אז כן, מסתבר שיש סוכר כמעט בכל מקום - אפילו בחלב. כדי לעשות קצת סדר אספנו עבורכם כמה עובדות חשובות שיעזרו לכם לצרוך מוצרי חלב בצורה מאוזנת:

1. לקטוז הוא הסוכר הטבעי שבחלב, והוא זה שמעניק לחלב את טעמו המתקתק.למה לקטוז? השם מורכב מהמילה  הלטינית לחלב – 'לקה', ומסיומת 'טוז' – שהיא סיומת של מולקולות סוכר רבות (כמו פרוקטוז, גלוקוז וגלקטוז). 

2. לקטוז מצוי בחלב של כל היונקים בטבע, מה שאומר שניתן למצוא אותו בחלב פרה, בחלב עזים, וכן – גם בחלב אם (ואפילו ברמות גבוהות).

3. כשאומרים לנו 'פחמימות פשוטות' אנחנו אוטומטית חושבים על לחמנייה, אבל האמת היא שגם הלקטוז שייך לקבוצת הפחמימות הפשוטות, ומספק אנרגיה של 4 קלוריות לגרם.

אוכלת יוגורט (צילום: By Imcsike, shutterstock)
צילום: By Imcsike, shutterstock

 4. הלקטוז הוא דו סוכר, מה שאומר שבתהליך העיכול הוא מתפרק לשני חד סוכרים פשוטים. אז בואו נכיר גם אותם: הגלוקוז (שאתם בטוח מכירים, הסוכר הנפוץ בטבע) וחברו המפורסם פחות - הגלקטוז.

5.הברזתם משיעורי כימיה ואתם לא יודעים איך לפרק את הלקטוז? אל דאגה, יש אנזים חביב שעושה את העבודה בשבילנו, והוא נקרא לקטאז. תודו לו בהזדמנות, כי הוא זה שמבטיח את ספיגת הסוכרים אל תוך הגוף.

6.אז מה קורה אם האנזים הזה חסר, או שיש מעט מדי ממנו? זה למעשה המצב שמכונה אי סבילות לקטוז, או בשמו המוכר – "רגישות ללקטוז".במצב כזה, הגוף מנסה לפרק בעצמו את סוכר החלב וזה עלול להתבטא בתחושת נפיחות וכאבי בטן.

7.רגע, רגע - אל תתבלבלו עם אלרגיה לחלב: אלרגיה כזו היא כמעט ברוב הגורף של המקרים אלרגיה לחלבון חלב, היא לרוב מסוכנת, ואין לה קשר ללקטוז.

ילדה שותה חלב (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

8.כמות גבוהה של לקטוז נמצאת במוצרי חלב ניגר, וגם בגבינות רכות וביוגורטים. בחמאה ובגבינות קשות אחוז הלקטוז יורד משמעותית (ולכן ישנם גם רגישים ללקטוז שיכולים לאכול אותן).

9. לקטוז הוא ממש לא המרכיב התזונתי היחיד בחלב. בין היתר, הוא מגיע עם עוד רכיבי תזונה חיוניים לגוף, כמו חלבון מלא ואיכותי, ויטמינים ומינרלים.

10.אז איך יודעים כמה סוכר יש במוצרי החלב? פשוט מביטים בתווית ומחפשים את כפיות הסוכר במוצר. בתחתית הטבלה תחכה לכם כוכבית שתפרט בדיוק כמה מן הסוכר מקורוו בלקטוז וכמה סוכר מוסף.

המידע בכתבה מובא על ידי מירי חדד, תזונאית קלינית