קפצתם לסופר כדי לקנות כמה תפוחים לחג - קבלו התלבטות: איזה תפוח הוא הבריא ביותר? נטי לוינטון, תזונאית קלינית בקופת חולים כללית מחוז שרון שומרון ובית חולים לוינשטיין, עושה לנו סדר: 

"יש בעולם מעל 7,000 זנים שונים של תפוחים. תפוח עץ הוא פרי עשיר באנטי-אוקסידנטים חזקים, ויטמינים כגון ויטמין C, B6, פולטים, וויטמין A וסיבים תזונתיים. הפיגמנטים  שבו מעניקים לפירות את הצבע ולכל צבע יש מטרה בריאותית אחרת".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התפוח האדום

כך למשל הליקופן, האחראי על הצבע האדום, מעניק לגוף נוגדי חמצון חזקים המספקים הגנה לתאים, ולמעשה מקטינים את הסיכון לסרטן, ומסייעים להפחתת את רמת הכולסטרול ה'רע' - LDL וגם את הסיכון למחלות לב וכלי דם. נוסף לכך, הם גם שומרים על בריאות העין ומגנים על העור מפני קרינת השמש.

תפוח אדום (צילום: thammie-cascales-on-unsplash)
מגן על העור מפני קרינה | צילום: thammie-cascales-on-unsplash

התפוח הירוק

מי שאחראי על הצבע הירוק הם הכלורופיל והלוטאין ממשפחת הקרוטנואידים - שני נוגדני חמצון חזקים ואנטי סרטניים, המאטים תהליכי הזדקנות ומגנים על בריאות העין.

תפוח ירוק (צילום: jony-ariadi-on-unsplash)
נוגד חמצון ואנטי סרטני | צילום: jony-ariadi-on-unsplash

התפוח הצהוב

הבטא קרוטן אחראי על צבעו הכתום-צהוב של הפרי, והוא מקטין את הסיכוי להתפתחות מחלות לב וכלי דם בזכות אפקט היפו-כולסטרולמי, ובמילים פשוטות: מפחית את הכולסטרול בדם. רכיב זה חשוב במיוחד לילדים ומשמש לצורך גדילה תקינה.

לדברי לוינטון, אין הבדל בין תכולת הסוכרים שבתפוחים האדומים לעומת הירוקים. "השוני מתבטא רק בחמיצות של התפוחים הירוקים הגורמת לתחושת מתיקות מופחתת לעומת האדומים", היא מסבירה.

>> ירוקה או צהובה? כך תבחרו בבננה הטובה ביותר

ואם שקלתם לקלף את הפרי, כדאי שתחשבו שוב: לוינטון ממליצה לצרוך את התפוח בשלמותו ולא לקלף אותו. "קליפות הפירות עשירות בוויטמינים, במינרלים ובסיבים תזונתיים הלא מסיסים, התורמים לתחושת שובע לטווח ארוך. ומכיוון שאנדקס הגליקמי נמוך, גם חולי סוכרת יכולים ליהנות מאכילתו".

בשורה תחתונה, אין הבדל בין צבעי התפוחים מבחינת הקלוריות או הסוכרים אלא רק מבחינת ההרכב התזונתי. ומאחר שכל אחד מהם מצטיין בתכונות חשובות אחרות, טוב תעשו אם תשלבו ביניהם ותאכלו מכל הסוגים והצבעים.

A post shared by patricianiven (@patricianiven) on

 

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחית מהרווארד: "שמן קוקוס הוא רעל טהור"
>> שותים מים אחרי שאכלתם מתוק? תפסיקו מיד
>> סובלים מחרדה? הטריק הזה יעזור לכם בקלות

מדי פעם רצים ברשת סרטונים שבהם נראית השעווה שבה עוטפים את התפוחים, שבהחלט מוציאים את החשק מההרגל המסורתי לקנח את הארוחה בתפוח בדבש. האם בצדק? לדברי אושר אידלמן, שף וטכנולוג מזון בסה"כ מדובר בחומר אכיל לחלוטין שנועד להעניק לפרי ברק מגרה. "כל תפוח שנקטף עובר שטיפה במי כלור, ולאחר מכן גם במים במטרה להסיר אותו. רק לפני שאורזים את התפוח ובטרם שיווקו, נהוג לבצע תהליך 'דינוג' הכולל השפרצת חומר שעווה נוזלי על גבי התפוחים - וזה למעשה החומר שרואים בסרטון". 

אידלמן מסביר שהתהליך הזה נועד לגרום לתפוחים להיות מבריקים ומגרים יותר. אבל שימו לב: "שימוש כזה נעשה בדרך כלל בתפוחים ירוקים ואדומים ופחות בזהובים, שבהם קשה יותר להגיע לאפקט הבוהק". אגב, גם תפוזים נהוג 'לדנג', אך במקרה הזה המטרה היא יותר לשמר את הפרי.

האם זה יכול להזיק לנו?

"אמנם מדובר בחומר מאושר לשימוש בתעשיית המזון, אך לא הייתי ממליץ לאכול את זה, הרי בכל זאת מדובר בסוג של שעווה. אפשר פשוט לגרד את התפוח או לקרצף עם ספוגית. אפשרות נוספת היא לרכוש תפוחים אורגניים שבהם לא נעשה שימוש בתהליך דינוג כזה".