מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי American Journal of Clinical Nutrition, בדק מה ההשפעה של אכילת שלושה תפוחים ביום על דלקות, נוגדי חמצון ומדדים הקשורים לבריאות הלב וכלי הדם. החוקרים בדקו את הנתונים על אנשים עם עודף משקל שידוע כי מפתחים דלקת כרונית ללא שום מחלה דלקתית נראית לעין. אמנם מדובר בדלקת ברמה נמוכה  (low-grade inflammation), אך מצב דלקתי כרוני, גם אם בדרגה נמוכה, מעלה משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

החוקרים רצו לבדוק את ההשפעה של צריכת תפוחים, שעשירים בפוליפנולים נוגדי דלקת, על מצב הדלקת הכרונית שנגרמת עקב עודף משקל.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

תפוח
2 תפוחים ביום מספיקים בהחלט

עלייה בחיסוניות ללא תרופות ותוספי תזונה

החוקרים לקחו 46 מתנדבים בעלי עודף משקל וחילקו אותם אקראית לשתי קבוצות. על קבוצה אחת נאסר לאכול תפוחים והקבוצה השנייה חויבה לאכול שלושה תפוחים ביום. שתי הקבוצות קיבלו הנחיות להימנע ממאכלים עתירי פוליפנולים בשבועיים שקדמו לתחילת המחקר וכן במהלך המחקר עצמו, על מנת לבודד את השפעת התפוחים. החוקרים ביצעו בדיקות דם למתנדבים בתחילת המחקר ולאחר ששה שבועות של תזונה עם או ללא תפוחים.

על פי התוצאות, כל המדדים בדם המעידים על עוצמת התהליך הדלקתי ירדו באופן משמעותי בקבוצת אוכלי התפוחים לעומת אלו שלא אכלו תפוחים. להלן המספרים: מדד ה- CRP, שהינו אחד המדדים החשובים לבדיקת רמת דלקת, ירד ב 17% בקבוצת אוכלי התפוחים לעומת אלו שלא אכלו. מדד הקשור למערכת החיסון בשם IL-6 שמעיד גם הוא על תהליך דלקתי פעיל, ירד בכ- 12%. אנזים כבד שמעיד גם הוא על תהליך דלקתי, בשם LPS- binding protein ירד ב- 20%, ומולקולה נוספת הקשורה לתהליכי ויסות חיסוני בשם IL-17 ירדה ב- 11%.

הנתונים הראו על ירידות משמעותיות בכל המדדים ויש לזכור שמדובר רק בהשפעה של שלושה תפוחים ליום. ללא כל אמצעי אחר, ללא תרופות נוגדות דלקת, ללא תוספי תזונה נוגדי דלקת וללא ירידה במשקל, שגם היא מביאה לירידה במדדי הדלקת הכרונית.

עוד ב-mako בריאות:
>> כל היתרונות הבריאותיים של הדבש
>>מה תורם לקמטים על הפנים?
>>נגמלים ממתוק: כל התחליפים הבריאים לסוכר

המחלה השקטה

בנוסף להפחתה במדדי הדלקת, שמעידים על ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, נצפתה עלייה של 9.6% בקיבולת נוגדי החמצון בדם, בקבוצת אוכלי התפוחים, בהשוואה לאלו שלא אכלו תפוחים. החוקרים מדגישים שגם ללא כל ירידה במשקל, ניתן להוריד בצורה משמעותית את מדדי הדלקת שכאמור מגדילים מאוד את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

רבים האנשים שמתייחסים לעודף משקל כאל בעיה אסתטית בלבד ולא מבינים שזוהי למעשה מחלה. מחלה שקטה שיש לה ביטויים בבדיקות הדם ועלולה להגדיל סיכון לתמותה. מעבר לחשיבות של ירידה במשקל והגעה למשקל תקין, מחקר זה מראה שגם ללא קשר לירידה במשקל, יש חשיבות לאכילה רבה של פירות וירקות, שעתירים בנוגדי חמצון ובמולקולות נוגדות דלקת, על מנת להקטין את הסיכון למחלות לב. המחקר ממחיש את המנגנונים הביוכימיים המדויקים בהם תרכובות צמחיות כגון פוליפנולים, מסייעות להפחית דלקתיות וכך מקטינות את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

תפוח (צילום: holly mindrup)
צילום: holly mindrup

לסיכום

תפוח הוא באמת פרי מדהים. ללא ספק אחד הטובים ביותר, אבל אין חובה להקפיד לאכול שלושה תפוחים ביום. על תפוח אחד ביום אל תוותרו בשום מקרה ומה טוב אם תאכלו שני תפוחים ביום, אבל הפרי השלישי יכול להיות כל פרי אחר (לא פירות יבשים). מחקרים אחרים שנעשו בעבר הראו את החשיבות הרבה בגיוון של התזונה ובצריכה של מגוון פירות וירקות. זו לא רק הכמות הכללית, אלא המגוון הוא זה שקובע הן את איזון הסוכר, הן את בריאות מערכת העיכול ופרמטרים רבים אחרים.

בנוסף, כמובן לא לשכוח את הירקות, העלים הירוקים והנבטים הירוקים, שכל אחד מהם עתיר בנוגדי חמצון ובנוגדי דלקת ייחודיים שיש רק או בעיקר בו.

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) הינו ראש המרכז לרפואת הרמב"ם ויהיה בין המרצים שישתתפו בכנס "אוכלים בריא 12" שיתקיים ב:18-19 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים