ילדה אוכלת מרק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מזון לנשמה? לא רק, אלא בהחלט גם לגוף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הביטוי "מזון לנשמה" לא נוצר בכדי. האוכל שאותו אנו צורכים יכול להשפיע רבות על מצב הרוח שלנו ובהחלט על בריאותנו. אין ספק כי בחורף, כשאנו אוכלים אוכל חם ומזין כמו מרקים ותבשילים המלאים בכל טוב, זה תורם להרגשה הכללית הטובה שלנו. בישראל, המשופעת ירקות ופירות טריים, קיימים מגוון מזונות שבהם ניתן להשתמש כשאנו מצוננים או חולים בשפעת ושאר מחלות חורף. לקראת הימים הקרירים שממשמשים ובאים, התייעצנו עם מרגלית שילה, מנהלת קידום בריאות ורפואה משולבת ב"לאומית שרותי בריאות", כדי לקבל מספר טיפים למזונות מחממים ומזינים, שיכולים לשמש גם כאמצעי לטיפול בתופעות של מחלות החורף.

במקרים של חום וסינוסיטיס

המצרכים:
1 כפית גדושה של פרחי סמבוק
כוס מים רותחים

אופן ההכנה: מוסיפים את פרחי הסמבוק לכוס מים רותחים. מניחים צלוחית מעל הכוס, בכדי שהפרחים ישקעו בתחתית הכוס. ממתינים כעשר דקות, מסננים ומקררים. מומלץ לשתות לאורך היום.

במקרים של התקררות ושפעת

מרק עוף עם ירקות שורש: מרתיחים סיר עם מים רותחים ולתוכו מכניסים ירקות שורש וכרעיים של עוף. מתבלים עם מלח ופלפל, לפי הטעם האישי. במהלך הבישול חשוב להוסיף למרק שום, בצל כמון וכורכום, מאחר ויש להם סגולות רפואיות והם תורמים לשיפור התחושה ולחיזוק הגוף.

במקרים של כאבי בטן

מצרכים:
שורש ג'ינג'ר (זנגביל)
חצי כפית דבש
מים רותחים

אופן ההכנה: מגרדים בפומפייה מעט מהג'ינג'ר ומוסיפים לכוס מים רותחים, ביחד עם הדבש. שותים את התערובת כשהמים צוננים.

אמא מאכילה תינוק מחוייך עם סינר בכיסא (צילום: damircudic, Istock)
תוסיפו לזה גם מגע יד של אמא וכבר תבריאו מהר יותר | צילום: damircudic, Istock

לתינוקות וילדים

במקרים של אף סתום

מי מלח: זוהי התרופה היעילה ביותר לתינוקות ולפעוטות. יש לשים בתוך כוס מים פושרים כפית מלח. לאחר מכן לטבול מקל לניקוי אוזניים בתמיסה ולסובב סביב הנחיר הסתום, להיזהר לא להכניס את המקל לאף. כמו כן, שאיפה של מי מלח מחטאת ומפחיתה את הגודש באף. ניתן גם לרכוש בבתי המרקחת מי מלח מוכנים.

בצל חתוך: חותכים בצל לחתיכות קטנות ושמים בקערית, ליד המיטה מעל ראשו של הילד, למשך כל הלילה. אדי הבצל יתפשטו ויקלו על התסמינים. לתינוקות קטנים במיוחד שעדיין יונקים, הנזלת היא מטרד כפול מאחר והיא לא רק מפריעה לנשימה, אלא גם מקשה על היכולת לינוק. יש לטפל תוך התחשבות ברגישותו של התינוק.

במקרים של חום

המצרכים:
רבע כוס חומץ
כוס מים
זוג גרביים או מגבת

אופן ההכנה: שופכים לקערית את החומץ ביחד עם המים. מערבבים אותם יחד, טובלים בתערובת את גרבי התינוק וגורבים לו אותם על הרגליים. בנוסף, ניתן לקחת מגבת קטנה, לטבול אותה בתערובת, לסחוט וללטף איתה את ראשו וצווארו של התינוק.

במקרים של שיעול יבש

שמנים אתריים: קונים שמנים של אקליפטוס, מנטה, הדס ומרווה, מטפטפים לתוך סיר ושמים ליד הילד.

צנצנת בצל

המצרכים:
בצל שלם גדול
5 כפות דבש

אופן ההכנה: מיועד רק לתינוקות מעל גיל שנה וחצי. חותכים את הבצל ומכניסים לצנצנת עם הדבש. חשוב להקפיד שזה יהיה דבש איכותי, שלא עבר חימום. סוגרים את הצנצנת במכסה למספר שעות ונותנים לילד כל שלוש שעות מהתערובת. המינון משתנה לפי גיל הילד.

באופן כללי, חשוב ליצור סביבה לחה בבית, המזגנים מאוד מייבשים ומקשים על הנשימה ועל השיעול. בכדי לייצר את הלחות ניתן להניח סיר עם מים ליד הרדיאטור או באמצעות מכשיר אדים קרים.

במקרים של שלשולים

המצרכים:
שלושה בצלים
סוכר ענבים
ליטר מים רותחים

אופן ההכנה: מיועד רק לתינוקות מעל גיל שנה. משרים את שלושת הבצלים החתוכים במים הרותחים כשעתיים. ממתיקים עם סוכר הענבים. לאחר שעתיים יש לתת כפית אחת כל שעתיים.

אישה מבשלת (צילום: istockphoto)
אז מה מבשלים לילדים חולים? הנה כמה אפשרויות טובות | צילום: istockphoto

מתכונים מרפאים

אם אתם ממש בעניין של להכין ארוחות שלמות שמכילות בתוכן מרכיבים מרפאים, הנה שלושה מתכונים בשבילכם:

קונג'י (CONGEE) – דייסת אורז

קונג'י היא דייסת אורז סינית מסורתית, שהבישול שלה ממושך יותר ועל כן איכותו גבוהה. ניתן להוסיף לקונג'י מזונות רבים וצמחי מרפא. כשמטפלים במחלה כמו התקררות מוסיפים צמח הנקרא אסטרגלוס.

מצרכים:
30 ג' שורש קדד סיני (אסטרגלוס)
חצי ספל אורז לבן
8 כוסות מים או מרק צח
12 תמרים מיובשים ללא הגלעין
1 כף זנגוויל (ג'ינג'ר) טרי קצוץ
2 כפיות אבקת קינמון
1 כפית הל טחון

אופן ההכנה: מכניסים את כל החומרים לסיר ומבאים לרתיחה. מבשלים על אש קטנה בין  שעה לשעתיים, עד שהקונג'י רך ובעל מרקם דייסתי.

מרק כרובית (מצויין כשמצוננים)

מצרכים:
1 כרובית בגודל בינוני
1 כף אבקת מרק
2 בצל ירוק קצוץ
3-4 פרוסות זנגוויל טרי

חומרים לרביכה:
2 כפות שמן
6 שיני שום כתושות
1 כף קמח

אופן ההכנה: מפרקים את הכרובית לחלקים גדולים ומשרים במי מלח למשך 2 דקות. מסננים ושוטפים היטב במים זורמים. לאחר מכן מבשלים את הכרובית במים בתוספת אבקת מרק, מלח, זנגוויל ופלפל, כ-20 דקות לאחר הרתיחה, עד להתרככות. מוציאים את הכרובית המבושלת, מסננים וטוחנים אותה במעבד מזון, עד שמתקבל מרקם חלק.

בינתיים, בסיר נפרד מכינים את הרביכה: מחממים שמן, מטגנים מעט את הבצל הירוק, מוסיפים שיני שום כתושות וממשיכים לטגן כדקה אחת. מוסיפים את הקמח תוך כדי בחישה וממשיכים לחמם כשתי דקות נוספות. לאחר מכן מוסיפים לרביכה כשתי מצקות ממי הבישול של הכרובית ובוחשים היטב, עד לקבלת מרקם אחיד. לאחר שהרביכה מוכנה, מוסיפים אותה ואת הכרובית הטחונה לסיר המרק תוך כדי בחישה. ממשיכים לבשל כחמש עד עשר דקות על להבה נמוכה. בסיום הבישול מוסיפים את הפטרוזיליה.

טופו צ'יפס

המצרכים:
300 גרם טופו
רוטב סויה
שמן לטיגון

אופן ההכנה: פורסים את גוש הטופו וחותכים לרצועות. מניחים אותן בכלי פלסטיק או זכוכית ומכסים בנוזל המורכב ביחס של שלושת רבעי סויה ורבע כוס מים. מכניסים למקרר למשך שלוש שעות, עד שהטופו ייספג כולו ברוטב. כשמוציאים את הטופו מרוטב הסויה, מייבשים מעט על גבי מגבת נייר ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.

הכותבת, מרגלית שילה, הינה מנהלת קידום בריאות ורפואה משולבת בלאומית שרותי בריאות

יש לכם שאלה על מחלות חורף למומחים של לאומית? כתבו אותה כאן

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> קור גורם לנו להיות חולים? בדקנו מיתוסים על מחלות חורף

>> חליתם? תרופות סבתא שירפאו אתכם