תקופת בחינות היא פרק זמן מאוד מלחיץ ומכריע בחיינו. נכון - חשוב ללמוד היטב את החומר כדי למקסם את תוצאות המבחן, אך לא פחות חשוב להקפיד על שינה, פעילות גופנית ואכילה נכונה. מסתבר שדווקא בתקופה הזו, לא תמיד נוהגים להקפיד על אכילה בריאה ומסודרת. ריכזנו לכם כמה כללים חשובים שרק יעזרו לכם להצליח יותר.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אכילה חברתית

אפשר לחלק את הנבחנים לשני סוגים: אלה שיורדים במשקל, כיוון שהם שוכחים לאכול בגלל הסטרס והלחץ, ואלה שעולים במשקל - במהלך תקופת הבחינות הם לא מפסיקים לנשנש, לרוב כדי לברוח מחומר הלימוד וכנראה כתוצאה מהלחץ סביב הבחינות. ענבל בלוג, דיאטנית קלינית מנהלת ודיאטנית של המכון הבריאטרי מחוז השרון מכבי שירותי בריאות, מציינת שחלק מהנבחנים חוטא ב'אכילה חברתית' - קבוצת אנשים לומדים יחד, אף אחד לא מרים את הכפפה ומבשל, והם בעיקר ניזונים ממזון תעשייתי מהיר ומעובד. וגם מזמינים אוכל, לא אוכלים ארוחות מסודרות ונוהגים לנשנש חטיפים לאורך כל היום.

"להם אציע להתארגן עם האוכל מראש, לבשל לכל השבוע ולהקפיא, או שכל אחד מהמשתתפים יכין תבשיל אחד לכולם לפי התור. צריך לנסות לייצר בלוח הזמנים של הלמידה גם לוח זמנים של אכילה. במקום לשים חטיפים לנשנוש, אפשר להביא לשולחן מזונות בריאים כמו חיתוכי ירקות: מלפפונים, פלפלים, גזר גמדי, עגבניות שרי ועוד. לאלו ששוכחים לאכול, ההמלצה היא להחליט מראש על הפסקות אוכל ואפילו אפשר לכוון את השעון המעורר שיזכיר להם לאכול, כי הגוף זקוק לאנרגיה גם בזמן הלמידה ולא רק לפני הבחינה".

פחמימות מורכבות ישמרו על הריכוז

קבוצת המזונות שתתן לנו אנרגיה היא הפחמימות. היות ומרבית הבחינות ארוכות, יש צורך בפחמימה מורכבת שתתפרק יחסית לאט ותיתן אנרגיה לאורך זמן. "פחמימה פשוטה תקפיץ את האנרגיה, תעלה את רמות הסוכר מהר אך גם תוריד אותם מהר, ואז נרגיש תשישות. השאיפה היא לעלייה מתונה וירידה מתונה של אנרגיה, שמתקבלת באכילה של פחמימות מורכבות עם סיבים תזונתיים", אומרת בלוג ונותנת כדוגמא לחם מלא עם ממרח גבינה, ביצה, סלט ושתי פרוסות לחם מלא, דייסת שיבולת שועל עם מעט חלב ובננה, דגנים מלאים עם יוגורט ומוזלי.

ספגטי עם רוטב עגבניות (צילום: Elenathewise, Istock)
פחמימה פשוטה תקפיץ את האנרגיה אבל גם תוריד מהר את רמות הסוכר | צילום: Elenathewise, Istock

עוד ב-mako בריאות:
>> מיתוס הסקס: יש לו רגליים גדולות? זה לא אומר כלום
>> מגרד לכם שם למטה? מדריך הפטריות השלם
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות

אל תגיעו למבחן על בטן ריקה

בלוג מציינת כי חלק מהאנשים נמנעים מלאכול לפני הבחינה. ישנם אנשים שדילוג על ארוחת בוקר הוא חלק מהרגלי האכילה שלהם. בנוסף, ההתרגשות והסטרס מובילים לדיכוי התיאבון - אך המוח זקוק לאנרגיה, והיא מאוד משמעותית לתפקוד וריכוז במהלך הבחינה. "אפשר לאכול מעט, כמו פרוסת לחם בודדת, יוגורט עם בננה או חלב עם קורנפלקס, אך בשום פנים ואופן לא להגיע למבחן על בטן ריקה, ללא שום מאגרי אנרגיה, בעיקר אם מדובר בבחינה שמתקיימת בבוקר. אחרי שעות הלילה בהן צמנו, נוצר פרק זמן ממושך שהמוח לא קיבל אנרגיה, והוא צריך להתאמץ יותר במהלך הבחינה. לכן חשוב להקפיד על אכילה, גם אם היא מעטה".

מצד שני, אל תיבחנו על קיבה עמוסה

כשמדובר בבחינה שמתקיימת באמצע היום, לאחר ארוחת צהריים, כדאי להיזהר מלאכול ארוחה גדולה וכבדה מדי, שתגיע אחריה נפילת אנרגיה ותשוקה לשנ"צ. בלוג ממליצה על אכילת מזון מבושל עם מרכיב חלבוני כמו חזה עוף, ופחמימה מורכבת כמו אורז מלא בתוספת ירקות, או קטנייה ופחמימה כמו מג'דרה וירקות. "מה שמתאים לכל אחד ואחת על סמך ההיכרות האישית שלהם עם גופם וההשפעות של מזונות שונים על העיכול שלהם. רצוי להקפיד על מזונות בעלי אחוזי שומן נמוכים כדי לא לסבול מכבדות שנוצרת כשמולקולות שומן מתפרקות בגוף. גם הכמויות משמעותיות כי אנשים שיאכלו יתר על המידה יהיו תשושים".  

בחינה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכי חשוב: אל תרשרשו עם עטיפת החטיף שלכם באמצע בחינה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הקפידו על שתיית מים

חשוב לשתות מים כל הזמן, גם בתקופת הלמידה למבחנים וגם במהלך הבחינה. מצבי התייבשות יכולים לגרום לכאבי ראש, חוסר ריכוז, עייפות ועוד. "חלק מהאנשים נוטים לא לשתות בגלל הנטייה שלהם להתפנות. חשוב לא לשתות יתר על המידה אך עדיין להקפיד לשתות אפילו מעט. לגבי קפה, הוא אמנם גורם לערנות, אך זהו עניין אישי מתי זה משפיע, ועד כמה. מחקרים מראים שקפה משתן, אך אם שותים עד 300 מ"ל קפאין, זה לא אמור לגרום להשתנה מוגברת. גם כאן כדאי לפעול על פי מה שאתם מכירים ויודעים שטוב ונכון לכם. זה לא הזמן להתנסות בדברים חדשים לפני הבחינה".  

לאכול או לא לאכול באמצע בחינה?

יש אנשים שאכילה באמצע מבחן תוציא אותם מריכוז ויש שייצאו מריכוז בגלל שאנשים אחרים מכרסמים משהו לידם. "אם מחליטים לאכול, חשוב שאלו יהיו מזונות שלא מרעישים. אפשר לנשנש חטיף אנרגיה או פירות יבשים. כי לעיתים באמצע בחינה יש צורך בקפיצה מיידית של אנרגיה, ומזונות אלו עונים על הצורך הזה".

>> בחנו את עצמכם: עד כמה אתם מבינים בתזונה?