אם יש נושא שנטחן עד דק ועדיין יעסיק אותנו לעד הוא ככל הנראה תזונה ואורח חיים. בכל יום מתגלה מחקר חדש שמסיק מסקנה שונה/מקבילה/חדשה לזה שהתגלתה אתמול. התחושה היא שאנחנו יודעים כבר הכל ולא יודעים כלום. האם ארוחת בוקר היא באמת החשובה מכולן, כמה ארוחות ביום מומלץ לאכול וכיצד עלינו להתייחס לפחמימות? פנינו לניר שלזינגר, מאמן כושר ודיאטן קליני מוסמך מה"מרכז הרפואי לטיפול בהשמנה – ד"ר רז" לשבור כמה מיתוסים ולעשות סדר.

  1. ככל שנצרוך פחות קלוריות כך נרד מהר יותר במשקל

    בעוד שגרעון קלורי הינה הדרך לירידה במשקל, גרעון קיצוני מדי עלול לגרום לפגיעה בקצב חילוף החומרים ואף לבעיות בריאותיות ארוכות טווח, מסביר שלזינגר. '"'דיאטות כאסח' אומנם עשויות לגרום לירידה מהירה במשקל בטווח הקצר, אך יהיה קשה להתמיד באורח חיים של צריכה קלורית נמוכה באופן קיצוני לאורך זמן". בנוסף, מחקרים רבים כבר הוכיחו שאנשים הבוחרים בדיאטות דלות בקלוריות אינם מצליחים לשמור על הירידה במשקל לטווח הארוך ולכן יש יתרון בירידה מתונה ואינה קיצונית במשקל. "כמו כן, הבחירה לצרוך מזון רק על בסיס הערך הקלורי עלולה להיות שגויה ויכולה לגרום לכם להעדיף מאכלים דלי קלוריות על פני מזון עשיר ומזין יותר ובכך לגרום למחסור בוויטמינים, מינרלים ובחומרים מזינים אחרים החשובים לתפקוד תקין של הגוף".
    טיפ: בחנו את הערך התזונתי של המזון ולא רק את הערך הקלורי שלו. 
  2. יש להימנע ממזונות המכילים שומן כדי לרדת במשקל

    רבים סבורים שמזונות המכילים שומן אינם בריאים באופן כללי, אולם אלו שבוחרים להימנע לחלוטין ממאכלים אלו שוגים ויתקשו לרדת במשקל. שומנים הם חלק מאבות המזון והם חיוניים לבריאות שלנו. מחקרים רבים מצאו שדיאטות דלות שומן נקשרו לסיכון גדול יותר לפגיעה בקצב חילוף החומרים, לעלייה ברמות הסוכר בדם ואף לערכי כולסטרול גבוהים. יתרה מכך, דיאטות דלות שומן לא הוכיחו יעילות רבה יותר בירידה במשקל בהשוואה לדיאטות אחרות. זכרו, גם צריכה מופרזת של שומנים אינה מומלצת וכדאי לשמור על תזונה מאוזנת.
  3. פחמימות הן האויב

    רבים רואים בפחמימות כגורם מזון שמקשה על תהליך הירידה במשקל ובשנים האחרונות צצו דיאטות רבות המנסות לקצץ אותן מהתפריט. "למעשה, פחמימות נחשבות למזון משביע שמכיל סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. אכילה מתונה של פחמימות כמו ירקות שורש עמילניים, דגנים מלאים וקטניות עשויה להועיל לבריאות ולא לפגוע בה", אומר שלזינגר אך מסייג. "כן מומלץ להגביל מאכלים המכילים פחמימות פשוטות כגון סוכר לבן, חטיפים, משקאות ממותקים וכדומה, מכיוון שמזונות אלו עלולים להגביר את העלייה במשקל ואת הסיכון למחלות נוספות".

  4. ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום

    הסברה הרווחת היא שארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום אך סברה זו אינה מבוססת. מחקרים מסוימים אפילו מצאו שדילוג על ארוחת הבוקר דווקא גרמה לצריכה מופחתת של קלוריות באותו היום. יחד עם זאת, יש לזכור שתוצאות אלו אינן חלות על אוכלוסיות של מתבגרים, נשים בהריון ובעלי צרכים אנרגטיים מוגברים. כך שאם אתם רעבים ונהנים מארוחת בוקר אכלו אותה, אך אם אינכם אנשים של ארוחת בוקר, תרגישו בנוח לוותר עליה.
  5. אכלו לפחות שש ארוחת ביום

    אכילת ארוחות קטנות ותכופות במשך היום היא שיטה בה נוהגים רבים על מנת להגביר את קצב חילוף החומרים ולהימנע מתחושת רעב לאורך כל שעות היום. יחד עם זאת, במרבית המקרים תדירות הארוחות לא תשנה את קצב חילוף החומרים כל עוד הצריכה הקלורית היא זהה. לכן, ממליץ שלזינגר, אם אתם מרגישים שבעים ומסתפקים בשלוש ארוחות בלבד, אל תכריחו את עצמכם לאכול כל עוד אין מצב רפואי המצריך זאת. כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של מנגנוני הרעב והשובע בגופינו ואכילה "רק כי הגיעה השעה" ללא תחושת רעב, עשויה לגרום לצריכה קלורית עודפת והשמנה.

  6. שייקים ומיצי פירות זה בריא

    טרנד השייקים והמיצים כתחליף בריא לארוחה נפוץ מאוד בשנים האחרונות, אך האם הוא בהכרח בריא יותר? "שייק טרי המיוצר מירקות שאינם עמילניים כגון תרד, עלי חסה וקייל עשוי להיות דרך נהדרת להגדיל צריכה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בתזונה היומית", אומר שלזינגר אךם מבהיר כי "חשוב לזכור שרוב המיצים והשייקים הנמכרים בחנויות ובדוכני הרחוב מכילים כמויות גדולות של סוכר ופעמים רבות גם חלב או מיץ. כאשר צורכים משקאות אלו יתר על המידה הם יכולים להביא לעלייה במשקל. בנוסף, שתיה של מזונות יגרמו בדרך כלל לתחושת שובע מועטה בהשוואה לאכילה של אותם מזונות".
  7. מזונות בריאים לא בהכרח יעילים לירידה במשקל

    לעתים קרובות מזונות מסויימים מתוייגים כבריאים ולפיכך אנשים תופסים אותם גם כיעילים לירידה במשקל, למרות שאין בהכרח כך הדבר. חלק ממאכלים אלו, כגון: אבוקדו, שמן זית, טחינה ואגוזים למיניהם, נצרכים בכמות גדולה משום שהם נתפסים בעינינו כיעילים לירידה במשקל. אבל למעשה, מזונות רבים שמוגדרים "בריאים"  מכילים כמויות גדולות של קלוריות ועלולים להקשות עלינו להימצא בגירעון הקלורי הנדרש לשם הירידה במשקל. "חשוב להדגיש כי מזונות אלו אכן בריאים וכדאי לשלב אותם בתזונה, אך יש לשים לב לכמויות אותם אנו צורכים, ולצרוך אותם בהתאם למטרות האישיות שלכם", אומר שלזינגר. 
  8. מזונות עשירים בכולסטרול לא בריאים

    מזונות עשירים בכולסטרול קיבלו יחסי ציבור רעים בשנים האחרונות בעקבות תפיסות שונות לגבי השפעתם הרעה על בריאות הלב. "בעוד גורמים גנטיים עלולים לגרום לאנשים מסוימים להיות רגישים לכולסטרול יותר מאחרים, עבור רוב האוכלוסייה השפעת כולסטרול במזון על רמות הדם היא מינורית מכיוון שרוב הכולסטרול בגוף מיוצר על ידי הכבד. לפיכך, מרבית האנשים יכולים דווקא להפיק תועלת משילוב מזונות עשירים בכולסטרול כמו ביצים, סרדינים ויוגורט שיועילו לבריאות בעקבות העלאת תחושת השובע".
  9. ספירת קלוריות הכרחית כדי לרדת במשקל

    למרות שמעקב אחר צריכת קלוריות יכול להיות כלי שימושי כשמנסים לרדת במשקל, שיטה זו אינה מתאימה לכולם. אין צורך ליצור אובססיביות לגבי צריכת הקלוריות שלנו ולעקוב אחר כל מזון שאנו מכניסים לגוף כדי להיפטר מהשקל העודף. יתרה מכך, התעסקות יתר באכילה על ידי מעקב שכזה, נקשרת לסיכון מוגבר להתפתחות הפרעות אכילה.

  10. כדי להיות בריא צריך להיות רזה

    השמנת יתר מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ועוד. עם זאת, אין זה אומר שאתם חייבים להיות רזים כדי להיות בריאים. שמירה על תזונה מאוזנת שכוללת את כל אבות המזון יחד עם אורח חיים פעיל הם שחשובים, כיוון שהתנהגויות אלו מקושרות לעיתים קרובות לשמירה על משקל גוף ואחוזי שומן תקינים לאורך זמן. 

     >> 25 מיתוסים שגויים על בריאות