כשלפני עשור, הטבעונות החלה לתפוס תאוצה, אף אחד לא האמין שהיא תגדל מטרנד למגמה עולמית שלא נראה שהולכת להיעלם . אחרי הטבעונות נכנסו למודעות הציבורית דרכי אכילה (או יותר נכון הימנעות ממאכלים) מסוגים נוספים. למעשה, דומה שהיום אין בסביבה של מישהו מאיתנו לפחות אדם אחד שאינו צורך מוצרים מן החי או גלוטן, קטוגני, מישהו שבחר בתזונת פלאו ולאחרונה גם החלו להופיע אוהדי פיבעונות - טרנד אכילה חדש נטול מוצרי חלב, גלוטן וסוכר.

ישנה גם מגמה נוספת, עליה לא מדברים הרבה ומן הראוי להתייחס אליה. מאז 2019 חלה תפנית מעניינת של נטישת הטבעונות וחזרה לצריכת מוצרים מהחי. לא מעט מפורסמים חשפו כי חזרו לאכול מוצרים מן החי, כל אחד וסיבותיו הוא. אחד המוכרים יותר שהזעיר את הרשתות ביתר שאת היה טים שיף, אלוף העולם בפארקור, שהדהים את מעריציו כאשר התוודה בסרטון קורע לב על כך שחזר לצרוך מוצרים מן החי בגלל בעיות בריאותיות, שלדבריו גרמה התזונה הטבעונית. והוא לא לבד. רבים אחרים עשו זאת לפניו ואחריו.

כפי שפורסם על ידי מכון דוידסון, היתרונות של התזונה הצמחית רבים, בין היתר לסביבה, לקיימות ולבעלי החיים, אבל הימנעות מלאה מבשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב מגיעה עם סט אתגרים משלה. ההבנה הזו גרמה לאחרונה לכמה סלבריטאים שהיו בעבר בעלי פרופיל טבעוני מובהק, לשנות את הגישה, לוותר על המגבלות המחמירות ולעבור לתזונה מתונה יותר.

״יש היום מגמה של הפחתה בצריכת בשר בגלל מודעות לקיימות״, אומרת רותי אבירי, דיאטנית קלינית. ״וזה הולך יד ביד עם התזונה הים תיכונית האופנתית, שבה ממליצים לצרוך רק כ-300 גרם בשר בשבוע. כאשר בודקים מדוע אדם כזה או אחר זונח את הטבעונית וחוזר לאכול מוצרים מן החי, חשוב גם לבחון מה היו הסיבות שבגללן הוא הפך לטבעוני. האם זה בגלל אידיאולוגיה, בשל מצב בריאותי או בגין קיימות. בכל מקרה אני לא מאמינה שמי שהיה טבעוני - יחזור להיות קרניבור. אני חושבת שהמגמה היום היא שאנשים לא רוצים יותר לבחור הגדרות כמו 'טבעוני' או 'קרניבורי', אלא מעדיפים לא להגדיר את עצמם בשום צורה מכיוון שבשורה התחתונה זה רק עניין של סמנטיקה״.

הנה כמה מהמפורסמים שעשו את השינוי וסיפרו עליו:

  1. מלי סיירוס

    במשך שנים, כוכבת הפופ מיילי סיירוס הייתה בין הטבעונים הקולניים ביותר בעולם אלא שאז, ב-2020, היא שיתפה בפודקאסט של ג'ו רוגן שהחלה להוסיף דגים לתזונה שלה, זאת תוך ציון דאגות בריאותיות. "הייתי טבעונית הרבה מאוד זמן, ונאלצתי להכניס לחיי דגים ואומגות כי המוח שלי לא תפקד כמו שצריך", כך אמרה והוסיפה כי הרגישה שהייתה בתת תזונה כאשר הייתה טבעונית. בראיון לתוכנית הרדיו The Edge סיפרה שזו לא הייתה החלטה קלה "אני חושב שכשאתה הופך לפנים של משהו, זה מפעיל הרבה לחץ ואם הייתי מצליחה, הייתי חיה גם כ-110 אחוז טבעוני, אבל לצערי לא הגעתי לזה״.



    לדברי רותי אבירי, ״לא משנה איזו תזונה בוחרים, ברגע שהיא לא מספקת את כל הנוטריינטים (יסודות ותרכובות כימיים החיוניים לחיים ולגדילה של יצורים חיים) - תיווצר בעיה, לכן חשוב לדעת לעשות השלמות בהתאם. חולשה ועייפות יכולים לנבוע מהרבה סיבות, בין היתר גם מחוסר איזון בתזונה אבל קשה לשים אצבע על סיבה אחת בלבד או לקשר אותה דווקא לתזונה".
  2. אן האת׳ווי

    כוכבת Les Miserables ו״השטן לובשת פראדה״ אומרת שהיא עסקה בטבעונות לאורך הקריירה שלה, לעתים קרובות כהכנה לתפקידים גדולים. אבל בזמן שהתכוננה לסרט Interstellar - שצולם באיסלנד - היא הבחינה בירידה בכמות האנרגיה. בעקבות כך חזרה לאכול סלמון וכבר אחרי הפעם הראשונה הרגישה טוב יותר וציינה ״המוח שלי הרגיש כמו מחשב שעבר אתחול מחדש". בימים אלה, האת'וויי אוכלת דגים, מוצרי חלב ועופות, אך רק כשהיא מרגישה שהגוף שלה זקוק לזה.



    ״בדרך כלל לוקח זמן עד שחוסרים בתזונה גורמים להרגשה פיזית רעה, אלא אם כן כמות האוכל קטנה וזה יוצר חולשה בגלל שסך האנרגיה היומי קטן״, מסבירה אבירי. ״חשוב גם לזכור שתחושות פיזיולוגיות יכולות להיווצר מסיבות פסיכולוגיות, כי אם אדם לא לגמרי מאמין למה שהוא עושה, הוא עלול למצוא את עצמו מרגיש דברים שלא בהכרח קשורים לגוף שלו, אלא יותר לנפש״.
  3. סמואל ג׳קסון

    כשסמואל ל. ג'קסון ירד בצורה דרמטית במשקל, היא בישר למעריציו כי בחר להיצמד לתזונה ״טבעונית חדשה״. זה היה ב-2014. אחרי שזה השפיע בצורה ניכרת עוד יותר על המראה החיצוני וכמעט גרם לפיטוריו מתפריט של טרזן, הוא הסביר בתוכנית הרדיו האמריקאית "מועדון ארוחת הבוקר" כי הפסיק עם הטבעונות וחזר לצרוך חלבונים מהחיים אבל בצורה מבוקרת. ארוחות עם חלבונים מהחי פעמיים-שלוש בשבוע ושאר הימים מזון צמחוני.



    ״לא משנה באיזו דרך משנים את התזונה חשוב להיות עם יד על הדופק ולעשות בדיקות רפואיות ובמידה וישנם חוסרים - חשוב לקחת תוספים״, מסבירה רותי אבירי. ״השינויים כאמור לא מתחילים מיד אלא נוצרים עם הזמן ולכן חשוב להיות במעקב כדי לתפוס אותם בזמן״.
  4. אלן דג׳נרס

    מנחת הטלוויזיה והקומיקאית אלן דג'נרס הפכה לטבעונית ב-2008, לאחר שצפתה בסרט התיעודי לזכויות בעלי חיים Earthlings. אבל ב-2018, היא שיתפה במהלך הספיישל שלה בנטפליקס, Relatable, שהיא אוכלת בשר מעת לעת. "הייתי בריאה יותר ממה שהייתי אי פעם, אהבתי להיות טבעונית", הסבירה. "אבל בשנה-שנתיים האחרונות ללא סיבה אמיתית, התחלתי לאכול חתיכת דג מדי פעם". הכוכבת הוסיפה שהיא פתוחה גם למוצרים אחרים מהחי, אם כי היא עדיין מתרחקת מלצרוך מוצרים מהחי הגדלים בחוות גידול. "אני מעדיפה ביצים של תרנגולות מאושרות שאני מכירה כי הן מסתובבות בחצר האחורית של מכר שלי״.



    ״היום אנחנו מודעים לכך שיש הרבה יותר אופציות מאשר רק 'טבעוני' או 'קרניבורי', אומרת רותי אבירי ״והרבה יותר קל למצוא את עצמך על המנעד הרחב של אפשרויות מאשר לבחור באחת מהאפשרויות הקיצון שמשייכים אותך לאחת הקבוצות. בעיניי הכי חשוב לא להיכנע לכותרות או למוסכמות, אלא להבין ולקבל את גמישות החיים ולבחור את מה שהכי נכון״.

  5. זואי דשנל

    בשנת 2011, כוכבת "ניו גירל", זואי דשנל, שיתפה את המגזין Health בנוגע להפסקת התזונה הטבעונית שלה. "יש לי הרבה רגישויות למזון - אני לא יכולה לאכול חיטה או סויה והיה מאוד קשה לאכול ולקבל מספיק קלוריות", אמרה. מאוחר יותר באותה שנה, היא שיתפה את ניו יורק מגזין שהיא שברה את רצף הטבעונות שלה בזמן שסעדה במסעדת סושי. "בשלב מסוים, אתה פשוט צריך ללכת עם הגוף שלך״, היא נימקה.

    לדברי רותי אבירי, ״ישנן דרכים רבות להשלים את כמות החלבון הדרושה לגוף מן הצומח במידה וצורכים טופו, קטניות או סייטן. יש אפילו ספורטאים טבעונית שמצליחים לצרוך בצורה כזו מספיק חלבון. כשישנו צורך בכמויות גדולות של חלבון, או כשישנן מגבלות הקשורות לרגישויות זה יהיה קצת יותר קשה אבל עדיין אפשרי״.