אם אתם מתאמנים באופן קבוע בחדר הכושר או בשעורי הסטודיו, ודאי יצא לכם להיות נוכחים בשעת ויכוח על שלט המזגן, שמתעורר במקום בעיקר בימי הקיץ החמים. אנדריי זליקמן, מנהל חדר הכושר "בראשית" בבני ציון, מכיר היטב את הנושא: "בדרך כלל המתאמנים הצעירים מבקשים להדליק מזגן בעוצמה מרבית. לעומתם, מבוגרים יותר פחות אוהבים את הרעיון ומעדיפים להזיע. גם אנשים שמגיעים לאימוני כוח בלבד לפעמים מתלוננים על כך שקר להם והם מעדיפים אימון נטול מזגן. העניין מורגש בעיקר בזמן המנוחה הסטטית בין סט לסט, כאשר הגוף לא נמצא בתזוזה והטמפרטורה שלו יורדת".

כדי ליישר את ההדורים בחדר הכושר, החלטנו לעשות סדר בנושא, ופנינו למומחים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

רותם כסלו-כהן, פיזיולוגית במרכז לרפואת ספורט ומחקר במכון וינגייט, האם אימון במזגן עלול להשפיע לרעה על האימון?

"בדיוק להפך מכך. נתחיל מהעובדה שאנחנו חיים במדינה חמה, ולכן האפשרות להתאמן באור יום מאוד מוגבלת, ולעיתים גם מסוכנת. מעבר לכך שאימון בשעות חמות בדרך כלל כרוך בחשיפה ישירה לשמש ולקרינה מזיקה, הוא עלול להוביל להתייבשות, ל'מכות חום' ולתחושה לא טובה. למרבה המזל, בעידן המודרני עומד לרשותנו אמצעי קירור כמו מזגן, שמספק סביבה אידיאלית לאימון, מקל על המערכת הטרמו-רגולציה – ויסות החום בגוף, ומאפשר לשמור על כושר בכל עונות השנה, ובנוחות מקסימלית".

יתרון נוסף של אימון במזגן, לדברי כסלו-כהן, הוא צמצום אחוזי הלחות בסביבת האימון: "האוויר היבש אינו מכביד על הגוף, ולעומת זאת הלחות פוגעת ביעילות מנגנון ההזעה. במילים אחרות: כשהאוויר לח, הזיעה שלנו פחות מתנדפת. ומאחר שתפקיד הזיעה הוא כידוע בעיקר להתנדף וכך לקרר את הגוף, גם הפעולה הזאת נפגעת כשאנחנו בוחרים להתאמן ללא מזגן בימי הקיץ החמים".

כושר אחרי גיל 40 יוגה (צילום: shutterstock)
תרגישו חופשי לצמצם אחוזי לחות | צילום: shutterstock

מה לגבי הסברה שזיעה תורמת לשריפת קלוריות?

"זה פשוט לא נכון. אין שום קשר בין איבוד נוזלים לבין שריפת קלוריות. רבים טועים לחשוב שאם יתאמנו בבגדים ארוכים או בטמפרטורה גבוהה ויזיעו, ישילו יותר ממשקלם. אמנם, סביר להניח שאם נבחר להישקל מיד לאחר אימון שכזה, אכן נבחין לכאורה בירידה במשקל, אבל ברגע שנחזיר את הנוזלים לגוף באמצעות שתייה כנדרש, כל הגרמים שאבדו לכאורה ישובו".

סברה נוספת היא ששימוש במזגן גורם לשרירים להיתפס. אז פנינו לד"ר עופר זקס, אורתופד מומחה לפציעות ספורט בכללית מחוז שומרון שרון, וזה מה שהיה לו לומר בנושא:

"באופן עקרוני, קור יכול לפגוע באלסטיות השריר במאמץ, וכך לגרום לו להתכווץ יותר ולהיתפס. העניין שכיח בעיקר בקרב אנשים שיש להם נטייה לסבול מכך. אולם, הסבירות שמצב כזה יקרה במהלך אימון כושר פעיל אינו גבוה, בהנחה שהמתאמן מבצע חימום אפקטיבי, וכן בהנחה שלא מדובר בקור קיצוני. כלומר – אלא אם מדובר במישהו שמבצע אימון בעצמה מאוד נמוכה, או במישהו שלא דואג להתחמם לפני האימון, ככל הנראה שמזגן לא יגרום לשריריו להיתפס".

עוד ב-mako בריאות:
>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן 

כסלו-כהן מוסיפה ששריר תפוס הוא תופעה שכיחה בקרב מתאמנים, ואינו קשור בהכרח לטמפרטורה שבה המתאמן שוהה.

אז בפעם הבאה שמישהו מתווכח איתכם על המזגן בשעת האימון, פשוט תראו לו את הכתבה.