אנשים שצורכים יותר מחצי כף שמן זית ביום, נוטים פחות למות ממחלות לב, סרטן, מחלות ניווניות כמו אלצהיימר או מחלת ריאות, בהשוואה לאנשים אחרים, כך מגלה מחקר חדש, שהתפרסם בכתב העת האחרון של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה.

לצורך המחקר, החוקרים ניתחו נתונים על יותר מ-90,000 אנשים שהיו נקיים ממחלות לב וסרטן כשהמחקר החל בשנת 1990. אנשים אלה היו במעקב במשך 28 שנים. כל ארבע שנים הם נשאלו באיזו תדירות הם אכלו מזונות מסוימים, כולל שומנים, ביניהם מרגרינה, חמאה, מיונז, שומן חלב ושמן זית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

בהשוואה לאנשים שמעולם לא צרכו שמן זית, אלה שצרכו יותר מחצי כף ביום היו בסיכון נמוך ב-19% למוות ממחלות לב, סיכון נמוך ב-17% למוות מסרטן וסיכון נמוך ב-18% למוות ממחלת ריאות.

קציצות מטוגנות- שמן זית (צילום:  Cesarz, shutterstock)
צילום: Cesarz, shutterstock

מתאם בין תזונה בריאה למצב כלכלי

החוקרים גם פיתחו מודלים סטטיסטיים כדי לדמות מה יקרה אם מישהו יחליף 3/4 כף של מרגרינה, חמאה, מיונז או שמנים צמחיים אחרים בשמן זית. התוצאות הראו כי בכל אחד מהמקרים האלו הופחת הסיכוי למוות מוקדם. לעומת זאת, החלפת שמן זית בשמנים צמחיים אחרים כמו קנולה, תירס ופולי סויה לא הייתה בעלת אותה השפעה.

"אפשר לשער שייתכן שמנגנונים הקשורים לתכונות האנטי-דלקתיות והנוגדות חמצון שיש לשמן זית, שיחקו תפקיד בממצאים אלה", אמרה פרופ' גואש-פר מחברת המחקר וחוקרת במחלקת התזונה בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד.

שימוש בשמן זית יכול גם להיות סימן לאורח חיים בריא יותר. אנשים במחקר שצרכו הכי הרבה שמן זית היו פעילים יותר פיזית, פחות עישנו ואכלו יותר פירות וירקות מאשר אנשים שצרכו פחות שמן זית. "ייתכן שצריכת שמן זית גבוהה יותר באה יחד עם תזונה בריאה יותר ומצב סוציו-אקונומי גבוה יותר", אמרה גואש-פר, "עם זאת, גם לאחר התאמה לגורמי מצב כלכלי חברתי אלו ואחרים, התוצאות שלנו נותרו זהות ברובן.

זאת הדרך הבריאה ביותר לצרוך שמן זית

5 עוגות שלא ידעתם שאפשר להכין עם שמן זית

שמן זית (צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR)
צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR

לא להגזים עם הכמויות

האם זה אומר שאנחנו צריכים לצרוך כל בוקר כף שמן זית? תזונאים שהגיבו למחקר החדש ציינו כי אכילת תזונה בריאה ו"מאוזנת", חשובה יותר מכל מזון שנצרך לבד. "זה לא רק שמן זית שמעניק את היתרונות הבריאותיים האלה, אלו בעיקר המאכלים שמתלווים לשמן זית ואלו שאנחנו בוחרים לתבל בשמן זית", אמרה מריון נסטלה, פרופסור לתזונה, לימודי מזון ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק.

"שמן זית הוא חלק מהתזונה הים תיכונית הקלאסית הבריאה ללב", ציינה נסטלה. סגנון אכילה זה כולל הרבה פירות וירקות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים וחלבונים רזים והוא דל במזון מעובד. "זה אף פעם לא יושב על מזון אחד, הנושא העיקרי הוא דפוסי תזונה", אומרת נסטלה והוסיפה כי בשמן זית יש לא מעט קלוריות, 120 קלוריות בכף אחת של שמן זית.