תקופת הינקות, הילדות וההתבגרות מתאפיינת בגדילה, בהתפתחות וברכישת הרגלים לחיים. הקפדה על תזונה נכונה בשנים מעצבות אלו, חיונית לגדילה ולהתפתחות התקינה של הילדים.

אבות המזון - חלבונים, פחמימות ושומנים יחד עם ויטמינים ומינרלים - הם המרכיבים שאימהות ואבות צריכים לשים על שולחן האוכל. בעזרת שני ארד, דיאטנית בחברת שטראוס, בדקנו מהם הדברים שאי אפשר לוותר עליהם:

ביצים כמקור איכותי לחלבון – החלבון משמש לבניית כל תאי הגוף, ביניהם השרירים, הרקמות והאיברים הפנימיים. לכן, חשוב לאכול בילדות ובהתבגרות בכל יום ביצה, ולשכנע את הילדים להימנע מבחירה בין החלמון לחלבון, כדי לא לוותר על אף אחד מיתרונותיה הבריאותיים.

ויטמינים – הוויטמינים חיוניים לקיום רוב פעולות הגוף. בירקות ופירות כתומים, כמו גזר, דלעת ובטטה, יש ויטמין A, אשר מועיל לראייה. ויטמין C הוא נוגד חמצון וחיוני לשמירה על המערכות החיסוניות, ונמצא, למשל, במיץ תפוזים סחוט טרי ובפלפל אדום. תפקידו העיקרי של ויטמין D הוא בבניית העצמות והשיניים, והוא מסייע לספיגת הסידן במעיים.  

חומצת שומן אומגה 3 - אומגה 3 מסייעת להקלה של בעיות קשב וריכוז אצל ילדים, ותורמת לפעילות אנטי דלקתית. היא נמצאת בעיקר בדגים, ולכן מומלץ למשל, לילדים, לאכול טונה.

תינוק שותה מיץ תפוזים (צילום: PHENPHAYOM, Shutterstock)
מיץ תפוזים מלא בכל טוב | צילום: PHENPHAYOM, Shutterstock

חלב מועשר, יוגורט וגבינות לסוגיהן הם מקור חשוב לסידן. חלב מועשר הוא מקור חשוב לסידן. הוא מכיל פי שתיים סידן מחלב רגיל, וכשליש מצריכת הסידן היומית המומלצת לילדים בגילאי 9-18. 

הסידן חיוני לחיזוק השיניים והעצמות של הילדים, אשר התפתחותם מסתיימת בדרך כלל עד גיל 18. מכיוון שילדים נמצאים כל הזמן בתהליך גדילה, הם צריכים לצרוך כמות גדולה יותר ביום של סידן מאשר מבוגר. בנוסף, ויטמין D מסייע בספיגת הסידן, ולכן נמצא בחלב המועשר.

מוצרי חלב אחרים שצריכתם מומלצת הם יוגורט, אשר מכיל חיידקים פרוביוטיים וגבינה לבנה, שמכילה הן סידן והן חלבון.  

איך להגיש את המזון?
ארד: "חשוב לחשוף את הילדים למאכלים המגוונים והבריאים, מגיל מוקדם לתת להם 'טעימות', ולהפתיע אותם גם בטעמים וגם בצורת ההגשה, וכמובן לדאוג שבתפריט יש מספיק סידן".

ארד ממליצה לשלב את המרכיבים התזונתיים החשובים, כמו ירקות, בתוך המזון שאתם מכינים לילדים: "תוסיפו לקציצות גזר, בצל וקישואים מגוררים. זה הופך אותן ליותר רכות וגם בריאות יותר. ברוטב עגבניות אפשר להוסיף גמבה. אפשר לאפות עוגיות, ולפזר בהן גרעיני דלעת, ולהוסיף זיתים על הפיצה-פיתה. תזכרו גם שאתם צריכים להוות דוגמה לילד – אם אתם, כהורים, לא תאכלו ירקות – אל תצפו מהילד לעשות את זה. תאכלו ארוחות משותפות, ותמיד תחשפו את הילדים לירקות בכל מיני צבעים. גם אם כרגע הילד לא רוצה לאכול משהו שהוא רואה - הוא לפחות מכיר, תמיד תהיה לו את האפשרות לנסות, ובלבד שלא תכריחו ולא תלחיצו אותו".

ילדים אוכלים צהריים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
חשוב לחשוף אותם למגוון מזונות | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

הדבר החשוב, בעיני ארד, הוא "לא להיות הורים נודניקים. נסו לחשוף את הילדים למגוון מזונות ותופתעו לגלות שיש ירקות ופירות שהילדים אוהבים".