רובנו מודעים לכללים הבסיסיים שקשורים לדיאטה ולשינה: לא לאכול ארוחה מלאה מדי ממש לפני השינה (כדי לתת לגוף לעכל ואז לנוח), לא לצרוך קפאין לפני שהולכים לישון (אחרת לא נרדמים), ולישון מספיק שעות כדי לתת לגוף אפשרות לנוח ולבצע חילוף חומרים כראוי. אבל מחקר חדש באוניברסיטת נורת'ווסטרן מצא קשר עמוק יותר בין דלקות, שיכולות להחריף כתוצאה מתזונה לא נכונה, ובין השעון הפנימי של הגוף, מה שעלול ליצור הפרעות שינה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במסגרת המחקר, שפורסם ב-Genes & Development, חוקרים בדקו את ההשפעה של דלקות על עכברים ששונו גנטית. הם השתמשו במנגנון גנטי מיוחד שאפשר להם לשלוט בדלקות, ובחנו את ההשפעות שלהן על השעון הביולוגי. לאחר שהדלקת נוטרלה, העכברים הפגינו הפרעות ביולוגיות במחזור התקין של גופם, איבדו את תחושת הזמן ולא הצליחו לשמר מחזור קבוע של פעילות ומנוחה.

החוקרים לפיכך קבעו כי יש קשר בין דלקות לבין השעון הפנימי של הגוף, משום שהם מושפעים על ידי אותו גורם גנטי שנקרא NF-kappa beta (NFKB). ה-NFKB מסוגל לגרום לכאבים ולנזק לרקמות אשר קשורים למחלות דלקתיות שונות, כמו דלקת המפרקים. מה הקשר בין זה לבין תזונה נכונה? ובכן, מחקר אחר שנערך באוניברסיטת הרווארד טוען כי פחמימות פשוטות כמו לחם לבן, מזונות שעתירים בסוכר ובשומן כמו מרגרינה, ובשר אדום מעובד הם מזונות שתומכים ביצירה של דלקות בגוף, בעוד שמזונות נוגדי דלקות הם למשל דגים, עגבניות, אגוזים, שמן זית ועלים ירוקים, כמו גם פירות כמו תפוחים, תותים, אוכמניות ועוד.

כך, אנשים שאוכלים מזונות משמינים לעיתים קרובות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות שינה ולצאת מסנכרון של יום ולילה בצורה תכופה יותר. כמו כן, כתוצאה מכך, הם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כמו סוכרת, סוגים שונים של סרטן ומחלות לב. "אנחנו לא יודעים מה הסיבות", אמרו החוקרים, "אבל האינטראקציה הזו בין דלקות לשעון הפנימי של הגוף רלוונטית לא רק לדרך שבה דלקת משפיעה על המוח, אלא גם על הדרך שבה תאי שומן ומערכת החיסון עובדים".

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק אוכל: למה הבטן שלכם הולכת וגדלה
>> אחת ולתמיד: האם סודה זה בריא?
>> זאת כנראה הבעיה הבריאותית הכי טרנדית בעולם 

בכל מקרה, אם בא לכם לנשנש משהו לפני השינה, לכו על מזונות עתירים באשלגן כמו בננה, כדי להרפות את השרירים, או מזונות שעתירים בטריפטופן וויטמין B6 שאחראים ליצירת הורמון השינה מלנין, כמו עוף, הודו, עדשים, טופו, טונה, ביצים וגבינות. גם סיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים ושעועית יכולים לשפר את איכות השינה.