אמנם הוא לא הפרי הכי פופולרי בסביבה, אבל לקיווי יש מקום של כבוד, בעיקר עבור כל מי שחובב טעמים חמצמצים. מי שאוהב קיווי יכול גם ליהנות משלל יתרונותיו הבריאותיים, כיוון שהוא מקור מצוין לוויטמין C, סיבים תזונתיים, ברזל ואשלגן. כעת חוקרים מצאו יתרון נוסף, שיכול לעזור במיוחד לכל המתאמנים ביניכם. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר שפורסם בכתב העת Nutrients מצא כי צריכה יומית של שני קיווי ביום במשך חודש מפחיתה את רמת העקה החמצונית בקרב רצים מקצועיים - ובכך למעשה מפחיתה נזקים לשרירים כתוצאה מאימונים בעצימות גבוהה.

עקה חמצונית היא מצב שבו ישנו חוסר איזון בין הרדיקליים החופשיים ובין נוגדי החמצון בגוף. כשאין לנו מספיק נוגדי חמצון שיילחמו ברדיקלים החופשיים, עלול להיגרם נזק לתאים בגוף שיכול גם להוביל להתפתחות של דלקות, פציעות ומחלות כרוניות בטווח הרחוק. אימונים בעצימות גבוהה לרוב מובילים לרמה גבוהה יותר של חמצן בגוף, במיוחד אם אתם מתאמנים באופן קבוע. למרות שחמצן חשוב לשרירים שלנו, כמות גדולה מדי יכולה לגרום לעלייה בכמות הרדיקלים החופשיים בגוף - וכתוצאה מכך גם לעקה חמצונית.

עם הזמן, עקה חמצונית יכולה להוביל לנזק בדנ"א, ברקמות שונות בגוף והיא יכולה גם לתרום להתפתחות של מחלות כמו סוכרת, טרשת עורקים ואף אלצהיימר. עקה חמצונית יכולה להיגרם לא רק מאימונים אינטנסיביים, אלא גם מתזונה לקויה רוויית סוכר ושומן, צריכת אלכוהול, מזהמים סביבתיים ועוד.

בחור מתאמן (צילום: Syda Productions, shutterstock)
מומלץ במיוחד לאחר אימון, אבל אפשר בכל זמן | צילום: Syda Productions, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

במחקר השתתפו 30 גברים יפנים, כולם רצים מקצועיים למרחקים בינוניים ולמרחקים ארוכים, בטווח הגילים 18-21, שנחשפו באופן קבוע בשל אימונים. חצי מהמשתתפים התבקשו לאכול שני קיווי ביום במשך חודשיים, ללא שינויים נוספים בתזונה. שאר המשתתפים לא צרכו קיווי כלל. בתום המחקר, החוקרים גילו שאילו שאכלו קיווי פעמיים ביום הפחיתו את הנזקים הנגרמים כתוצאה מעקה חמצונית הנגרמת באימונים. נוגדי החמצון בקיווי הם שעזרו להפחית את העקה החמצונית. 

>> ועוד 7 יתרונות בריאותיים של קיווי

מחקרים קודמים הראו כי קיווי מכיל נוגדי חמצון עוצמתיים (ביניהם ויטמין C) ולכן הוא מומלץ לכולם ולא רק לספורטאים. כאמור, עקה חמצונית יכולה להיגרם מסיבות שונות, ביניהן תזונה לקויה וצריכת אלכוהול. צריכת מזונות שמכילים נוגדי חמצון היא חשובה לניהול אורח חיים בריא ולכן קיווי הוא אופציה מעולה עבור כולם.