מצחיק איך יוגה, אותה פילוסופיה רוחנית ואימון גופני-רוחני שקיימת למעשה מאז ומעולם, עדיין נתפסת במובן מסוים כטרנד, על אף היותה עתיקת יומין. מכל מקום, "המגמה" הזאת היא בהחלט לא זמנית ולא עכשווית ולא חדשנית. אנחנו יודעים עליה כבר לא מעט. על תרומתה לגמישות ולהגדלת טווחי התנועה, על שיפור הכושר והשפעתה על המצב הנפשי ועל התודעה שלנו. 

לקראת יום היוגה הבינלאומי שיצוין ביום שני הקרוב (21 ביוני), אורית אופיר, מורה בכירה ליוגה ופילאטיס ומנהלת סטודיו נעים ליוגה פילאטיס ומחול, משתפת אותנו בכמה עובדות על שיטת התרגול העתיקה ביותר ששרדה את מבחן הזמן והולכת להישאר איתנו, כך נראה, גם עמוק אל תוך המאה ה-21.  

ממש לא רק לנשים: ממציאי היוגה היו גברים, ואפילו ספורטאי על תרגלו יוגה

אמנם בשיעורי היוגה העכשוויים תמצאו רוב נשי, אך באופן מסורתי דווקא ההפך הוא הנכון. "בהודו העתיקה מתרגלי היוגה היו רובם ככולם גברים, מפתחי שיטות התרגול המרכזיות היו גברים, ולאורך ההיסטוריה אפילו ספורטאי על כמו הכדורסלן כרים עבדול ג'באר או שיאן הקפיצה לגובה קורנליוס ג'ונסון תרגלו יוגה באופן סדיר", אומרת אופיר. אז מתי השתלטו הנשים על התחום? ובכן, עם הגעתה של השיטה למערב היא קסמה בייחוד לנשים – כנראה בשל הצורך בגמישות שבא לנשים על פי רוב בקלות רבה יותר מאשר לגברים, ולא פחות בשל הקשר הרוחני-הנפשי שבבסיס היוגה, ערכים אשר נתפסים במערב כ"נשיים" אל מול ערכים גבריים כמו חשיבה רציונליות ונקיה כביכול משיקולים "רגשניים". אבל עם כניסתנו אל המאה ה-21 שנקייה מתפיסות מיושנות אודות נשיות וגבריות, כעת יותר ויותר גברים נחשפים לתרגולי היוגה, מאזנים את תמהיל המתאמנים, ונהנים משלל היתרונות שיוגה מביאה לחיינו.

ללמוד לנשום זאת כנראה המיומנות שהכי תעזור לשיפור הבריאות הכללית שלכם

"תחשבו על תינוק ישן: בכל פעם שהוא שואף אוויר בטנו מתנפחת ומתכווצת חזרה בנשיפה, כעת חשבו על הנשימה שלכם. כמה עמוק היא מגיעה? סביר להניח שאפילו הריאות לא באמת מתנפחות בכל שאיפה. אנחנו נולדים עם יכולת טבעית לנשום עמוק, אבל סביבת החיים המודרנית רוויית הלחצים ממזערת כל העת את הנשימות שלנו, הופכת אותן לשטחיות ומהירות", מסבירה אופיר. "כתוצאה מכך הגוף סופג פחות חמצן דבר שמשפיע על מחזור הדם, תפקודי הלב, מערכת העיכול וכמובן על תפקודי המוח".
מחקרים  מצאו קשר בין איכות הנשימה לתפקוד מיטבי של מערכת העצבים המרכזית (CNS), לאיכות השינה, ואפילו לבניית העצם. כל אלו הופכים את תרגול הנשימה – לאחת מן המיומנויות החשובות ביותר שיש להשקיע בהן.

בני ובנות הגיל השלישי: יוגה יכולה למנוע את הנפילה הבאה

נפילות בגיל השלישי נוטות להיות תדירות יותר בשל חולשה כללית, היעדר שיווי משקל או מחלות רקע כמו פרקינסון, דמנציה או סוכרת המייצרות אירועי אובדן שליטה. נוסף לכך, בשל תגובה מאוחרת, בעיות ראייה, חולשה, צפיפות עצם ירודה ועוד מגוון בעיות גיל – כל נפילה הופכת למסוכנת הרבה יותר ויכולה לרתק את הפצוע למיטה במשך חודשים ארוכים. "בתוך כך נמצא כי תרגול סדיר של יוגה עשוי להועיל במיוחד - הן למניעת נפילות, והן לפציעה פחותה בזמן נפילה בגיל השלישי. החל בשנת 2016 סדרה של מחקרים הבוחנים בני ובנות 60 ומעלה המתרגלים יוגה מצאו שיפור משמעותי בשיווי המשקל ובעליית הניידות המתונה לאחר תרגול סדיר במשך כמה חודשים, כמו כן, חיזוק השרירים וצפיפות העצם תרמו לבלימת נפילה באופן אפקטיבי, ולמזעור הנזק שנגרם כתוצאה מנפילות".

הם רק נראים קצת מלוכלכים

"גם אם יוגים מתקדמים נראים לכם כמו היפים לא מאוד נקיים – למעשה הם כנראה האנשים ההיגייניים ביותר שאתם מכירים", אומרת אופיר. "היוגים המתקדמים ביותר לא רק מתרגלים יוגה אלא חיים באורח חיים יוגי המשלב את כל 8 'איברי' (שלבי) היוגה - ותרגול גופני הוא רק אחד מהם. שלבים אחרים כוללים נשימה, מדיטציה והנחיות כיצד להתייחס לאחר ולעצמך.

בין כללי ה'ניאמה'- סט הכללים להתבוננות אישית, נמצאת שמירה על טוהר - כלומר שמירה על ניקיון גופנו ומוחנו. לשם כך, יוגים רבים עוקבים אחר הפילוסופיה האיורוודית הקדומה לחיים בריאים. זה כולל מקלחת כל יום עם ההשכמה, משיכת שמן בפה והלשון על מנת לנקות ולהילחם במחלות, ושימוש במברשת יבשה לניקוי רעלים מן העור. אז למרות שהם עשויים להיראות או להריח קצת מצחיק (זה כנראה השמנים האתרים), היוגים האדוקים בדרך כלל אנשים נקיים ביותר, מבפנים ומבחוץ".

תנוחות היוגה שאתם הכי שונאים לעשות: הן כנראה אלו שאתם הכי צריכים 

כמה פעמים מצאתם את עצמכם מקללים בלב את מורה ליוגה עוד אתם מחזיקים תנוחה במשך זמן שנראה כמו נצח? "לכולנו יש את התנוחות שגורמות לנו לרצות לקפל את המזרן ולוותר. עם זאת כדאי לזכור שאם גופנו ונפשנו מתנגדים לתנוחה מסוימת, פירוש הדבר שיש חסימה פיזית, רגשית או נפשית שמונעת מאיתנו להיכנס לתוכה, והיא מעידה על משהו הרבה יותר עמוק: תנוחות המצריכות פתיחה ומתיחה של החזה החוצה יכולות לעורר התנגדות לאחר פרידה קשה ולסובלים מלב שבור, הרמת אגן יכולה להביך את מי שלא מרגיש נוח עם אזור הגוף הזה, מוצא אותו לא אסתטי או גדול מדי. יוגה דוחפת אותנו לא רק ברמה הפיזית אלא גם מצריכה מאיתנו להתמודד עם המשקעים שלנו, להוציא הכל החוצה ולהתחיל להתקדם - בכושר ובחיים גם יחד".

אל תחתכו: דקות ההרפיה שבסוף האימון הן החלק החשוב ביותר

בסוף שיעור יוגה אופייני המדריך בדרך כלל יוביל אתכם להרפיה דרך תהליך מודרך הנקרא יוגה נידרה - שיטה של מדיטציה מונחית המביאה להרפיה עמוקה ולמצב של שקט ושלווה מהותיים. "בעוד שיש מתרגלים שהשקט והמנוחה של סוף השיעור באים להם בקלות בעבור אחרים זה נתפס כ'בזבוז זמן' מכיוון שהם מעדיפים את התנועה או את ההיבט הפיזי המאתגר של היוגה, ואולי אפילו תופסים את ההרפיה כדבר מביך מול כיתת מתרגלים לא מוכרת.

"בין שאתם נהנים מרגעי המדיטציה ובייחוד אם אתם נרתעים מהם, כדאי לדעת שכאשר אנו מרשים לעצמנו לנוח ולהרפות, מוחנו מתחיל לשנן את המצב הרגוע הזה ואנחנו מתחילים לגשת אליו בקלות רבה יותר בחיינו באופן כללי. זהו החלק החיוני ביותר בשיעור יוגה מכיוון שהוא מאפשר שילוב של האנרגיה שהועברה דרך אסאנה ופראניאמה.

"אם אתם מרגישים שלא בנוח עם מדיטציה, נסו לשכב בצורה שהכי נוחה בעבורכם ופשוט לנוח בין 7 ל -10 דקות, כיוון שרק אחרי הזמן הזה מערכות העצבים והאנדוקרינית מתחילות להתאזן".

הטיפ החשוב ביותר הוא לעולם לא לדלג על היתרונות של הרפיה, הם שיאפשרו לכם לקצור את כל הפירות של תרגול היוגה.  

עשינו לכם חשק לתרגל יוגה? פסטיבל יוגה על הים, ימים א-ב 20-21 ליוני, מרינה הרצליה – בכניסה חופשית. 
יום ראשון 20 ליוני- 18:30-21:30
יום שני -21 ליוני-6:30-22:00
עשרות סדנאות שיתקיימו על קו המים עם סשנים מותאמים לנשים, לגברים, לבני ולבנות הגיל השלישי, למתרגלים וותיקים וגם לחדשים והשנה לראשונה גם סדנאות מותאמות לנכים ולבעלי מוגבלויות.
לפרטים נוספים