רגע אחרי ארוחות החג, כשכולנו מתחילים או עומדים להתחיל בדיאטה לקראת עונת הקיץ, מתפרסם מחקר חדש שמנסה לתת תשובה לאחת הסוגיות המעניינות ביותר בעולם התזונה והדיאטה: מה עדיף – לרדת במשקל ואז להעלות את כל הקילוגרמים בחזרה או לא לרדת בכלל?

מסקנת המחקר חד משמעית – אנשים שירדו במשקל, אף שהעלו חלק או את כל הקילוגרמים העודפים חזרה, היו בריאים יותר בפרק זמן של כחמש שנים לאחר הדיאטה בהשוואה לאלו שלא ירדו כלל. למעשה, אלו שירדו ועלו במשקל היו בסיכון נמוך יותר לסבול ממחלות לב, סוכרת ובמקביל ניכר שיפור גם בלחץ הדם ובערכי הכולסטרול שלהם.

המחקר פורסם בשבוע שעבר בכתב העת ""Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes ובמסגרתו החוקרים התבססו על ניתוח של 124 מחקרים שפורסמו בעבר (מטה אנליזה), שבהם לקחו חלק אנשים שעשו דיאטה וירדו במשקל באמצעות בשינויי אורח חיים ושינוי התנהגותי כמו אכילת מזון בריא והגברת הפעילות הגופנית.

הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר היה 51 וכולם סבלו מהשמנה על בסיס מדד BMI. האנשים שירדו במשקל השילו בממוצע 2.2-4.5 קילוגרמים במהלך הדיאטה ובדרך כלל העלו לפחות חצי מהם חזרה בפרק זמן של פחות משנה.

יום צום (צילום: designelements, Shutterstock)
צום לסירוגין השפיע לאורך זמן | צילום: designelements, Shutterstock

יתרונות לחמש שנים

על פי מסקנות המחקר, לאנשים שעשו דיאטות קיצוניות יותר כמו צום לסירוגין, דילוג על ארוחות או תגמול כספי עבור הירידה במשקל היו את היתרונות הבריאותיים המשמעותיים ביותר לאורך זמן, בהשוואה לאלו שעשו דיאטות שמרניות יותר.

היתרונות של הירידה במשקל והעלייה חזרה באו לידי ביטוי בהפחתה של לחץ הדם הסיסטולי (הלחץ שמופעל על דופנות העורקים כאשר שריר הלב מתכווץ) ב-1.5 לאחר כשנה מאז תחילת הדיאטה וב-0.4 לאחר חמש שנים מתחילת הדיאטה. נוסף לכך, רמת ה-HbA1c (ערכים המעידים על מחלת הסוכרת) היו נמוכים יותר בפרק זמן של חמש שנים מאז תחילת הדיאטה בקרב אלו שירדו ועלו במשקל לעומת אלו שלא ירדו כלל.

בישראל: ממשיכים לעלות במשקל

על פי דו"ח של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, בשנת 2021 59 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילי 20–64 סובלת מעודף משקל או מהשמנת יתר. על אף המאמצים שננקטו בשנים האחרונות בניסיון לבלום את העלייה בשיעורי ההשמנה, הנתונים מלמדים על המשך העלייה בשיעורי ההשמנה בישראל בעשור האחרון, ובכלל זה בקרב ילדים.

"רופאים ומטופלים רבים מכירים בכך שירידה במשקל גוררת לעתים קרובות גם עלייה במשקל. משום כך, רבים מהם סבורים שהניסיון לרדת במשקל ולהשיל את הקילוגרמים העודפים חסר טעם", אמרה פרופ' סוזן א. ג'ב, חוקרת מאוניברסיטת אוקספורד. "התפיסה הזו הפכה למחסום ומנעה מאנשים רבים לרדת במשקל. לפי הממצאים של המחקר הנוכחי מתברר שאנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה עשויים להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2 ולמחלות לב וכלי דם אם יפחיתו ממשקלם אפילו אם בעתיד יעלו את הקילוגרמים העודפים בחזרה".

לטענת ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, "המחקר מחזק את התפיסה שהשמנה היא מחלה כרונית הנובעת ממכלול גורמים, ולחולים רבים אין עליה שליטה ולכן הם עולים ויורדים במשקל. מהממצאים של המחקר הזה עולה שירידה במשקל – אפילו לפרק זמן קצר – יש יתרונות מובהקים בשמירה על הבריאות. עם זאת, כדי להתמודד עם מחלת ההשמנה ולשמור על תוצאות לאורך זמן, יש צורך בטיפול מערכתי רב תחומי – רפואי, תזונתי ורגשי – המטפל במנגנוני השובע והרעב בגוף ובהרגלי התזונה האישיים, לשמירה על אורח חיים בריא".