בסלט, בחביתה ואפילו בעוגות: שמן הזית תופס כיום מקום מכובד ביותר במטבח הישראלי, ואם גם אתם נוהגים לשלב אותו באופן קבוע בתפריט, אין ספק שאתם כבר עושים משהו טוב למען הבריאות שלכם. ארגוני הבריאות בארץ ובעולם ממליצים על צריכה יומיומית של שמן זית איכותי, כחלק מתזונה ים תיכונית בריאה והמלצה זו מבוססת על כמה יתרונות מובהקים בצריכת שמן מסוג זה. מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית לענף הזית במועצת הצמחים מפרטת את העיקריים שבהם.

מסייע להפחית את רמות הכולסטרול בדם

שמן הזית מכיל חומצות שומן חד-בלתי-רוויות - בעיקר חומצה אולאית. מחקרים מדעיים מוכיחים את יתרונותיה של החומצה האולאית באיזון רמות הכולסטרול בדם. כלומר, צריכה קבועה של שמן זית מאפשרת הפחתת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) והעלאת רמות הכולסטרול "הטוב" – HDL וכידוע, עודף LDL , במיוחד כשהוא מחומצן, אינו רצוי שכן הוא עלול להאיץ את תהליך טרשת העורקים ולהוביל למחלות לב וכלי דם.

תורם לשיפור בריאות כלי הדם והלב

שמן הזית הוכח כמפחית סיכון לחמצון של שומנים בזרם הדם. בכך הוא למעשה מצמצם את הסיכון למחלות לב וכלי דם. ההגנה על ה-LDL (הכולסטרול "הרע") מפני תהליכי חמצון היא תועלת חשובה ביותר של שמן הזית והפוליפנולים שבו - מעין חיילים טובים, הפועלים כנוגדי חמצון. תועלת זו אף אושרה לסימון על גבי המוצר על-ידי רשות המזון הבכירה באירופה – EFSA. גם ה-FDA קבע: 1.5 כפות שמן זית מדי יום (כ-20 גר') הנצרכות במקום שומנים רוויים, ומבלי להעלות את צריכת הקלוריות היומית, עשויות לסייע בהפחתת הסיכון למחלת לב כלילית.

מחקרים שנערכו לאחרונה מראים ששמן הזית ומרכיביו, כגון החומצה האולאית, תורמים להפחתת רמות לחץ הדם. חוקרים מאמינים שהחומצה האולאית נספגת לתוך הגוף, מגיעה אל תוך קרומי התאים, משנה דפוסי העברת אותות ברמת קרום התא ועל ידי כך מפחיתה את לחץ הדם. בנוסף,  נראה כי אחדים מן הפוליפנולים המצויים בשמן הזית מסייעים במיוחד לפיקוח על טסיות הדם ולמניעת הצמדות יתר שלהן וקרישיות יתר של הדם.

מעוניינים להזמין שמן זית ישירות מהמגדלים? לחצו כאן>>

תורם להפחתת הסיכון לסרטן

מחקרים תצפיתיים מצביעים על כך שבארצות כמו יוון למשל, בהן שולטת התזונה הים תיכונית ושמן הזית הוא מקור השומן העיקרי, שכיחות הסרטן נמוכה יותר בהשוואה לארצות כמו צפון אירופה וצפון אמריקה. בחלק מהמחקרים נמצא שצריכת חומצה אולאית ושמן זית היו קשורות להפחתה בסיכון לסוגי סרטן שונים, וזאת לעומת דפוסי תזונה העשירים בחומצה לינולאית המצויה בשמנים צמחיים כגון שמן סויה, או בחומצות שומן רוויות הנמצאות במרגרינות, בשומנים מוקשים ובחמאה. ייתכן כי ההסבר לכך נובע מהעובדה שהסינרגיה בין כלל מרכיביו של שמן זית כתית מעוררת טווח נרחב של תגובות תאיות העשויות למלא תפקיד במניעת סרטן.

סלט ירקות עם שמן זית (צילום: By Dafna A.meron)
התזונה הים תיכונית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן | צילום: By Dafna A.meron

תורם להפחתת הסיכון לסוכרת

מחקרים מצביעים על קשר בין צריכת תזונה ים-תיכונית לבין שכיחות נמוכה יותר של סוכרת. במחקרי התערבות נמצא, הן בקרב נבדקים בריאים והן בקרב נבדקים הלוקים בסוכרת מסוג 2, שיפור בחילוף החומרים של הגלוקוז בעקבות תזונה ים-תיכונית העשירה בשמן זית. אינסולין הוא ההורמון האחראי על הכנסת הסוכר לתאים ובכך תורם לוויסות רמות הסוכר בדם. פגיעה ברגישות הגוף לאינסולין גורמת לעליה ברמות הסוכר בדם ולהגברת הסיכון לסוכרת. ממחקרים עולה כי הרגישות לאינסולין מושפעת גם מהרכב השומן בתפריט. בעוד צריכת חומצות שומן רוויות מפחיתה את הרגישות לאינסולין, צריכת חומצות שומן חד-בלתי-רוויות, בהן עשיר שמן הזית, משפרת אותה.

תורם לתחושת שובע

מחקרים שנערכו בארצות הים התיכון, בהן אנשים הצורכים תזונה ים-תיכונית, צורכים כמויות משמעותיות של שמן זית, מצביעים על קשר אפשרי בין תזונה העשירה בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות לבין שיעורים נמוכים יותר של השמנת יתר. בחלק מן המחקרים נמצא קשר בין תזונה ים-תיכונית לבין הפחתה בשעורי ההשמנה הבטנית - המסוכנת יותר.

בנוסף לכך, נמצאה השפעה מיטיבה של שמן הזית על תחושת השובע. כך למשל, דיאטות הרזיה מוגבלות בקלוריות, שהכילו שומן שמקורו בשמן זית, היוו חלופות יעילות לדיאטות דלות שומן, מבחינת הפחתת המשקל ההתחלתית והשמירה עליו לאורך זמן. דיאטות אלה היו טעימות יותר והן אפשרו היענות טובה יותר להנחיות התזונה.

תורם לתפקוד המוח

האם שמן הזית אכן משפר את התפקוד הקוגניטיבי שלנו? ובכן, תפקוד קוגניטיבי משופר הוא מאפיין מוכר של תזונה ים-תיכונית ויתכן מאוד שלצריכת שמן הזית, העשיר בפוליפנולים (פיטוכימיקלים בעלי תכונות נוגדות חמצון), יש השפעה גם בנושא זה.

הדמיית מוח (צילום: Life science of anatomy, Shutterstock)
משפר את התפקוד הקוגניטיבי | צילום: Life science of anatomy, Shutterstock

תורם לבריאות העצם

צריכת שמן זית עשויה לתרום גם לבריאות העצם. במחקרים שנערכו בבעלי-חיים נמצא קשר בין צריכת שמן זית לבין צפיפות העצם ולחוזקה. במחקרים נוספים נמצא כי פוליפנולים המצויים בשמן הזית יכולים לסייע בהגברת ייצור העצם.

למה חשוב לקנות רק שמן זית ישראלי עם תו האיכות?

שמן זית איכותי הוא מזון בריאות ראשון במעלה אבל לעיתים הוא גם יכול לכלול שמנים אחרים ואפילו להיות פסול למאכל. זהר כרם, פרופ' למדעי המזון באוניברסיטה העברית, מסביר איך מבדילים בין שמן זית איכותי לבין שמן זית מזויף או שמן באיכות ירודה: "כדי לוודא שרוכשים שמן זית איכותי ובריא, חשוב לרכוש רק שמן זית ישראלי בעל תו איכות, שנמצא בפיקוח ענף הזית ב'מועצת הצמחים'. תו זה למעשה מבטיח שמדובר בשמן זית מזיתים שגדלו אך ורק בישראל. שמני הזית של מועדון תו האיכות עוברים תהליך בקרת איכות מוקפד, במהלכו נערך תיעוד שלם של כל תהליך הייצור. בנוסף, נלקחות משמני הזית דגימות לבדיקות מעבדה. בדיקות אלה בוחנות את הרכב חומצות השומן, דרגת החמצון של השמן ועוד. תו האיכות גם מבטיח שהשמן עבר מבחני טעימה על פי כללי ארגון הזית העולמי (IOC), המבטיחים את איכותו. כן נערכות בדיקות קפדניות לאישור המקור שבזכותן ניתן לאשר שאכן מדובר בשמן זית כתית מעולה ישראלי ולא מארצות אחרות".

לדברי פרופ' כרם, בדיקות אלה חיוניות בעיקר לנוכח העובדה שבארץ ובעולם מאותרים מידי שנה שמנים מזויפים שמכילים שמני זית נחותים, שמנים מסוג אחר (כמו סויה) ובמקרים קיצוניים אפילו נפט! "יצרני השמן מקבלים את תו האיכות עבור כמות מוגדרת של שמן ולזמן ידוע ומוגבל מראש, כשתהליכי הבקרה המוקפדים נמשכים ומתחדשים, מה שמבטיח את טריותו של השמן. וכידוע, ככל שזמן המדף של השמן קצר יותר כך ניתן ליהנות יותר מסגולותיו הבריאותיות".

שמן זית (צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR)
ליהנות משמן זית טרי ואיכותי | צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR

כל כללי הבקרה הקפדניים במסגרת תו האיכות מאפשרים לצרכן ליהנות משמן זית טרי ואיכותי ביותר – עובדה שבזכותה הוא יכול ליהנות מכל יתרונותיו המדוברים של השמן. "בניגוד לסברה הרווחת, שמן זית איכותי מתאים גם לבישול ולטיגון, הוא אפילו מצוין לאפיית מאפים כמו עוגות ועוגיות ומומלץ מאוד לשלב אותו באופן קבוע בתפריט היומי", מציינת מור-אופיר לסיכום.