת חום גבוה, מה שמסייע לשמירה על אוצרות הטבע שהם מכילים, ויטמינים, מינרליים וכו'", מציינת ד"ר רז.

קפואים, שומרים על כל היתרונות (צילום: Africa Studio, shutterstock )
שומרים על כל היתרונות | צילום: Africa Studio, shutterstock

"בגדול, עדיף לרכוש מוצר מוכר"

ועכשיו, אחרי שהבנתם מה עדיף לקנות, שימו לב לכמה כללי בטיחות מזון, שיאפשרו לכם לרכוש את המוצר הטוב ביותר. ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לסיכוני בריאות וסביבה ומרצה במכללת "אחווה", מסבירה על מה חשוב להקפיד בעת הרכישה: "בגדול, הייתי ממליצה לרכוש מוצר שיוצר בחברה מוכרת ותיקה וידועה, מאחר שבד"כ במקומות אלה רמת הפיקוח הדוקה יותר והסיכוי למזהמים ולשאריות חומרי הדברה קטן".

קטיה אקסלרוד, טכנולוגית מזון ב"מבט בטיחות מזון", מוסיפה שגם הקפדה על כמה פעולות פשוטות בבית יכולה למנוע מהמוצר להתקלקל: "חשוב להקפיד להשתמש במוצרים קפואים לאחר שמפשירים אותם, ולא להניח אותם במקרר. זכרו שהתוקף המצוין על גבי האריזה מתייחס למוצר במצב קפוא ואינו תקף לגבי מוצר שהופשר. מעבר לכך, מומלץ לא להפשיר מוצר ולהקפיא אותו שנית. בעת ההפשרה מתפתחים במוצר חיידקים שעשויים להמשיך להתרבות גם בעת ההקפאה וכך לפגוע במוצר. מעבר לכך, ההפשרה גורמת להוצאת נוזלים מהמוצר, מה שעלול לפגום גם במקרם ובטעם".

ד"ר רז מוסיפה טיפ נוסף לסיום: " בדרך כלל מזונות מוכנים כוללים ברשימת הרכיבים שלהם רכיבים המצוינים בספרה E, העלולים להרתיע אך לא תמיד בצדק. כדי להבין את משמעות הסימון, ניתן להיעזר ברשימה המפורטת המופיעה באתר משרד הבריאות".