טקס שתיית התה הבריטי המסורתי היה אחד מתחביבה המוכרים של המלכה המנוחה אליזבת', שכידוע זכתה לחיות שנים ארוכות. שתיית תה מתקשרת אצל רבים מאתנו לעונת החורף בה הטמפרטורות יורדת ואנו זקוקים לשתייה חמה ומנחמת. אולם לתה, שנחשב למשקה השני הכי נפוץ בעולם, יש גם הרבה יתרונות בריאותיים שכדאי ומומלץ להכיר.
מחקר שפרסמו לאחרונה חוקרים מאוניברסיטת אדית כהן (ECU) באוסטרליה, מצביע על כך ששתיית כוס תה אחת ליום יכולה לתרום לשיפור הבריאות העתידית שלכם. במסגרת המחקר שבחן 881 נשים הוכח כי שתיית כוס תה אחת ליום לאורך שנים מקטינה את הסיכוי לסבול מהסתיידות של אבי העורקים - תופעה שעלולה להוביל למחלות לבביות, התקף לב ואף מוות.


שחור או לבן – מה ההבדל?

משקה התה מופק מעליו של צמח Camellia sinensis שמוצאו בדרום מערב אסיה. הוא הגיע לאירופה באוניות סוחר בסביבות המאה ה- 15 ומאז הפך לחלק בלתי נפרד מהתפריט. מעליו של צמח התה מייצרים מספר סוגים שונים של תה, ביניהם: תה שחור, תה ירוק, לבן ותה אולונג. ההבדל בין סוגי התה נובע מתהליך יצור שונה, המוביל לסוגי ארומה, טעמים וגם סגולות בריאותיות שונות וייחודיות.
אגב, אף שנהוג להתייחס לחליטות כחלק בלתי נפרד מקבוצת משקאות התה למעשה, הן אינן מיוצרות מצמח התה. עם זאת, גם לקבוצה זו, אשר מיוצרת מצמחים אחרים כמו נענע, קמומיל או מרווה, יש יתרונות בריאותיים מגוונים. כך למשל, חליטת צמח הנענע או חליטת אכיניצאה וסמבוק שחור מסייעות להקל על צינון; וחליטת תימין מקלה על שיעול.

כוס תה (צילום: Shuterstock By Wiro.Klyngzd)
נוגדי החמצון שבתה הם אלה שהופכים אותו למשקה כל-כך בריא | צילום: Shuterstock By Wiro.Klyngzd


מפחית את הסיכוי למחלות לב וסרטן, מחלות עיניים והשמנה

הפלבונואידים הם נוגדי חמצון המצויים בתה בכמות ניכרת ובעיקר בתה הירוק, והם אלה שהופכים אותו למשקה בריא ביותר. נוגדי חמצון אלה פועלים נגד הרדיקלים החופשיים בגוף, מנטרלים תהליכי חמצון מזיקים, מפחיתים את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם ואף בסרטן. יתרה מכך, מחקרים הראו כי שתייה קבועה של תה ירוק מסייעת בהפחתת רמות הכולסטרול הכללי והכולסטרול ה"רע" בגוף, שומרת על איזון בפרופיל השומנים, מאזנת את רמות הסוכר בדם ומשפיעה באופן חיובי על פעילות הלב. עוד עולה ממחקרים כי תה ירוק משפיע גם על קצב חילוף החומרים ועל הפעילות המטבולית, ובפועל המשמעות היא ששתייתו מסייעת בהפחתה במשקל. בנוסף, ישנם מקרים שקבעו כי נוגדי החמצון שבתה יכולים לסייע גם בשמירה על בריאות העיניים ומונעים את הופעתן מחלות עיניים נפוצות כמו גלאוקומה. יש הטוענים גם כי שימוש בתה ירוק מעכב התפתחות מחלות בחניכיים, תורם לתחושת שובע ואף גם מגביר ומשפר את הזיכרון והלמידה.


מה לגבי הקפאין?

בכוס תה ממוצעת יש כ-110-15 מ"ג קפאין (כ-20 מ"ג בתה ירוק וכ-50 מ"ג בתה שחור). הצריכה היומית המומלצת של קפאין לאדם בריא ביום היא עד 350 מ"ג. הקפאין הוא חומר מעורר ובעל השפעה ממריצה על לחץ הדם, מה שמסייע לשמור על עירנות. עם זאת, כמות גבוהה מידי של קפאין עלולה לפגוע במשק הברזל והסידן בגוף ולגרום לתופעות לא רצויות כגון: דופק מהיר, כאבי ראש, עצבנות והפרעות שינה. לכן, לסובלים מלחץ דם גבוה מומלץ להימנע משתייה מרובה שלו, ולהעדיף חליטת צמחים שאינה מכילה קפאין. ומאחר שהקפאין מעורר כאמור, מומלץ לא לצרוך אותו לפני השינה.

כל שנותר לכם לעשות כעת הוא להתפנק בכוס תה מהביל כמנהג הבריטים, להתכרבל בשמיכה ולחגוג בכייף את יום התה הבינלאומי. לרוויה!


הכותבת היא יהודית אריאלי, תזונאית במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה