האם סימון של תוויות מזון המציגות את כמות הפעילות הגופנית הדרושה כדי לשרוף את הקלוריות במוצר יכולה לסייע לנו להפחית את שיעור ההשמנה? 

חוקרים מאוניברסיטת לאובורו (Loughborough) בבריטניה מאמינים שסימון של מזונות נבחרים עם תווית המציגה את השווי של הערך לקלוריות של המוצר לפעילות גופנית עשויה להפחית שיעורי ההשמנה. לטענת החוקרים אם יוצגו על האריזה של מוצרים כמה דקות הליכה או ריצה נדרשים על מנת "לשרוף" את כמות הקלוריות שהם עומדים לצרוך, הדבר עשוי להקטין את הצריכה שלו.  

"שימוש בתוויות המציגות את כמות הפעילות הגופנית שאנחנו צריכים לעשות על מנת לשרוף את הקלוריות שבמוצר יכולה להיות פשוטה יותר להבנה עבור מרבית האנשים", אמרה פרופ' אמנדה דאלי, מומחית ברפואה התנהגותית אוניברסיטת לאובורו, "רק לכתוב את מספר הקלוריות על תווית המוצר ללא הקשר, לא ממש עוזר להבין את המשמעות ולקבל החלטות". 

סימון מוצרים של משרד הבריאות (עיבוד: מתוך אתר משרד הבריאות)
עכשיו קל יותר לדעת אילו מוצרים מכילים יותר נתרן | עיבוד: מתוך אתר משרד הבריאות

"אם ציינתי בפניך שבחבילת פריכיות יש 150 קלוריות, מה זה אומר לך כצרכן? זה הרבה? זה מעט? כדאי לך לאכול את זה או לא? לעומת זאת אם בתווית יוצג כמה דקות ריצה עליך לבצע על מנת לשרוף את חבילת הפריכיות יהיה לצרכן יותר קל להחליט", היא מוסיפה.

ממצאי המחקר של החוקרים מאוניברסיטת לאובורו הוצגו בחודש שעבר בקונגרס הבינלאומי בתחום השמנת יתר במלבורן באוסטרליה. "רוב הציבור סובל מעודף משקל. רובנו אוכלים יותר ממה שצריך ולא עושים מספיק פעילות גופנית ולכן אנחנו סבורים שאם יוצגו תוויות עם הסבר מפורט יותר זה יגרום לציבור לשקול שוב את מה שהם אוכלים וגם להפחית את צריכת המזונות עתירי הקלוריות".

מנגד יש מומחים הסבורים שהתוכנית לסימון הערך הפעילות הגופנית עלולה להיות בעייתית מפני שהיא אינה מבדילה בין מזונות טובים לצריכה שמכילים כמות גבוהה יחסית של קלוריות כמו אבוקדו, אגוזים וכדומה.

החל משנת 2020 גם בישראל החלו בתקנות סימון אשר מטרתן להנגיש מידע על הערך התזונתי של מזון ארוז ולסייע לצרכנים בבחירת מזונות ההולמים את עקרונות התזונה הנכונה. מזון שמכיל כמות גבוהה של נתרן (מלח), סוכרים או חומצות שומן רוויות (שומנים) מסומן במדבקות עם סימון אדום ומנגד מוצרים שנחשבים לבריאים מסומנים במדבקה ירוקה.

ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה: "כל יוזמה המעלה למודעות את חשיבות ההימנעות מהשמנה וממחלות הנלוות לה - הוא מבורך. יחד עם זאת, חשוב לזכור שתזונה נכונה ואורח חיים בריא בכללותו אינם מסתכמים בספירת קלוריות בלבד. כיום, ישנה הבנה עמוקה יותר של מחלת ההשמנה והגורמים הרבים האחראיים לה. אנו יודעים כבר לומר שאחת הבעיות הגדולות שמובילות להשמנה היא שיבוש האיזון בין מנגנוני השובע ומנגנוני הרעב בגוף שלנו, מה שמצריך טיפול רפואי מותאם אישית בליווי מערך מקצועי תומך, ולעיתים אף התערבות תרופתית לטיפול במחלה".