זה לא חדש שלא כדאי להפריז באכילת מוצרי מזון מתוקים - צריכה מוגברת של סוכרים מעובדים עלולה לגרום לעלייה ברמות הטריגליצרידים בדם, להגברת הסיכון לטרשת עורקים, לפגיעה בתגובת הגלוקוז-אינסולין, להשמנת יתר ועוד. אבל יש לנו חדשות הטובות: עדיין אפשר ליהנות ממוצרי מזון מתוקים, אם יודעים לבחור אותם בקפידה. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על סוכר.

 1. מהן השפעות הסוכר על הגוף?

הסוכר הלבן המעובד ("סוכר מוסף") הוא פחמימה המורכבת משתי מולקולות – גלוקוז ופרוקטוז. באופן לא מפתיע, מעבר לכך שהוא מספק אנרגיה, לא רק שהוא חסר כל ערך תזונתי, בצריכה מוגברת הוא עלול לפגוע בבריאות ולהגביר את הסיכון למגוון מחלות כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת ואפילו סוגים מסוימים של סרטן.

 2. מה מעלה את רמות הסוכר בדם?

ככל שהמזונות מעובדים יותר ומבוססים על קמח לבן וסוכר לבן עם מיעוט בסיבים תזונתיים, כך הם עלולים לגרום לעלייה מהירה יותר של רמות הסוכר בדם, וכך גם לירידה מהירה שלהן, מה שבסופו של דבר עלול להגביר את תחושת הרעב.

 3. האם הסוכר "ממכר"?

אם קשה לכם להסתפק בקוביית שוקולד אחת, יש לכך סיבה מאוד ברורה - הסוכר שבה פועל על המוח וגורם לו להפריש חומר בשם "דופמין". דופמין הוא מוליך עצבי והוא גורם לתחושה של הנאה במרכז התגמול במוח, מה שבאופן טבעי גורם לנו לרצות ממנו עוד ועוד. כיום אנו יודעים, כי בקרב אנשים מסוימים צריכה מוגברת של סוכרים מוספים, עלולה לגרום לשינויים במרכז התגמול ואלה אף עלולים להוביל להתמכרות.

שוקולד חלב (צילום: shutterstock By Brian A Jackson)
קשה להסתפק בקוביית שוקולד אחת | צילום: shutterstock By Brian A Jackson

 4. האם סוכר חום בריא יותר מסוכר לבן?

ובכן, לא ממש. בדומה לסוכר הלבן, גם הסוכר החום עלול לגרום, בצריכת יתר, למגוון מחלות ולהשמנת יתר. היתרון היחיד שלו נובע מכך שהוא עובר פחות תהליכי עיבוד ולכן ל-100 גר' הוא מכיל רמות מעט יותר גבוהות של מינרלים מסוימים.

 5. איזה סוכר דווקא כן כדאי לצרוך?

לעומת הסוכר הלבן המעובד, מזונות שלמים כגון פירות, מכילים סוכרים בצורתם הטבעית. כלומר הם מלווים גם ברכיבים תזונתיים חשובים אחרים, כגון סיבים תזונתיים הממתנים את קצב ספיגת הפחמימות לדם ותורמים לתחושת שובע יחד עם ויטמינים, מירלים ונוגדי חמצון. התמרים למשל יכולים לתת מענה טבעי ובריא לתשוקה שלנו למתוק.  מה שמיוחד בתמרים הוא העובדה שהם זמינים ויכולים להישמר במקרר למשך שבועות. התמרים גם עשירים מאד במינרלים כמו אשלגן ומגנזיום ובנוגדי חמצון (פוליפנולים) והם תורמים לבריאות מערכת העיכול. לכן בהחלט כדאי לשלב אותם בתפריט כמענה טבעי לתשוקה למתוק ובכלל כמקור אנרגיה.

תמרים (צילום: באדיבות מועצת הצמחים)
התמר יכול לשמש כמתוק מושלם | צילום: באדיבות מועצת הצמחים

 6. ומה לגבי מוצרי מזון מתוקים וילדים?

חשוב לעודד ילדים לבסס את התזונה בעיקר על מזונות בריאים. מאידך לא נכון למנוע מהם לחלוטין מאכלים מתוקים, בעיקר מאחר שמדובר במוצרים זמינים ונפוצים שמניעת צריכתם עלולה לגרום דווקא לתחושות תסכול ואף לאכילה בסתר. אז מה עושים? כמו בכל דבר בחיים, חשוב להפעיל שיקול דעת ובעיקר לנסות להציע לקטנים, מאכלים מתוקים שיש להם ערך תזונתי גבוה. גם במקרה הזה, התמר יכול לשמש כמתוק מושלם. ילדים שיתרגלו לאכול אותו ירוויחו את כל הטוב שיש לו להציע, וזה כאמור – הרבה מעבר למתוק. אגב, דוגמה אישית של ההורה היא מתכון מצוין ללמידה. אכלו בעצמכם תמר אחד או שניים בכל יום. כך גם תשפרו את הרגלי האכילה של הילדים וגם תרוויחו בעצמכם משהו טוב על הדרך.