עודף משקל אצל ילדים זאת בעיה שהופכת ליותר ויותר שכיחה. ופעמים רבות אנחנו כהורים מתלבטים איך לטפל בה בצורה הנכונה ביותר. ‏רבים מעדיפים לחכות כמה שנים ומקווים שהמשקל ירד באופן טבעי עם הצמיחה בגובה והבעיה תיפטר מעצמה. אך ‏ברוב המקרים, זה לא מה שקורה, להפך, המשקל רק עולה עם ההתבגרות והילד או הילדה שסבלו מעודף משקל קטן יכולים למצוא את עצמם עם עודף משקל משמעותי בסוף גיל ההתבגרות, מה שעל פי מחקרים מוביל לסיכוי של 70 אחוז להפוך למבוגרים הסובלים מעודף משקל.

‏מהניסיון שלי, כמי שמלווה משפחות יותר מ-20 שנה, כדאי לטפל בבעיה לפני גיל ההתבגרות או ממש בתחילתו ולאפשר לילדים לסיים את גיל ההתבגרות במשקל תקין ובריא. כולנו יודעים שהמראה החיצוני משפיע מאוד על הביטחון העצמי בגיל ההתבגרות, ולכן כדאי לנו לעשות ככל שביכולתנו לעזור לילדינו להרגיש יפים, בריאים ואהובים. אז מה לעשות כדי לעזור לילדים – ומה בהחלט לא כדאי לעשות.

לא לעשות:

  1. ‏לא להאשים 
    עודף המשקל של ילדכם אינו אשמתו, וחשוב לא לגרום להם להרגיש שזאת אשמתם. יש כל כך הרבה סיבות לעלייה במשקל אצל ילדים: גנטיקה, בריאות מערכת העיכול, חוסר בפעילות גופנית, אכילה רגשית שנובעת מסטרס, מה שממש לא חסר לכולנו בזמן האחרון.
    כדאי לראות איך כולנו כמשפחה יכולים לעשות שינוי תזונתי בריא, לאכול מסודר, לעשות יותר פעילות גופנית, ולעבוד איתם על לעשות שינוי ממקום טוב ומחזק.
    ילד מסתכל בחבריו משחקים כדורסל (אילוסטרציה: AN Photographer2463, shutterstock)
    המראה החיצוני משפיע על הביטחון העצמי | אילוסטרציה: AN Photographer2463, shutterstock
  2. לא להעיר להם 
    לא להעיר לילדים מול אנשים אחרים, לא להעיר להם בארוחות משפחתיות ובאירועים, זה יכול לפגוע בהם מאוד. אל תעליבו אותם או תקראו להם בשמות חיבה שמתייחסים לעודף המשקל שלהם, גם אם זה נראה לכם חמוד או מצחיק, זה עלול לפגוע בביטחון העצמי שלהם. לא כדאי להעיר על כמויות האוכל שהם אוכלים בזמן הארוחה, אלא לסכם מראש מה אוכלים וכמה ולהכין להם צלחת בהתאם.
  3. לא לעשות דיאטות קיצוניות
    ‏דיאטה קיצונית לא מתאימה לילדים ולא לבני נוער, הם בשלב משמעותי של גדילה והתפתחות והתפריט שלהם צריך לכלול את כל אבות המזון ובכמות המתאימה. ‏לכן, גם אם התחלתם דיאטה ונראה לכם שיהיה נחמד אם הם יצטרפו אליכם, ממש לא כדאי. זאת טעות וחשוב שהתפריט יותאם להם אישית. ילדים חשופים היום, בעיקר ברשתות החברתיות, להמון תכנים בנושא דיאטות, ירידה מהירה במשקל, פיתוח גוף וחיטוב. במקרים רבים הם יושפעו מתכנים כאלה וינסו לאמץ דיאטה חריפה שלא מתאימה להם. חשוב להיות ערניים ולשים לב לשינוי בהרגלי האכילה שלהם, להימנעות ממאכלים מסוימים, להימנעות מאכילה משותפת עם שאר בני הבית ולביצוע פעילות גופנית מוגזמת.
    נערה בטלפון (אילוסטרציה: 123rf)
    חשופים ברשתות להמון תכנים בנושא דיאטות | אילוסטרציה: 123rf
  4. לא לצפות לירידה מהירה במשקל 
    ‏ירידה במשקל של ילדים ובני נוער אמורה להיות איטית ובטוחה, בעיקר בתקופה שהם צומחים לגובה. בהרבה מקרים אין ירידה גדולה במשקל בעקבות הצמיחה לגובה. לכן, אם אתם לא עושים את התהליך בליווי מקצועי שכולל מדידות גובה ומשקל, אלא נמדדים לבד בבית, חשוב לבדוק גם את הגובה ולא רק את המשקל. מובן שלא מומלץ להישקל כל יום, פעם בשבועיים זה ממש מספיק, וכדאי לעקוב גם אחרי הירידה בהיקפים, זה מאוד מעודד.
  5. לא לבודד את ילדיכם משאר בני הבית
    חשוב שהשינוי התזונתי הבריא יהיה כמה שיותר רחב ומשפחתי. ‏חשוב שהתפריט יהיה מגוון, טעים ומספק. כדאי להכיר לכל בני המשפחה מאכלים חדשים, בריאים ומזינים יותר. ‏אם אתם מזמינים הרבה אוכל הביתה ואוכלים הרבה במסעדות, כדאי להוריד את התדירות ולהשתדל לאכול אוכל ביתי. כמו שלכל אחד מאיתנו קשה לעמוד בפני פיתויים ולדחות סיפוקים, כך גם לילדים. לכן, השתדלו שיהיו כמה שפחות פיתויים בבית באופן קבוע ומצאו חלופות בריאות יותר למאכלים שהם באמת אוהבים ונהנים לאכול.

לעשות:

  1. לתת דוגמה אישית
    אז כמו בשאר הדברים, הכי חשובה הדוגמה האישית. ילדים עושים מה שאנחנו עושים ולא מה שאנחנו אומרים. לכן אם ניתן להם דוגמה אישית של אורח חיים בריא, פעילות גופנית קבועה, אכילה מסודרת ודימוי גוף חיובי, יהיה להם קל יותר לאמץ אורח חיים בריא.
    ‏חשוב שנשתדל לאכול כמה ארוחות בשבוע יחד איתם, לפחות שאחד מההורים יהיה חלק מהארוחה. לשבת יחד איתם, לאכול, לדבר, ליהנות מזמן האיכות ולא רק להגיש את האוכל ולשרת אותם.
    ‏אל תאכלו על הדרך בעמידה או תוך כדי עבודה או צפייה בטלוויזיה, למרות שזה ממש כיף. הדגימו להם עד כמה חשוב לאכול ליד שולחן האוכל, ברוגע ובריכוז.
    ‏חשוב גם לשים לב לא להתעסק במראה החיצוני שלנו בצורה מוגזמת, לא להעיר על המשקל שלנו, לא להתייחס באופן שלילי למראה שלנו. גם אם נראה לכם שהם לא שמים לב, הם כן שמים לב וזה מאוד משפיע. תנו דוגמה אישית טובה של אכילה בריאה ולא של דיאטות קיצוניות.
    ילד אוכל  (צילום: Shutterstock)
    חשוב שהם "יתאהבו" בתפריט | צילום: Shutterstock
  2. ‏לשלב יותר פעילות גופנית 
    ‏רוב הילדים היום לא עושים מספיק פעילות גופנית. אם הם לא רשומים לחוג ספורט כמה פעמים בשבוע, רובם הגדול צמוד לספה ולאיזשהו מסך רוב היום .המלצתי היא שילדים יעשו כשבע שעות פעילות גופנית בשבוע.
    לכן, כדאי למצוא חוגי ספורט שהם אוהבים ולדאוג שיתמידו בהם.
    ‏כדאי לעודד אותם להיפגש עם חברים גם בחוץ בשעות אחר הצהריים ולשחק משחקי כדור, לרכוב על אופניים, ללכת ברגל ממקום למקום כמה שיותר ואפילו לעודד אותם למדוד צעדים באפליקציה, זה מאוד מדרבן, כדאי להגיע ל-10,000 צעדים ביום לפחות כמה פעמים בשבוע.
    ‏אפשר לעשות פעילות גופנית גם בבית, למשל עם סרטוני ריקוד כמו just dance ביוטיוב, יש מגוון רחב של סרטוני כושר ביתיים שהם יכולים לעשות לבד או איתכם. בכלל, לשלב פעילות גופנית משפחתית באופן קבוע זה רעיון מצוין.
    ילדים משחקים כדורגל (צילום: שאטרסטוק)
    שבע שעות שבועיות לפחות | צילום: שאטרסטוק
  3. ‏להכין תפריט מגוון ‏ומתכונים טעימים
    ‏כדי לייצר שינוי אמיתי והתמדה לאורך זמן, חשוב שהתפריט יהיה כמה שיותר מגוון ויכלול מאכלים שהם אוהבים. התפריט צריך להכיל את כל האבות המזון ולהיות מותאם בכמויות לגילם. כדאי להתנסות במתכונים חדשים, לשלב גם מאכלים שהם פחות מכירים ולעזור להם להיפתח לטעמים חדשים.
    ‏מהניסיון שלי בקליניקה, כשאני בונה יחד איתם את התפריט ואנחנו משלבים את המאכלים שהם אוהבים בכמות הנכונה ובתדירות השבועית הנכונה, רואים תוצאות נפלאות. ממש חשוב שהם "יתאהבו" בתפריט ויצאו מהפגישה מלאי התלהבות ומוטיבציה. ‏ לפעמים המתכון הנכון יכול לגרום להם לנסות מאכלים חדשים או כאלו שהם בדרך כלל לא אוהבים.
    ‏יש הרבה ילדים שאוהבים לבשל ולאפות, אפשר להשתמש בזה לטובת התהליך ולשתף אותם בהכנת האוכל. ‏היום ילדים חשופים להרבה סרטוני מתכונים בטיקטוק ובאינסטגרם, חלקם הגדול לא ממש בריאים, אבל אפשר לעזור להם להכין גרסאות בריאות יותר של המאכלים ולמצוא המון מתכונים בריאים ברשת._OBJ
  4. לשלב את הילדים בתהליך ולשקול ייעוץ מקצועי
    כדי שהשינוי יהיה מוצלח כדאי לשלב גם אותם בתהליך. ילדים מגיל 10 אפשר בהחלט לשלב באופן אקטיבי בפגישות, אבל כמובן עם הרבה רגישות והתאמה לגיל.
    ‏כמו בהרבה תחומים גם כאן מאוד כדאי לפנות לאנשי מקצוע, חשוב להגיע לאלה שמתמחים בעבודה עם ילדים ובני נוער. במקרה הזה הניסיון והרגישות משמעותיים. ‏חשוב שיהיה חיבור טוב, שתהיה אווירה נעימה ושיהיה דגש על שינוי באורך החיים ולא על הירידה במשקל. בגישה הנכונה ועם הרבה סבלנות והכלה, תוכלו לעזור לילידכם להגיע למשקל תקין ובריא וגם לשמור עליו לאורך זמן. 

הגר שפר, נטורופתית ומומחית לתזונה טבעית