עונת האביב מזוהה עם תחושת רעננות והתחדשות ולכן זה הזמן המתאים ביותר לרענון וחידוש גם בפן הבריאותי. יחד עם זאת, ישנה תפיסה שניקוי רעלים בן מספר ימים או שבועות יכול להיות יעיל, אך האם זה באמת כך? ואם בוחרים לעשות ניקוי - באיזה ניקוי כדאי לבחור?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ישנם סוגי תפריטים מגוונים וגישות שונות לניקוי רעלים, ולא מעט אנשים בוחרים לעשות ניקוי רעלים פעם בשנה ולפעמים אף יותר מכך. לתקופת ניקוי הרעלים יכולה להיות משמעות חיובית לבריאותינו, ואני בעד שינוי חיובי בתזונה למען בריאות מאוזנת יותר. אך כדאי לשים לכמה נקודות מרכזיות כדי לא לעשות יותר נזק מתועלת.

עוד ב-mako בריאות
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם 
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?

הבעייתיות בתפריטי ניקויי הרעלים הנפוצים

* ניקוי רעלים מביא עמו גם חולשה מאד גדולה. לא פעם תפריטי ניקוי הרעלים גורמים לתחושת עייפות וחולשה גדולות. כתוצאה מהשינוי הדרסטי נוצרת לגוף טראומה - וזה כמובן לא דבר חיובי. כדאי לעשות את הניקוי בצורה הדרגתית וכזו הנכונה לכל אדם אינדיבידואלית.

*ניקוי רעלים אינטנסיבי מידי יכול להציף בעיות בריאותיות. רעלים מצטברים בתאי שומן בגופנו. כאשר אנו עושים ניקוי רעלים המבוסס על תפריט דל קלוריות, הגוף שורף שומן וכל הרעלים מתאי השומן יוצאים למחזור הדם בבת אחת. הדבר יכול לגרום לרעילות שתתבטא בכאבי ראש, פצעים, בעיות עור שונות, ולפעמים שלשולים או עצירויות. מטפלים רבים מכנים תקופה זו כתקופת "משבר החלמה" – שלב ראשוני לפני ריפוי, אך לגישתי חבל להציף את הגוף ברעלים שיכולים להחמיר בעיות בריאותיות קיימות.

* מרבית ניקויי האביב הם לתקופת זמן מוגבלת. כאשר הניקוי קצר מדי, האפקטיביות שלו לאיזון בריאותי לא יכולה להיות משמעותית. כדי שהניקוי יהיה יעיל, כדאי מאד לבנות את הניקוי לפי שלבים ולתקופת זמן של לפחות שלושה חודשים שלאחריהם יש המשכיות לתזונה הבריאה ולא חזרה אחורה לתזונה הקודמת.

איך כדאי לעשות ניקוי רעלים?

* לא לעשות את זה קיצוני מדי. תפריטים של מספר ימים שכוללים רק מיצים הם שיקול שצריך לעשות אצל נטורופת/ית בצורה זהירה, ולא בצורה עצמאית. 

* התאמה אישית. כדאי להתאים את התפריט בצורה אישית לפי בדיקות דם, לראות האם יש חסרים תזונתיים ולהתאים את התפריט לפיו, וכמובן לפי מצב בריאותי של כל אדם: מחלות רקע במידה שקיימות, נטילת תרופות וכו' – ולא ללכת על תפריטי ניקוי מוכנים מהרשת. לכל אדם צרכים שונים, וההתאמה האישית הינה חשובה מאד.

מיץ תפוזים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כאשר הניקוי קצר מדי, האפקטיביות שלו לא משמעותית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

* זכרו שהגוף זקוק להזנה. מרבית תפריטי ניקוי הרעלים כוללים מגוון מאד מצומצם של מזונות. כדי לפנות חומרים זרים מהגוף הוא זקוק לויטמינים, למינרלים ולאנטי אוקסידנטים. לכן חשוב מאד להרכיב תפריט שיהיה מזין ומגוון, אחרת לכבד לא יהיה מספיק אמצעים להתמודד ולפנות את הרעלים.

* שמרו את הניקוי לתקופה בה אתם יכולים לנוח. ניקוי רעלים זה לא רק תזונה, זה שינוי בחשיבה ובדרך שאתם מתנהלים עם גופכם. אם בחרתכם לעשות שינוי ולנקות את גופכם, עשו זאת מכמה כיוונים ותשלבו מנוחה, פעילות גופנית מתונה, ואף מדיטציות או טיפולי במגע כמו עיסוי, רפלקסולוגיה או שיאצו.

מדיטציה יוגה (צילום: Shutterstock)
נסו לשלב בניקוי גם פעילות כמו יוגה או מדיטציה | צילום: Shutterstock

* נסו לבנות תוכנית תזונתית שנתית. זכרו שהשינוי היעיל ביותר לבריאותכם יהיה לאורך זמן, ולא משהו נקודתי. חשבו על המטרות שאותן תרצו להשיג מניקוי הרעלים והתייעצו עם נטורופת/ית.

בשורה התחתונה: 
מספר שבועות לא יכולים לחולל שינוי משמעותי בבריאות אם לאחריהם אנו חוזרים לאכול כרגיל. החכמה היא לאכול מאוזן ובריא ככל שניתן במהלך כל השנה. מה שהגוף זוכר זה מה שאנו מכניסים לגופו מדי יום, וזה מה שמשפיע על בריאותנו.

אני ממליצה לכל אחד להבין מהו התפריט והמזונות שיותר מתאימים לו אישית, לפי אורח חייו: עבודתו, שיתוף הפעולה של בן או בת הזוג, השפעת הילדים על המטבח בבית וכו'.

נטלי שוינקלשטיין היא נטורופתית N.D, טבעונות ובריאות למשפחה

 >> מצאנו את התרגיל שהכי שורף קלוריות