החלטתם שהשנה אתם מתקנים את הנזק של מגפת הקורונה ומשלוחי האוכל – ומתחילים לאכול טוב יותר? אבל אז הבנתם שאין לכם מושג מאיפה להתחיל? אתם בהחלט לא לבד. הנה כמה טריקים שיעזרו לכם להתחיל את המעבר לתזונה נכונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הכל מתחיל ברשימת קניות

אחד החוקים הבסיסיים בתזונה נכונה הוא תכנון מראש. כל עוד תתכננו מראש את התפריט שלכם, כך יהיה פחות מקום לטעויות (ולנשנושים מיותרים בין ארוחות). זה אומר שאם אתם רוצים לצלוח את הקניות בסופר, אתם חייבים להכין רשימה מראש. ואם אתם מסתבכים ומתקשים להבין האם מוצר מזון מסוים בריא או לא, פשוט זכרו שככל שרשימת הרכיבים קצרה יותר והרכיבים שם מובנים (כלומר פחות תרכובות כימיות עם שמות מוזרים) – כך כנראה שהמוצר יהיה איכותי יותר. גם תוויות המזון שמסמנות מוצרים עם כמות לא בריאה של סוכר, נתרן ושומן יכולות לעזור לכם. זכרו לאכול הרבה פירות וירקות (לפחות חמש מנות ביום) ולשלב יותר חלבון רזה כמו דגים (עד 2 מנות דגים בשבוע) או עוף ופחות בשר אדום.

אישה מסתכלת על מוצר בסופר (צילום:  antoniodiaz, shutterstock)
אל תזלזלו בחשיבותה של רשימת הקניות | צילום: antoniodiaz, shutterstock

להקפיד על גודל מנות

שמירה על משקל תקין היא חלק מאורח חיים בריא, שכן משקל-עודף יכול להוביל לבעיות בריאותיות רבות, כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. אחד הדברים הבסיסיים לשמירה על המשקל הוא מאזן קלורי שלילי – כלומר לצרוך פחות קלוריות ממה שאנחנו שורפים. וזה אומר שצריך להקפיד היטב על גודל המנות שאתם אוכלים. דרך אחת שיכולה לעזור לכם במשימה היא לבחור בצלחות קטנות יותר. טיפ נוסף שיעזור לכם לשמור על מאזן קלורי שלילי היא לאכול לאט יותר. ואם אתם לא בטוחים איך לסדר את המנה שלכם מבחינת אבות המזון, הנה טריק יעיל: פחמימות – מנה בגודל אגרוף (כוס), חלבונים – מנה בגודל של כף היד (או שתיים) ושומנים (בריאים!) – מנה בגודל האגודל (או שתיים).

צלחת בריאות (צילום:  Tatjana Baibakova, shutterstock)
צילום: Tatjana Baibakova, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הסיבה שאתם מתקשים לנשום אחרי שעליתם במדרגות
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים מהר מדי
>> לא מה שחשבתם: גילינו משהו מדהים על גזים

לא לפחד מהמטבח

זה אומר גם לא לפחד מלבלות זמן במטבח. כי אין מה לעשות, צריך להשקיע כדי לעבור לתזונה מאוזנת ובריאה. אבל החדשות הטובות הן שברגע שתתחילו לעשות את זה, תתרגלו לזה די מהר וזה יהפוך להיות חלק בלתי נפרד משגרת חייכם. אבל כדאי להתרגל לעובדה שבילוי במטבח הוא לגמרי חלק מאורח חיים בריא, כי ארוחות ביתיות הן תמיד בריאות יותר, כי אתם שולטים ברשימת המרכיבים. ההמלצה הרווחת היא להכין מראש לפחות חלק ממה שתאכלו במהלך השבוע, למשל ארוחת הצהריים שלכם בעבודה. אפשר לחלק למנות, להכניס למקפיא וכך יהיו לכם מנות בריאות מוכנות בשלוף ולא תצטרכו לחפש פתרונות מהירים ופחות בריאים כשתהיו רעבים.

זוג מבשל במטבח (צילום: By Dafna A.meron)
המטבח יכול להיות גם פאן | צילום: By Dafna A.meron

לא לעשות את זה לבד

אל תתביישו להיעזר בחברים, משפחה או אפילו באנשים זרים. כיום יש קהילות בפייסבוק שעוזרות לאנשים מכל קצוות הארץ להתחבר סביב נושאים משותפים, ויש גם קבוצות שמאפשרות לעזור בתהליך של מעבר לתזונה נכונה, שיתוף מתכונים ועוד. יש גם אפליקציות שמספקות כלים שימושיים שעוזרים בהקפדה על אורח חיים בריא ובבניית תפריט בריא. וכמובן – יש גם דיאטנים קליניים שיכולים לבנות לכם תפריט מותאם אישית.