אז אמרו לכם שסידן, חלבון וויטמינים זה טוב לכם. יופי. עם הידע המצומצם הזה הלכתם לסופר,  וניסיתם להבין האם המוצרים שקניתם אכן מכילים רכיבים חיוניים. אבל אוי – הבלבול: על גבי האריזה מפורטת רשימת רכיבים שלא היתה מביישת אפילו את רשימת הבקשות של ג'יי לו בביקור האחרון.

ובכן, הסירו דאגה מליבכם! בעזרת המדריך הבא, אף אחד לא ימכור לכם אשלגן בשק. יאללה, עכשיו תתחילו לשנן:

צריכה קבועה של חומצות שומן חד בלתי רווי מסוג אומגה 3 עשויה לסייע בהורדת כולסטרול. אומגה 3 נמצאת בין היתר בדגי ים, באגוזי מלך ובאצות.

אשלגן הוא מינרל חיוני, התורם לוויסות מאזן המים בגוף, אחראי בין היתר על פעילות השרירים והמערכת העצבית.

אשלגן נמצא בעלים ירוקים, בבננות, תפוחי אדמה, פירות הדר ועוד.

ברזל הוא מינרל האחראי על מגוון תפקידים: החל מתהליכי גדילה תקינים בגיל הילדות ועד להובלת חמצן לרקמות. מחסור בברזל עלול להוביל לעייפות, לנשירת שיער, לחוסר ריכוז ולאנמיה מחוסר ברזל.

ברזל נמצא בין היתר ב: בשר, בקטניות כמו שעועית ועדשים ובירקות ירוקים כמו תרד וקייל.

גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים שונים: חיטה, שעורה ועוד, המעניק לבצק את מרקמו הרך והגמיש.

חלק מהאנשים נאלצים להימנע מצריכת מוצרים המכילים גלוטן, בשל נוכחות של צליאק. ומי שלא יכול להסיר דאגה מליבו- בכל זאת, מדובר בחלבון.

גלוקוז הוא סוכר פשוט (חד – סוכר), אשר משמש לטובת הפקת אנרגיה זמינה לגוף ולמוח. הגלוקוז מווסת על ידי מספר הורמונים, ובראשם האינסולין והגליקוגן.

גלוקוז נמצא כמעט בכל מאכל, החל מהסוכר הלבן אותו נהוג להוסיף למשקאות חמים, דרך לחם ועד לפירות כגון ענבים. ובמידה נכונה הוא נותן לנו אנרגיה. עם זאת, חשוב לא להגזים ולצורך אותו במינונים נמוכים בלבד.

ויטמינים הם שם כולל לקבוצת תרכובות אורגניות החיונית לגוף לשם תפקודו. כל ויטמין נוטל חלק בתפקיד חיוני אחר- ויטמין E למשל, חיוני להגנה על העור, וויטמין D מסייע בספיגת סידן , ו-ויטמין C משמש כנוגד חמצון.

ויטמינים נמצאים ב: פירות וירקות על שלל גווניהם וגם בקטניות, במוצרי חלב ועוד.

לחלבונים יש תפקיד חשוב ביותר בבניית התאים והרקמות שלנו. הם חיוניים לתפקוד השרירים, למערכת החיסון, לפעילות ההורמונלית, להובלת חומרים בדם.

חלבון נמצא במוצרים מהחי וגם במקורות צמחיים כגון עדשים, אפונה ושאר סוגי קטניות. אולם, לעומת מקורות אלה המכילים "חלבון חסר", צריכת חלבון מהחי מהווה חלבון "איכותי", כלומר כזה המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף. ביוגורט למשל תוכלו למצוא כמות מכובדת של חלבון איכותי, זמין וטעים.  

כולסטרול הוא שומן המצוי במזונות מן החי בלבד: בבשר, בחלב, בדגים, באברים פנימיים של בשר ועוף ובחלמון הביצה.

לקטוז הוא סוכר החלב, שמצוי במאכלי חלב רבים ובראשם בחלב ניגר.

אי סבילות ללקטוז היא תופעה המתרחשת בגלל ירידה ברמת אנזים הלקטאז האחראי על פירוקו אך ישנם רמות שונות של אי סבילות ללקטוז המשתנות מאדם לאדם. אגב, יוגורט למשל הוא אמנם מוצר חלבי, אך הודות למחמצת ולחיידקים הפרוביוטיים שבו אשר מפרקים את הלקטוז, הוא מתאים אפילו לחלק מהאנשים שסובלים מהתופעה. בנוסף תוכלו למצוא על המדפים גרסאות דלות בלקטוז של יוגורט ושל מוצרי חלב שונים. 

מגנזיום הוא מינרל חיוני, המסייע בין היתר בשמירה על תפקוד תקין של השרירים והעצבים, שמירה על קצב לב יציב, תמיכה בתפקוד תקין של מערכת החיסון ובבניית העצמות.

מגנזיום נמצא בביצים, בשר, בננות, ברוקולי, דגנים ועוד.

נתרן (סודיום), הוא רכיב חשוב בשמירה על מאזן תקין של נוזלי הגוף. במוצרי הבישול, הנתרן מהווה אחד ממרכיבי מלח השולחן. מחקרים הוכיחו כי תפריט עשיר בנתרן מעלה את לחץ הדם, ומעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

נתרן עלול להימצא בין היתר באבקות (מונוסודיום גלוטמט), בחטיפים ובמוצרים קפואים תעשייתיים. שימו לב שלרוב ניתן למצוא את אותם המוצרים בחלופה דלת נתרן .

סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף האדם, והוא האחראי בין היתר על תפקודן וחוזקן של השיניים והעצמות.

סידן ניתן למצוא ב- מוצרי חלב כמו יוגורט וגבינות, פולי סויה, ברוקולי, תרד ועוד.

פרו – למען, ביוטיקה – חיים. הכוונה היא לתוספת חיידקים "ידידותיים" (כלומר בלתי מזיקים) למזון. חיידקים אלה למעשה תורמים לאיזון אוכלוסיית החיידקים הכללית במעיים שלנו (המכונה "פלורה"). צריכה יומית של פרוביוטיקה מאפשרת פעולת עיכול טובה יותר, לרבות: הקלה על עצירות, מניעת אי נוחות בבטן, מניעת הצטברות גזים ועוד.

חידקים פרוביוטיים נוצרים באופן טבעי במאכלים מותססים כמו למשל חמוצים או מיסו וכן מוספים למגוון מוצרי חלכ למשל גבינות ויוגורט.

 

שומן טרנס הוא שומן צמחי שעובר תהליך כימי תעשייתי אשר הופך אותו לשומן מוקשה או מוקשה חלקית. מחד, מדובר ברכיב שנועד לאפשר למוצרי מזון רבים חיי מדף ארוכים. מאידך – הוא אינו חיוני לבריאות, ואף עלול להזיק ולהעלות את הסיכון למחלות לב, לסוכרת ולסתימת העורקים.

נמצא לעיתים: בצקים מוכנים, קרואסונים, בורקסים, פיצות עוגיות ומאפים נוספים. המלצת ארגוני הבריאות היא להימנע מצריכת מוצרים המכילים תכולת שומן טראנס העולה על 0.5 מ"ג למאה גרם מוצר.

לעוד טיפים על תזונה נכונה ואורח חיים בריא היכנסו למתחם >>

למידע נוסף על פלא היוגורט >>

למעבר לאתר דנונה >>