שמן קוקוס הוא אחד מהשמנים היותר נפוצים בקרב תעשיית המזון בשנים האחרונות. השימוש השגרתי בשמן מתבצע כאשר הוא מזוקק, מולבן וללא ריח אך יחד עם זאת בשנים האחרונות מתרחבת המגמה להשתמש יותר ויותר בשמן בצורה הלא מזוקקת שלו. השימוש והייצור של השמן נמצאים בתנופה בשנים האחרונות כאשר עיקר השימוש בשמן הוא במזרח הרחוק במדינות כמו הפיליפינים, אינדונזיה והודו אך גם ברחבי אירופה וארצות הברית. האם 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

שומן רווי לא רגיל

אחד היתרונות המיוחסים לשמן הקוקוס טמון בהרכבו. בגלל היותו שמן המכיל בעיקר שומן רווי הוא נמצא באותה קטגוריה יחד עם חמאה, שמן דקלים ושמנים נוספים מהחי. שומן רווי נמצא בעיקר בשמנים שמגיעים ישירות מן החי והיתרון בו הוא נקודת העישון הגבוהה שלו שמאפשר להשתמש בו בטמפרטורות גבוהות יותר, בטיגון למשל, ללא פגיעה במבנה ובטעם השמן עצמו. יחד עם זאת, שומן רווי הוא שומן שפחות מומלץ לצרוך ממנו בתזונה היומיומית בגלל שהוא מקושר עם התפתחות מחלות לב וכלי דם, ואף עם תמותה. לכן ההמלצה היא לצרוך כמה שפחות שומן רווי בשגרה.

בשנים האחרונות, שמן הקוקוס נחקר יותר ונמצא שהרכב חומצות השומן בו, שונה בבסיסו משומן רווי רגיל שמגיע מהחי. נראה שחומצות השומן המרכיבות אותו דווקא יכולות להשפיע על הגוף בצורה שונה וחיובית יותר. חומצות שומן בינוניות שרשרת (MCT) הן חומצות שומן שלגוף קל יותר לעכל וזקוקות לפחות תהליכים מאשר חומצות שומן ארוכות שרשרת (LCT) על מנת להיספג ולתת לנו אנרגיה, שמן קוקוס בעיקרו מורכב מחומצה לורית שהיא אומנם לא בדיוק MCT אבל בתכונות שלה היא מתנהגת יותר כמו MCT מאשר חומצות LCT רגילות ולכן צריכה של שומן קוקוס ועיכולו בגוף עשויה לתרום לגוף או לפחות לא לפגוע כמו צריכה של שומן רווי רגיל שמגיע מהחי. יחד עם זאת נשאלה השאלה האם תכונה זאת מקנה לו יתרון בריאותי כלשהו? שכן מצד אחד זהו עדיין שומן רווי שמומלץ להפחית צריכה ממנו בתזונה ומצד שני הוא לא בדיוק שומן רווי שמגיע מהחי.

מחקר מטעם המחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת קיימברידג' שפורסם בשנת 2018 מצא שלמרות שחמאה ושמן קוקוס שייכים שניהם לקבוצת השומנים הרוויים, ההשפעות של שמן הקוקוס נמצאו כדומות יותר לשמן זית שידוע כשמן בריא ומומלץ לצריכה ובעל השפעות חיוביות על הגוף. שני השמנים לא שינו את רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע כפי שמקובל לכנותו) בדם, ובנוסף שמן קוקוס אף העלה את רמות ה-HDL (הכולסטרול הטוב) בקרב הנבדקים. המחקר לא משנה את ההמלצה לגבי צריכת שומן רווי, אלא מדגיש כי לא כל שומן רווי מורכב מאותן חומצות שומן וישנם שמנים כמו שמן קוקוס שעשויים גם להיות חלק מתזונה מאוזנת ומזינה.

שיפור היגיינת הפה

יתרון מפתיע נוסף אשר אפשר לשייך לשמן הקוקוס הוא מניעת מחלות ושמירה על היגיינה בחלל הפה. למרות שהמחקרים לגבי יעילות השמן על בריאות חלל הפה עדיין מוגבלים ולא נותנים עמדה חד משמעית, המגמה עדיין מראה כי שילוב של שמן קוקוס יחד עם התכשירים הרגילים לשמירה על השיניים וחלל הפה עשוי להועיל לשמירה על בריאות והיגיינת הפה. שמן קוקוס כאמור הוא שמן זול יחסית ולכן זמין לרוב האנשים ברחבי העולם וייתכן שיש לו מקום גם מבחינת היגיינת הפה.

תרופה להרזיה?

על היתרון האפשרי של שמן קוקוס לשיפור תהליך הירידה במשקל דובר לא מעט בשנים האחרונות, אך יחד עם זאת עדיין אין ספרות מקצועית שמצביעה על יתרון פיזיולוגי כלשהו שיש לשימוש בשמן קוקוס על תהליך הירידה במשקל. בנוסף במידה וכן יש יתרון כזה, הכמות המומלצת לשימוש גם כן נשארת בסימן שאלה.

בשנים האחרונות מספר מחקרים ניסו לענות על שאלות אלה, כאשר מחקר אחד של ווייל אדיימי מהמחלקה לפיזיולוגיה באוניברסיטת רדימר בניגריה פורסם בשנת 2020 בירחון Biomedicine & Pharmacotherapy בשנת 2020, מצא כי שימוש בשמן קוקוס אינו מזרז את תהליך ההרזייה שכן התנאי להרזייה הוא גרעון קלורי. יחד עם זאת כן נמצאו יתרונות לירידה בכמות השומן מסביב לרקמת הכבד ובשיפור מדדים ביוכימיים בדם כמו כולסטרול, LDL, טריגליצרידים, בילירובין ועוד, כאשר צורכים מינונים קטנים של שמן קוקוס (200 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף) בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה והתדרדרות במדדים אלה בצריכה גבוהה (600 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף).

לסיכום, שמן הקוקוס הוא אכן שמן בעל יתרונות רבים, ולכן ככל הנראה הוא מועדף לצריכה על פני שומן רווי רגיל שמגיע מן החי. יחד עם זאת חשוב לזכור כי שמן זה לא מוגדר כמזון-על, והוא עדיין נחשב שומן רווי. זהו שומן שעל פי המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) מומלץ להפחית צריכה ממנו ולהעדיף צריכה של שומן בלתי רווי המגיע לרוב ממקורות צמחיים כמו שמן זית, אבוקדו, זרעים, אגוזים. אפשר לומר שמוצרים כמו שמן הקוקוס יכולים להיות מוצרים משלימים בתזונה אך לא הבסיס שלה כמו שראינו במחקרים למעלה. מומלץ כמובן להמשיך לחקור ולהתעדכן במחקרים חדשים לגבי יתרונות נוספים של שמן הקוקוס שכן נושא זה נחקר לא מעט בשנים האחרונות.

לאון ויינר, דיאטן קליני, עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל - עתיד