תוספי שמן דגים, בעיקרם אומגה 3, נהפכו פופולריים בשנים האחרונות, ורבות דובר אודות היתרונות שלהם. אלא שמחקר חדש, שתוצאותיו התפרסמו לפני כשבוע בכתב העת הרפואי BMJ Medicine, מצא כי אנשים בריאים הנוטלים אותם, עלולים לסבול מהשפעות שליליות.  

במסגרת המחקר, ביקשו חוקרים מארה"ב, סין, בריטניה ודנמרק, לבדוק את הקשר שבין תוספי שמן דגים ומחלות לב וכלי דם. הם עקבו אחר יותר מ-415 אלף גברים ונשים בני 69-40 בין השנים 2006 ל-2021, בממוצע 12 שנים מתחילת הניטור. כמעט שליש, מרביתם מבוגרים ונשים, נטלו תוספי שמן דגים באופן קבוע. 

לפי הממצאים, אנשים ללא היסטוריה רפואית של מחלות לב, שנטלו באופן קבוע תוספי שמן דגים, היו בסיכון גבוה ב-13% לפתח הפרעת קצב לב מסוג "פרפור פרוזדורים", ובסיכון גבוה ב-5% ללקות בשבץ, בהשוואה למשתתפים שלא נטלו את התוספים. הסיכויים של חולים בריאים ללקות בהתקף לב, שבץ או אי ספיקת לב היו גבוהים יותר ב-6% אצל נשים, וב-6% בקרב אנשים שלא מעשנים.

עם זאת, עבור משתתפי המחקר שכבר חלו במחלות לב, נרשמה האטה של המחלות הקיימות - מטופלים שנטלו תוספי שמן דגים באופן קבוע, שסבלו מהפרעת קצב לב, היו בסיכון נמוך ב-15% להתקדמות המחלה והחמרה ממצב של פרפור פרוזדורים להתקף לב, ובסיכון נמוך ב-9% להחמרה של אי-ספיקת לב למוות של החולה. 

המסקנות – בערבון מוגבל

חשוב לציין כי המחקר הוא מחקר עוקבה פרוספקטיבי, כלומר - הוא אינו ניסוי מבוקר, שבו למשתתפים מוקצים מינונים, והם מנוטרים מקרוב; אלא מחקר תצפיתי שעקב אחר המשתתפים ובמסגרתו התבססו החוקרים, בין השאר, על שאלונים רפואיים וראיונות פנים אל פנים. הם מציינים כי דרושים מחקרים נוספים על מנת לקבוע את המנגנונים המדויקים להתפתחות ותחזית של אירועי מחלות לב וכלי דם בעת שימוש קבוע בתוספי שמן דגים.

"בבואנו לבחון תוספי תזונה, אנחנו בודקים אותם בשני אופנים – אם הם מועילים ואם הם בטוחים", מסבירה מיכל סוקמן, תזונאית מחוזית במכבי שירותי בריאות. לדבריה, עד היום הטענה הייתה כי תוספי שמן דגים אינם מועילים לאוכלוסייה הכללית, אך עם זאת הם גם אינם מזיקים, אולם מחקר זה מציג תמונה שונה. "המחקר למעשה מחדד את ההנחיות איגוד הלב הישראלי, שקובעות בצורה ברורה כי אין סיבה קלינית לצרוך אומגה 3 בקפסולות, המכילות מינון גבוה של החומר, אם לא קיימת מחלת לב פעילה, או עודף בטריגליצרידים – שומן שנמצא במחזור הדם ועלול גם כן לגרום למחלות קרדיוווסקולריות".

עדיף אומגה 3 ממקור תזונתי

עם זאת, סוקמן מבהירה כי שמן הדגים חשוב לגופנו, שכן מדובר בחומצות שומן בלתי רוויות שמאזנות את רמת הכולסטרול בגוף, מונעות היווצרות דלקות ומשפיעות גם על תפקוד המוח. ההמלצה היא, אם כן, לצרוך אותן דרך התזונה שאנו אוכלים - להקפיד על שתי מנות דגים עשירים באומגה 3 בשבוע. היא מדגישה כי ההמלצה לאכילת דגים שונה עבור נשים הרות וילדים קטנים מחשש לעודף כספית, ועבורם מומלץ לאכול שתי מנות לכל היותר. "כשאנחנו מכניסים לגופנו אומגה 3 דרך תזונה מאוזנת, אנחנו לא מבודדים את המולקולה הפעילה מתוך הסביבה התזונתית, והצריכה נעשית בכמויות הגיוניות, לעומת צריכה באמצעות קפסולות, שם לרוב המשתמשים עוברים את הכמות המומלצת".

מקורות צמחיים לאומגה 3 (צילום: Yulia Furman, shutterstock)
עדיף ממקור תזונתי - אומגה 3 | צילום: Yulia Furman, shutterstock

פרופ' אבישי אליס, מומחה לרפואה פנימית במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת הכללית, אומר כי "קיים שימוש נרחב שלא לצורך באומגה 3, מה שמביא לתופעות לוואי כפי שנמצא במחקר הזה, שכבר תוארו בעבר". לדבריו, אין הוכחות קיימות לגבי יעילות התוסף מעבר להתוויות הרפואיות המקובלות שלו - מחלות לב ועודף טריגליצרידים. הפרופ' מבהיר כי במחקר לא נבדקו המינונים שנטלו המשתתפים, וכן הרכב התכשירים, נושא שלטענתו מצריך בדיקה נוספת. "הבעיה עם תוספי המזון היא שאין למשתמשים דרך לדעת מהו החומר הפעיל הקיים בתוסף ובאיזו כמות. פעמים רבות התוספים ניטלים בצורה שאינה אחראית, ובמינון שאינו נכון למטופל". 

 לסיום, מבהיר הפרופ' כי "יש להתייחס לתוספי המזון כתכשיר רפואי לכל דבר, ובהתאם לכך להתייעץ לפני כל שימוש עם הרופא המטפל. נטילת תכשיר כלשהו, גם אם הוא 'טבעי', עלולה לפגוע בבריאות ללא מעקב או הקפדה על מינון שמתאים למטופל ולמצבו הרפואי. יש לזכור שגם מינון החומרים הפעילים בתכשירים עלול להיות לא מבוקר ולהגביר את הסיכוי לסבול מתופעות לוואי".