עלים ירוקים כמו פטרוזיליה, רשאד, כוסברה, תרד, מנגולד, חמציץ, עירית, בזיליקום ונענע הם חלק בלתי נפרד מהתזונה הים-תיכונית כבר אלפי שנים. בשנים האחרונות העלים הירוקים נכנסו לבלנדר כ"מזון-על" המרפא כמעט כל דבר, אך מדובר באליה וקוץ בה.

השייק נועד להפוך את הצלחת הירוקה והים תיכונית למזון מהיר ולמעשה לעורר שינוי התנהגותי-תרבותי. במקום לנהוג בסבלנות עם המזון, להכין ממנו מטעמים וללעוס אותו – השייק מציע להכניס אותו אל הגוף בכמות גדולה ובאופן מיידי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שינוי זה הגיע לישראל מארצות הברית, מולדת הג'אנק פוד, שם התזונה מתאפיינת במזון מהיר וכמויות גדולות, אכילה בעמידה או תוך כדי נסיעה וחוסר תשומת לב לפרטים. משם המחשבה (המוטעית) שהרבה יותר קל לקבל את הוויטמינים והמינרלים של העלים הירוקים בצורה של שייק, מאשר "לבשל מהם משהו".

בשייק הירוק יש כמות גדולה של כלורופיל – החומר הירוק של הצמח. הכלורופיל דומה במבנה שלו להמוגלובין הדם והוא מסייע בבעיות של פצעים מוגלתיים, זיהומים של מערכת הנשימה, כיבים ועוד. נוסף לכך, בשייק כמות טובה של סיבים תזונתיים. לצורך העניין, שייק שמכיל 400 גרם של עלים ירוקים מספק כשליש מכמות הסיבים התזונתיים ליום, ולכן השייק הירוק נותן תחושה של רעננות, אנרגיה ושובע.

עלול לפגוע בספיגת הסידן בגוף

אך עם כל המעלות הטובות של השייק הירוק צריך לזכור שהוא גם עלול לפגוע בבריאותנו. ספיגת מינרלים במעי מושפעת מסוג המזון שאנו אוכלים ומרכיביו. חשוב לדעת שהירקות העליים עשירים בחומצה אוקסלית – חומצה אורגנית חזקה הנפוצה במיוחד בתרד, פטרוזיליה, סלק, שקדים, אגוזים, בוטנים, קטניות וקקאו.

החומצה האוקסלית מפריעה ומעכבת באופן משמעותי את ספיגת הסידן. כלומר, למרות שיש ירקות עליים דוגמת תרד, עלי סלק או ריבּס העשירים בסידן, תכולת  האוקסלאט הגבוהה בהם פוגעת בספיגתו במעי. לכן, אם לתוך השייק הירוק הכנסתם גם טחינה ושקדים מתוך מחשבה טובה של העשרת השייק בסידן – הספיגה של הסידן מהם נפגעת ולכן עדיף לאכול את הטחינה בנפרד.

נוסף לכך, יש מצבים פיזיים שבהם החומצה האוקסלית מתקשה לצאת מהגוף, לדוגמה בעת בעיות בעיכול שומנים וגם בהפרעות בספיגת סידן ושלשולים כרוניים. גם לנטייה הגנטית יש השפעה על עליית רמת החומצה האוקסלית העלולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכלייתי. גבישי קלציום אוקסלט בשתן הם המרכיב הבולט ביותר בין שאר סוגי האבנים בדרכי השתן.

אישה שותה מיץ ירוק (צילום: racorn, Shutterstock)
יש יתרונות בריאותיים, אבל לא מומלץ לכולם | צילום: racorn, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> "הכיתי באגרופים וברגליים על המכשיר"
>> רופאת עור: אלה 3 האזורים שאתם חייבים לסבן
>> פיתוח ישראלי: עגבנייה שנאבקת במחלות

יכול לשבש פעילות של תרופות

ישנה גם סוגיה בשילוב השייק עם תרופות קבועות. בדרך כלל, נשים לאחר הפסקת וסת נוטלות סידן כתוסף לצד תרופות אחרות לדילול דם, הפחתת כולסטרול ועוד. גם גברים נוטלים קוקטייל תרופות דומה. תרופות לעיכוב ספיגת כולסטרול במעי מפחיתות ספיגת סידן במעי, כך שלא נרצה להוסיף גם חומצה אוקסלית לפגיעה נוספת. אם כך, המסלול של שייק ירוק, נטילת תוספי סידן ונטילת תרופות עלול לפגוע בבריאות ולדרדר את המצב במקום להועיל.

וזה לא הכל. העלים הירוקים עשירים בוויטמין K, הדרוש להליך קרישת דם, והוא מתפעל ארבעה גורמי קרישה ועוד שני סוגי חלבון, שיחד הם משמשים כנוגדי קרישה ומונעים דימום יתר. תנודות בצריכת ויטמין K, כדוגמה, כתוצאה משתיית שייק ירוק, עלול לערער השפעת תרופות לדילול דם, כדוגמת קומדין, לכן חייב הנוטל להקפיד על צריכה יומית קבועה של ויטמין K.

לסיכום, אין קיצורי דרך בדרך להצלחה. אכילה מסודרת ליד השולחן, בלעיסה טובה, בנחת וללא מסיחי דעת היא עיקרה של תזונה נכונה ואף עיקרה של התרבות והנהגת הבריאות הים תיכונית. המדע המודרני תומך בגישה הזאת באמצעות מחקרים המוכיחים שהעיכול מתחיל בלעיסה נינוחה. טרנד השייקים האמריקאי מחנך את האדם לתרבות אכילה אחרת שאינה בהכרח נכונה יותר, לא עבור כל אחת ואחד לפחות.

ד"ר מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיה בבית הספר למאמנים על שם נט הולמן במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט