מי אמר שמוצרים דלי שומן הם הכי מומלצים לאנשים בדיאטה? הרבה דברים אומרים לנו לעשות כדי לרדת במשקל, אבל לא כולם עובדים. למעשה, רבים מהם אינם מבוססים כלל. דיברנו עם יועצת תזונה שתעשה לכם סדר בבלגן.
 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. דל שומן

גם אתם מתרחקים משומן כמו מאש כשאתם בדיאטה? אז מתברר שמדובר בטעות נפוצה. למעשה, מוצרים דלי שומן אינם בהכרח דלי סוכר וקלוריות. "שומן זה אחד מאבות המזון שלנו", אומרת רחל גרנות, יועצת תזונה ומנחת סדנאות לירידה במשקל – רק צריך להיזהר מהסוג הרע שלו. "הגוף שלנו זקוק לשומן מהסוג ה'טוב', כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה, זיתים". בגרם שומן יש סך הכל 9 קלוריות, לעומת 4 קלוריות בחלבונים. אבל מה שחשוב, זה לשמור על כמויות מתונות. "אנשים שסובלים מכולסטרול ורמות שומן גבוהות בדם זקוקים לשומן טוב כדי להוריד את הכולסטרול הרע". ומה סוג השומן הגרוע ביותר? שומן טראנס, שמצוי בחטיפים מלוחים ובבורקסים.

2. בריא = מרזה

על פי גרנות, זה לא מדויק. "אנשים חושבים שאפשר לאכול חופשי מאכלים המוגדרים בריאים. ואז הם אוכלים דברים כמו חטיפי בריאות, שמכילים המון קלוריות (כ-200 קלוריות בחטיף)". גם שמן זית ומזונות אורגניים שנחשבים לבריאים, לא פטורים מקלוריות ומסוכר.

3. מדלגים על ארוחות

"ויתור על ארוחות זה מתכון לעליה במשקל ולהמון תסכול", מסבירה גרנות. "כמה שעות אחרי שאוכלים, המזון עוזב את הקיבה ואנשים נהיים רעבים. דילוג על ארוחות יכול להוביל לשתי תוצאות: או שאנשים נשברים ואוכלים ואז כועסים על עצמם, או שלמחרת הם אוכלים המון, כדי לפצות על הרעב מאתמול". בסופו של דבר, אנשים נכנסים למלחמות עצמיות, שלא עוזרות לדיאטה. אם אכלתם הרבה בארוחת הצהריים ואתם לא הכי רעבים, זה בסדר. אבל אם התפנקתם בהמבורגר ואתם מחליטים בעקבות לוותר על הארוחה הבאה כי "התפרעתם יותר מדי", זו טעות. תמשיכו לאכול כרגיל, זו הטקטיקה הטובה ביותר לשמירה על הדיאטה לאורך זמן.

יוגורט (צילום: Shutterstock)
יש בו גם פחמימות וגם חלבונים | צילום: Shutterstock

4. לא אוכלים בערב

האם אסור לאכול בערב? התשובה היא לא, מדובר במיתוס. על פי גרנות, דיאטה צריכה להיות מותאמת לאורח החיים שלכם. אם חזרתם הביתה מהעבודה בתשע בערב, אל תמנעו מעצמכם ארוחת ערב כי זה "מאוחר". זה עלול להוביל אתכם לנשנושים לא בריאים או לכך שתיכנעו שעה-שעתיים מאוחר יותר ותאכלו כפליים.

5. לחם משמין

חלק מכללי הברזל בדיאטה זה כמויות מתונות. אם אתם אוכלים כמות סבירה של לחם, זה בהחלט לא משמין. עוד על איזה לחם מומלץ בסעיף 7. 

עוד ב-mako בריאות
>> המדריך להיגיינה מושלמת
>> מכורים לקפאין? יש דבר כזה מנת יתר
>> תשמרי על הלב שלך: כך תזהי אירוע לבבי

6. להוריד 2 קילו בשבוע

"זה לא הולך. ירידה טובה זה כ-חצי קילו בשבוע", מסבירה גרנות. "ירידה של חצי קילו בשבוע מאפשרת לי לאכול פחות אבל לא לגווע ברעב. האויב הכי גדול של הדיאטה זה רעב".  

7. לחם חום

לחם חום הוא בהכרח לחם קל? לא ממש. ההמלצה היא לאכול לחם מלא ולוודא כי הוא אכן מכיל מספיק סיבים תזונתיים, החשובים לתחושת שובע לאורך זמן ולעיכול בריא. "יש לבדוק כמה סיבים תזונתיים יש בלחם. אם יש פחות מ-9 גרם סיבים – זה לא כדאי".

8. להפריד בין פחמימות לחלבונים

קיימות דיאטות הדוגלות בהפרדה בין פחמימות לחלבונים, בטענה שזה תורם לירידה במשקל. גרנות טוענת שזה לא ממש לא כדאי. "יש לא מעט מזונות שמכילים גם פחמימות וגם חלבונים, כמו לחם ויוגורט, אין סיבה להפריד ביניהם".

צלחת ריקה ומשקל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא לוותר על ארוחות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

9. להפוך שומן לשריר

צר לנו לבשר לכם, אבל אין דרך להפוך שומן לשריר, מאחר שמדובר בשתי רקמות שונות לחלוטין, האחד רקמת שומן והשני רקמת חלבון. "כמו שאי אפשר להפוך תפוח עץ לבננה, אי אפשר להפוך שומנים לשרירים.", אומרת גרנות.

10. בדיאטה צריך להתנזר מדברים טובים

אין סיבה שתסבלו כשאתם בדיאטה. אפשר גם ליהנות ממאכלים מתוקים, רק צריך לדעת איך לעשות זאת נכון. "קודם כל, לא כדאי לגשת למתוקים כשרעבים. כדאי לאכול משהו קטן קודם ואז יש לנו סיכוי טוב יותר לשלוט בכמויות המתוק שנאכל. אנשים שקשה להם להגביל את עצמם מבחינה כמותית, צריכים ללמוד להרגיל את עצמם להפחית בכמויות. כמו לאכול יותר ירקות ופחות קלוריות". זה בהחלט לא קל להתרגל לכמויות קטנות יותר, אבל זה בהחלט אפשרי עם סבלנות והתמדה. 

>> כמה קלוריות יש בפירות יבשים?