הנגאובר, או בעברית חמרמורת, הוא בדרך כלל המצב בו נמצאים כשאומרים את המילים "לעולם לא אשתה יותר". העיניים הרגישות לאור, כאב הראש והרגישות לרעש, היובש בפה, הקושי להתרכז ותחושת הבחילה הקשה הם חלק מהתסמינים המלווים את ה"תענוג". כולנו היינו שם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

סילוק עודפי האלכוהול מהגוף נעשה בעיקר על ידי מערכת השתן, ואיבוד הנוזלים הדרמטי הוא הסיבה העיקרית להופעת ההתייבשות והתסמינים הנלווים. ככל שכמות האלכוהול הנצרכת גדולה יותר, כך התסמינים קשים ומורגשים יותר וכך גם נוצרים יותר אנזימים אשר תפקידם לפרק את האלכוהול. תהליך הפירוק, על פי רוב, מלווה באותם הכאבים שחשים ולירידה ברמות הסוכר בדם, מה שעשוי לגרום לתחושה של בחילה ואף לחוסר מצב רוח.

עוד ב-mako בריאות
>> "עברתי מילה בגיל מבוגר וזה לא שווה את זה"
>> השמנה, מחלות ומוות: הצד האפל של אבקות החלבון 
>> נס גדול: נפל מקומה 47 ושרד כדי לספר

שתייה מרובה של אלכוהול עשויה לגרום לעוד מגוון תהליכים בלתי רצויים. כדי לשמור על הבריאות ועל מנת למנוע את הופעת החמרמורת, רצוי שלא לשתות לשוכרה בתדירות גבוהה. מצד שני, ישנן כמה סיבות למסיבות ולא כל יום מחליפים שנה באחת חדשה. לכן, אם קמתם הבוקר עם חמרמורת, ייתכן ותוכלו להקל על התסמינים גם בעזרת תזונה. מחקרים שונים נעשים בתחום על מנת לקשור בין תזונה לבין השפעה לטובה על התהליכים שגורמים להאנגאובר. מחקרים אלה אינם מבוססים דיים על מנת לקבוע כי מזון או משקה מסוים יכול להיטיב עם התהליכים המתרחשים, אולם ישנם כמה מזונות שנמצאו כעשויים להקל על התסמינים בלבד.

עובד מתוסכל (אילוסטרציה: Shutterstock)
מחיר ההרמות. תמונה שמזכירה אותנו ב-1.1 | אילוסטרציה: Shutterstock

מזונות שנלחמים בהנגאובר

1. אספרגוס
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שחומצות אמינו ומינרלים המצויים בתמצית אספרגוס עשויים להקל על התסמינים השונים של ההאנגאובר. ההשפעה המועילה ביותר נמצאה בעלי האספרגוס. לכן אכילתו עשויה להטיב עם התחושה הכללית. מחקרים נוספים נעשים על מנת לבחון האם חומצות אמינו אלה יכולות להטיב עם קצב פירוק האלכוהול בכבד, אך טרם התגבשה המלצה מפורשת במקרה של חמרמורת.

2. עלים ירוקים, בננות ושקדים
מזונות אלה מכילים אשלגן שאותו מאבדים בשתן. אכילה בזמן האנגאובר ידועה כלא פשוטה, לכן שילוב מזונות עתירים יותר באשלגן תגדיל את הסיכוי לצריכה נאותה של המינרל באותו היום.

3. שיבולת שועל
פחמימה מורכבת שתסייע לאיזון רמות הסוכר בדם לאורך זמן וניתנת לאכילה במגוון מרקמים.

4. מרק מיסו
זה אולי נשמע מוזר, אך מרק מיסו וגם מרק עוף יסייעו להשבת נוזלים, חומצות אמינו ומלחים להתאוששות מהירה, והם מתאימים בעיקר למי שסובל מחוסר תאבון.

בישול, תופסן אספרגוס www.siliconezone (3) (צילום: www.siliconezone)
החבר הכי טוב שלנו לבוקר שאחרי. אספרגוס | צילום: www.siliconezone

ואם הבחילה של החמרמורת לא מאפשרת אכילה?

1. שתו מים
יש להגיע לאירוע רוויים במים ולהקפיד על שתייה במהלך הערב ובסופו כדי למנוע התייבשות חריפה. שתייה של מים בבוקר שאחרי חשובה לא פחות. יש לשתות כמויות קטנות לאורך זמן ולא כמות גדולה בבת אחת.

2. משקה ספורט
משקה המכיל אלקטרוליטים חיוניים כמו מלח וסוכר יסייע בהתאוששות של הגוף. משקה שכזה ניתן להכנה בייתית על ידי מהילה של חצי ליטר מיץ בחצי ליטר של מים והוספה של רבע כפית מלח. אלטרנטיבה טובה היא שתיית מי קוקוס (שמכילים את החומרים האלו באופן טבעי) או קערת מרק.

3. תה ג'ינג'ר או מנטה
מחקרים מדגימים את יעילותו של שורש הג'ינג'ר בסיוע למניעה של בחילות ים ובחילות הנובעות מתנועה. הקשר שבין עלי מנטה ושיפור בתחושת הבחילה הודגם במחקר שביקש למצוא פתרון לבחילות בוקר במהלך הריון. האם הם יעזרו גם במקרה של האנג אובר? אולי, שווה לנסות.

מחקר: שתיית חלב תורמת לשריפת שומן (צילום: אילוסטרציה, thinkstock)
מים במקום אדוויל | צילום: אילוסטרציה, thinkstock

קרן אן גיימן היא תזונאית קלינית, מאמנת כושר ומרצה