אימון גופני יכול להיות ממש כיפי ולהעצים אתכם כאנשים, אבל כשצריך לקום מהספה וללכת להתאמן, זה הרבה פעמים מרגיש כמו טרגדיה. אפילו אנשים שמתים על ספורט יכולים להעיד שלפעמים קשה להם להרים את עצמם, וזה הרבה פעמים דורש שכנוע עצמי עיקש. אבל עם כמה שאנחנו בעד ספורט, לפעמים הדבר הנכון הוא דווקא לא ללכת לאימון.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"מנוחה בין האימונים היא אחד הדברים החשובים ביותר בכושר. במידה ולא נותנים על כך את הדעת הרי שהשכר עלול לצאת בהפסד", אומר ד"ר איתי זיו (PhD),מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. "ניתן להבחין בלא מעט מתאמנים במועדוני כושר שמשקיעים יותר מדי באימונים השונים ולא רק שהם לא מתקדמים אלא אפילו חלה רגרסיה ביכולתם ובהופעה החיצונית".

"בנוסף, חלק מהמתאמנים לא מתקדמים בשל עומס יתר באימון הבודד או במהלך השבוע, ואז בהחלט ניתן להבחין במצבים מעניינים שאותה אישה בת 45, למשל, שמתאמנת בחדר הכושר 6 שעות במהלך השבוע ב-4 ימי אימון, תמצא עצמה במצב גופני ובריאותי טוב יותר מבחורה צעירה בת 28, שפוקדת את מועדון הכושר כמעט כל יום ומבצעת קרוב ל-12 שעות אימון".  אז איך הגוף שלנו מסמן לנו שהגיעה העת לעצור? הנה 8 מצבים כאלה:

1. הכוח שלכם נחלש

אחרי שהתרגלתם לעשות דד-ליפט עם משקל מסוים או להרים משקולות במשקלים גבוהים, אתם תשימו לב מתי אתם נחלשים. אם הגעתם לאימון ואין לכם כוח להרים את מה שבדרך כלל אתם עושים בלי בעיה, אתם פשוט צריכים לנוח. 

2. אתם עייפים כל הזמן

אם אתם מרגישים גמורים כל היום ואפילו פעולות פשוטות בעבודה נהיות לכם קשות, זה סימן ברור לכך שאתם צריכים לא להתאמן באותו היום. הגוף שלכם מסמן לכם שכדאי ללכת הביתה לישון ולא לצאת לריצה של שעתיים. זה לא תירוץ, זו הדרך שלכם לשמור על הגוף מפני פציעות, תהיו אחראיים ואל תלכו לאימון עייפים. "חשוב לשים לב לתחושות שמבשרות רעות, כמו עייפות", אומר ד"ר זיו. "זה יכול לקרות ממחסור שעות שינה או עייפות שרירית-עצבית. בשני המקרים מומלץ לנוח ולתת לגוף להתאושש. ביצוע אימון בתנאי עייפות משמעותיים עלולים להיות קרקע פורייה לפציעות במהלך האימון".

3. כל הגוף שלכם כואב

אתם תפוסים בקטע אחר ועדיין רוצים ללכת לאימון? טעות! אם כל הגוף שלכם תפוס, כדאי שתתנו לו לנוח לפני שאתם מעמיסים עליו בעוד אימון.

איש עייף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם פעולות פשוטות בעבודה הופכות להיות קשות - אל תתאמנו היום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

4. אתם לא מתקדמים

פתאום אתם מפסיקים לרדת במשקל, אתם לא מצליחים לעלות במשקלים שאתם מרימים ואתם לא מסוגלים להשתפר בריצה שלכם. אם אתם מרגישים שהפסקתם להתקדם, זה יכול להיות צורך בהפסקה. קחו יום-יומיים של תקופת צינון ותחזרו חזקים והישגיים יותר.

עוד ב-mako בריאות:
>> התעלומה נפתרה: למה הזקן שלך ג'ינג'י ואתה לא?
>> לא תמימה: איך גומייה לשיער הובילה צעירה לבית החולים?
>> שום או עמבה: איזה מאכל הכי משפיע על ריח הגוף?

5. אתם מפחדים מהאימון

חשוב להבחין בין עצלות לבין פחד אמיתי מללכת להתאמן. לכולנו קורה שאין לנו חשק ללכת להתאמן, אבל אנחנו יודעים שנרגיש מעולה אחר כך. אם אתם מגיעים לאימון ואתם פשוט לא מצליחים להיכנס לזה, כדאי שתקחו הפסקה.

6. אתם לא ישנים טוב

אם אתם כבר לא מצליחים להירדם בקלות, מתעוררים באמצע הלילה, או מסתובבים מצד לצד במיטה, זה יכול להיות סימן למתח. ככל שמעמיסים יותר מתח על הגוף, כך דפוסי השינה עלולים להשתבש. נסו לקחת הפסקה ולראות אם זה משתפר.

7. אתם חולים

במקרה של מחלה או פציעה, זה די ברור שאסור להתאמן, שכן להתאמן יותר מדי יכול להחליש את מערכת החיסון או להחמיר פציעה. אתם בדרך כלל יכולים לשפוט בעצמכם אם אתם מסוגלים להתאמן או לא, גם בזמן מחלה או פציעה, אבל חשוב לקחת אחריות על הגוף ולא להסב לעצמכם יותר נזק. לפעמים זה פשוט לא שווה את זה.

8. ירידה בתיאבון

כשהגוף במצוקה הוא לפעמים מפריש הורמונים מדכאי תיאבון. כמובן שהתיאבון משתנה מאדם לאדם אבל אם אתם מזהים שינוי דרסטי בתיאבון שלכם, כדאי להפסיק להתאמן לתקופה ולראות אם יש שיפור.

"במנוחה, בה לא מתאמנים, חשוב מאוד להקפיד על התפריט התזונתי. אחרת ישנו חשש לעלייה במשקל ואחוזי השומן באותם ימים שלא מתאמנים וחבל. חשוב להיות ערים להרגשה הפיזית בכלל ובין האימונים - בפרט, זאת על מנת שניתן יהיה להתקדם באופן עקבי וללא תחושות לא נעימות, סיכון בריאותי וכו", מסכם ד"ר זיו.

>> נשמע טוב מדי: למה נשים מזייפות אורגזמות?