בכל חופשת קיץ אני מנסה להתמודד מראש עם האתגרים שצופה לי השהות המשותפת בבית עם ארבעה קטנים, חמודים וחסרי מעצורים. ליתר דיוק (תחזיקו חזק): ילד בן 6, ילדה בת רבע לחמש ושני פעוטות בני שנתיים שבדיוק החלו גמילה מחיתולים למקרה שחשבתי להשתעמם לרגע. אמנם, אני לא מגדירה את עצמי כטיפוס שמפחד מאתגרים, ובכל זאת - אני מודה שככתבת שעובדת סביב השעון, זו בהחלט משימה ששווה להיערך לקראתה מראש וזה בדיוק מה שאני מנסה לעשות כרגע בזמן שכל הארבעה עדיין נמצאים במסגרת של קייטנה ואני נהנית לי מהשקט לקראת סערת אוגוסט הצפויה.

אחרי שארגנתי את הסבא והסבתא שישמרו עליהם ביומיים וחצי שהם בארץ, ואחרי שסיכמתי עם בעלי על ימי חופש שהוא משריין לטובת העניין, הגעתי למסקנה שאין מנוס: אני חייבת לארגן קייטנה ביתית, בתקווה שאצליח לספק להם כמה ימי כיף שלא כוללים צביעה על קירות או גזירת הכריות בסלון. אפילו הסכמתי לארח עוד כמה ילדים שבאופן מפתיע ההורים שלהם ממש לא התנגדו להיפרד מהם לכמה שעות, אך כעת עדיין נותר האתגר הגדול: האוכל.

אז בעניין הזה יש לי כלל מאוד ברור: אני עם הילדים שלי לא נלחמת על אוכל. לא משכנעת, לא עושה צורות ולא מטיסה מטוסים. למה? כי מניסיון זה בדרך כלל רק גורם לתוצאה הפוכה. מה שכן, אני דואגת למגוון, לירקות בכל ארוחה, לאכילה משותפת כשמתאפשר ובעיקר מנסה לגרום לכל העניין להיות מה שהוא – טעים וכיף. אני מודה, שזה עובד לי עד עכשיו לא רע (חמסה חמסה): הילדים שלי אוהבים לאכול ובניגוד לחלק ניכר מחבריהם לגן, פחות עסוקים בבידוד מאכלים ובשליפת פטרוזיליה ועשבים מהמזון. אגב, יש לנו הסכם – לא חייבים לאכול, אבל כן חייבים לנסות ולטעום. לא תאמינו, אבל כמות הפעמים ששמעתי את המשפט "זה דווקא טעים", ממש הוכיחה את עצמה בעניין הזה.

עכשיו, שלא תבינו לא נכון: אני ממש לא מחזיקה מעצמי גורו לענייני בריאות או משהו, כן? אני פשוט הולכת לשתף אתכם בכמה טיפים שעוזרים לי באופן אישי לנהל נכון וטוב יותר את נושא האוכל בחופש. אם זה מתאים לכם, אתם מוזמנים לנסות בכיף.

ילדה אוכלת דג (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
תיהנו מהאוכל | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

1. פינוק עם גבולות

אם יש משהו שחרות על דגל האימהות שלי זה המידתיות. באופן אישי, אני מאמינה שלא צריך להגזים בשום דבר, ולענייננו - גם לא בבריאות יתר. בחופש הגדול מותר. מותר לקום מאוחר, מותר לראות יותר טלוויזיה וכן, גם מותר לאכול מעט יותר שטויות מהרגיל. אבל (וזה אבל גדול), כשאני אומרת מעט, אני בהחלט מתכוונת לשני מתוקים ביום במקום אחד .

2. כולם מעורבים בהכנה ובסידור השולחן

במקרה הזה, אין ספק שהרווח הוא כפול. כי מה אנחנו כבר מבקשים בחופש הגדול? לשמוע כמה שפחות את צמד המילים "משעמם לי" ולנסות לשלוט - לפחות במידה מסוימת - על מה שהם אוכלים. הפתרון: מכינים את הארוחה יחד עם הילדים.

מאחר שאצלי בבית כל הילדים מתחת לגיל 6, אני בדרך כלל נעזרת בשרפרפים ומצמידה אותם לצד שטח העבודה במטבח. כשכולם ממוקמים, זה השלב בו אני מתחילה לחלק משימות: לקטנים אני נותנת לערבב את הביצים, לגדולים אני מאפשרת לחתוך את הירקות לסלט בזהירות ובהשגחה כמובן. ועכשיו כולם מתחילים לריב מי יעשה מה. אח"כ אני מבקשת מהם לעזור בסידור השולחן ולשתייה אני מגישה מים או חלב. מה שנחמד פה זה שאם הם בוחרים בחלב אני נותנת להם חלב מועשר, כך אני יודעת שהם צרכו כמות מספקת של סידן בארוחה.

3. להתכונן מראש

ארגון הוא אחד הדברים הכי חשובים כשיש לך ילדים. גם בחופש הגדול, הכל רשום וידוע מראש: מה קונים ואילו כמויות. לשמחתי, קליק באינטרנט יארגן לי בקלות חצי סופר עד הבית. אמנם יש דברים כמו חלב וגבינות שאפשר להתארגן איתם גג שבוע מראש, אבל קופסאות שימורים, קטניות או ירקות קפואים יכולים להחזיק חודשים ובהחלט לא יזיק שיהיו בבית. ואתם יודעים מה ההיי לייט של הסיפור הזה? מסתבר שכשהבית מאורגן עם כל האוכל שצריך, הסיכוי שאצטרך ללכת עם הילדים ל"בילוי" בסופר ולשמוע את צמד המילים הבלתי מעורער "בא לי" בכל רגע נתון הוא כמעט אפסי.

ילד אוכלת גבינה (צילום: By Dafna A.meron)
העיקר להתכונן מראש | צילום: By Dafna A.meron

4. אכילה משותפת

אני יודעת, כולנו עסוקים וחוץ מילדים, לרובנו יש על הראש גם קריירה, משכנתה ומה לא. בכל זאת, אם יש לכם אפשרות לשבת עם הילדים לפחות 2 ערבים בשבוע לארוחת ערב, הרווח הוא עצום. מעבר לעובדה שהם ייהנו מחברתכם, זו הזדמנות מצוינת ללמד אותם שארוחה היא קצת מעבר למטלה. אני למשל משתדלת לשבת איתם בנחת (נו טוב, גם לשבת זה בסדר) ומנצלת את הזמן לדבר איתם קצת על הא ודה. בינינו, הרבה יותר מועיל לראות אתכם אוכלים סלט מאשר להסביר להם שסלט מלא בוויטמינים ומינרליים

5. להתערב גם כשהם אוכלים מחוץ לבית

אם רשמתם את הילדים לקייטנה, אף פעם לא יזיק לשאול מה כולל התפריט. נכון שהשליטה על המתרחש שם מוגבלת, אבל תמיד אפשר להביע התעניינות וגם להתערב כשצריך.

6. ודאו שהם צורכים מספיק חלבון וסידן

שלבו מוצרי חלב בתפריט היומי של הילדים. קבלו טיפ ממני: החליפו את החלב שאתם מגישים עם הקורנפלקס לחלב מועשר - אין שום הבדל בטעם והילדים שלכם צורכים כך יותר סידן וחלבון איכותי הנדרש להתפתחותם. כמובן שמומלץ לגוון ולהציע מידי יום מוצרי חלב שונים.